Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Kortrijk revisited

Dinsdag 9 oktober 2012. Kortrijk volop in het nieuws dezer dagen. De werken aan de Budabrug zijn er hervat. Terwijl lees ik in HLN van vandaag de column van Hilde Sabbe, een lofzang voor de stad. Doet mij terug denken aan mijn reportageke voor de Zondag vorig jaar. Dit is wat ik toen schreef.

 

Kortrijk…woelige stad vol verrassingen

De reeks citytrips in eigen land brengt ons vandaag naar Kortrijk.  Reporter van dienst, Christel Bedert reist vanuit haar Knokke-Heist  aan zee naar de andere kant van West-Vlaanderen en ontdekte er een stad met zowel een woelig verleden als een bloeiende toekomstvisie.

Ik moet met rode wangen bekennen. Alhoewel West-Vlaming in hart en nieren zijnde, kon ik tot op vandaag niet méér over Kortrijk vertellen dan dat het de stad is die je op de autosnelweg voorbij rijdt op weg naar Frankrijk. Bijgevolg zie ik uit naar mijn eerste bezoek aan het Kortrijkse. Immers, ik doe niets liever dan mij laten overrompelen door nieuwe indrukken.

Ik start mijn tweedaagse bij Toerisme Kortrijk gesitueerd in het Streekbezoekerscentrum voor Kortrijk en de Leiestreek, gelegen middenin het groene Begijnhofpark. Ik word er met open armen ontvangen door Christine De Clercq. Zij antwoordt met de glimlach op de vraag wat ik tijdens mijn kennismaking met de stad moet gezien hebben en geeft me een  wandelkaart die zowaar helemaal op mijn maat gemaakt lijkt de zijn.  ‘Kortrijk verrast’, luidt de titel, ‘de top tien van Kortrijk, van werelderfgoed tot Leieboorden’.

Ik vertrek op pad maar ver hoef ik voor mijn eerste stop niet te lopen. Dienst Toerisme Kortrijk deelt dezelfde onthaalbalie met het Museum Kortrijk 1302. Mijn museumpas – goed voor drie verschillende bezoeken – doet meteen de deuren voor me opengaan. Ik laat me in Kortrijk 1302 onderdompelen in het verhaal van de Guldensporenslag waarbij de Vlaamse boeren hun veldslag wonnen op de Fransen en tijdens de plunderingen van de lijken achteraf honderden gouden sporen vonden. Hier is het allemaal gebeurd, zo vele eeuwen geleden, maak ik me de bedenking, terwijl ik het verhaal hoor door de audiofoon en de historische vondsten bewonder. Ik merk tevens het aangepaste parcours op voor de kinderen. Dat  brengt hen langs de voelmuur, in een informatieve snoezelruimte en verkleed als ridder of prinses kunnen ze het verloop van de veldslag volgen op een reuzengrote maquette.

Na mijn tocht doorheen de middeleeuwen binnen besluit ik een kijkje te nemen buiten in het stadscentrum. Ik wandel door het Begijnhof dat sinds 1998 behoort tot het UNESCO werelderfgoed, stap door het park, een van de vele vleugjes groen in de stad, en voorbij de Sint-Maartenskerk. De autovrije shoppingstraten lonken al maar ik wil eerst een beetje meer Kortrijk gezien hebben. Ik ga sfeer snuiven op de terrasjes van de Grote Markt met zijn – ook als werelderfgoed geklasseerd- Belfort en Stadhuis in laatgotische renaissancestijl. Via de Onze-Lieve Vrouwestraat kom ik voor de Onze-Lieve-Vrouwe Kerk te staan, de kerk waar Guido Gezelle onderpastoor was,  de kerk ook die uniek is door zijn muurschilderingen en tevens een oase van rust herbergt.  Als ik buiten kom linksaf en ben ik terug in het Begijnhof maar ik werp eerst nog een blik in de Artillerietoren.

Bijna middag.  Ik geef me over aan de winkelwandelstraten en zonder dat ik ook maar één blik op de kaart hoef te werpen, beland ik in de ‘K in Kortrijk’, de overdekte versie van de Kortrijkse winkelstraten, 34.000 m² shoppingplezier, midden in het centrum. Kortrijk begint meer en meer mijn hart te veroveren, een vleugje historie, een brokje cultuur, wandel- en fietsmogelijkheden en shopping à volonté. Me like  it. Ik haal mijn hartje op  tot de maag een ander moment van  de dag aankondigt. Ik kies de ‘koffie, lunch en meer’-bar Parazan uit voor een apero en een croque Caprese met mozzarella, tomaat, basilicum en rode pesto.

Toegesterkt is het tijd voor een ander stukje Kortrijk. Ik verlaat mij lunchadresje in de Voorstraat en ga op stap richting Leie maar neem een ommetje via het historisch groen van het Plein en de Groeningepoort. Ik stap het oefenterrein van de zeventiende eeuwse legers door en sla op het einde linksaf. Onbedoeld kom ik in de Groeningestraat terecht, waar mijn slaapadres voor vanavond zich bevindt, B&B Dharma.

Zover zijn we echter nog niet. Eerst ga ik via de Guido Gezellestraat naar de Broeltorens kijken. De deuren gaan net open als ik voorbij stap en ik word er binnen gevraagd voor een bezoek aan de tentoonstelling Paradise Lost Paradise, een expo die nog tot 28 augustus loopt in verschillende publieke ruimtes in Kortrijk.  En zo komt het dat ik hoog boven de Leie, in de restanten van de oude stadsvestingen van Kortrijk plots de zee hoor ruisen, Kunst van Barbara Amalie Skovmand Thomsen uit Denemarken voor wie ‘Sfeer’ het belangrijkste medium is. Ik daal terug af en mijn nieuwsgierigheid neemt  me mee naar de Leieboorden waar ik een kijkje wil werpen op wat al gerealiseerd is van de zeven nieuw bruggen, een project waarmee Kortrijk zijn eigenheid en karakter wil benadrukken met een weloverwogen stap in de toekomst uitgetekend door befaamde architecten en urbanisten. Ik volg de Collegebrug – het lijkt mij een mini-versie van de kronkelende Pont de Normandie – en daaropvolgend het wandelpad langs het water. Ik geniet van mijn ‘zicht op boot’ en het klokken van het wegspuwende water. Het doet er mij naar verlangen op een volgende gelegenheid het Wandelnetwerk Land Van Mortagene te komen ontdekken, een wandelnetwerk van 150 km rond Kortrijk. Niet vandaag echter. Frank Deboosere krijgt gelijk met zijn voorspellingen – waarom vandaag? De hemel trekt dicht. Het begint net niet te donderen maar een wolkbreuk krijg ik wel cadeau. Tijd dus voor mijn tweede museumbezoek. Ik begeef me van mijn Leieboorden over de Budabrug en trek een bijzondere stukje Kortrijk in, gelegen tussen de armen van de Leie, het Buda-eiland. ‘Een eiland voor de artistieke bezoeker van de stad’, zo wordt omschreven, ‘waar in de Budatoren artiesten een platform krijgen, waar je in de Budascoop kan genieten van de betere film, een uitgangsbuurt en een eiland waarvan de naamgeving gelijkaardig zou kunnen verlopen zijn als die van Budapest’. Wie weet, zowel Christine De Clercq van Toerisme als museummedewerker Dirk Brouckaert van het Broelmuseum op het Buda-eiland, houden de mythe levendig.

Het bezoek aan het ‘Beeld op Buda’ Broelmuseum op het eiland vormt een van de hoogtepunten van mijn Kortrijkse citytrip. De permanente tentoonstelling met werken van ‘de zestiende eeuw tot vandaag’ van kunstenaars die ‘iets’ met Kortrijk hebben – ze zijn er ofwel geboren, ze hebben er gewoond of gewerkt –  is op zich al meer dan het bezoeken waard. Maar het Broelmuseum heeft in samenwerking met de Národní galerie in Praag, nog tot 11 september 2011 (ondertussen gepasseerd dus) een heel bijzondere tijdelijke expositie te gast, de tentoonstelling van de in Kortrijk geboren Roelandt Savery. Met de audiofoon op stap blijf ik langer in het museum hangen dan gepland. Plotseling ben ik in Praag 400 jaar geleden, ben ik mee op jacht op herten, en leer ik de Dodo kennen.  Ik begeef me  in de tijd van Bruegel en Jeroen Bosh en vergeet even helemaal dat ik in Kortrijk 2011 ben. Ik ben helemaal mee met Savery in de zeventiende eeuw aan het hof van de excentrieke Habsburgse keizer Rudof II en reis mee met hen door de ‘wonderen der natuur’ van de Bohemen en Tirol.

Na het binnenbezoek is ook de regen weg en kom ik – fototoestel in de aanslag – door het labyrint van de Broelmuseumtuin terecht in de gerestaureerde paardenstallen die zich bevinden onder de Budatoren, de recent vernieuwde toren van de vroegere brouwerij Tack, nu een kunstencentrum waar artiesten een platform krijgen. De stallen zijn magnifiek omgebouwd tot tentoonstellingsruimte waar momenteel ‘misleiding en illusie’ te zien is van Stephan Balleux. We zijn ondertussen een ruim stuk in de namiddag verder. Ik vind dat ik genoeg informatie heb opgeslorpt voor één dag. Ik verlaat het Buda-eiland. Op weg naar mijn B&B wordt mijn aandacht getrokken door pannenkoekenhuisje Bennigans. Mijn verwenkoffietje daar is er inclusief pannenkoek met speculooscrème, vanilleflan met fruit, mini-eclairtje en glaasje baileys. Het leven in Kortrijk is schoon.

Dag twee. Ik geniet nog na van mijn etentje gisterenavond in het gezellige restaurant B’thoven, van mijn zalige nacht in mijn uiterst sfeervol B&B hotel en van mijn uitgebreid ontbijt boordevol vers fruit geserveerd door de dame des huizes in de leefruimte van Dharma. Regen gooit roet in het eten van mijn geplande fietstocht in de buitenwijken van Kortrijk. Noodgedwongen neem ik de auto richting Vlasmuseum. De – gratis – te bezoeken Rozentuin hou ik voor een andere keer. Maar uitstel is geen afstel. Kortrijk met zijn woelige geschiedenis, zijn fijne culturele aspecten, zijn stukjes groen, indrukwekkende architectuur en oneindige shoppingmogelijkheden…ziet me zeker nog terug!

 

 

Kortrijk Verrast – de tien tips voor een bezoek aan Kortrijk op een rijtje

1. Broeltorens

2. Leieboorden met zeven nieuwe bruggen

3. Site Begijnhof, OLV-kerk en Artillerietoren

4. K in Kortrijk en winkelwandelstraten

5. Grote Markt met Belfort en Stadhuis

6. Buda-eiland met zijn Broelmuseum, Budatoren en de Budascoop

7. Groeningepoort, Groeningemonument en Plein

8. Wandelnetwerk Land Van Mortagne

9. Tentoonstelling Roelandt Savery in het Broelmuseum in coproductie met National Gallery Praag (er zal daar nu wel iets anders te zien zijn)

10. Museum Kortrijk 1302

Deze tien tips zijn verzameld door Toerisme Kortrijk in de brochure Kortrijk Verrast, van werelderfgoed tot Leierboorden

Meer wandelen (en fietsen) door Kortrijk

Kortrijk Verrast, van 0 tot 10.000 stappen, een 10.000 stappen wandeling langs bekende en minder bekende hoekjes van Kortrijk

Kortrijk Verrast, van schatkist tot ridder, een Holder-de-Boldertocht speels stadsbezoek in de sfeer van 1302 bedoeld voor kinderen van het basisonderwijs

Kortrijk Verrast, van design tot degustatie, langs stijlvolle gebouwen en culinaire hoogstandjes.

Stadsgroen Marionetten, bijna 60 hectare nieuwe natuur

Was het nu ’50 of ’60? Een verkenning van de naoorlogse architectuur in Kortrijk.

Trappen langs gevels, een fietswandeling langs woonstraten in al hun verscheidenheid.

Leuke eetadresjes

Wij bezochten:

Parazaar, Voorstraat 22a

Bennigangs, Leiestraat 26

B’thoven, Onze-Lieve-Vrouwstraat 8.

Bed&Breakfast Dharma, Groeningestraat 18.

Wij werden aangeraden:

Budha eethuis, Kapucijnenstraat 27.

Bistro Cafe Rouge, Sint-Maartenskerkhof 6a.

Savoyard, Grote Markt 51.

Dell’Anno, Sint Maartenskerkhof 8.

 

Tips & events

Bezoek het Vlasmuseum, Kortrijk 1302 en het Broelmuseum met een combiticket.

Huur een fiets bij Toerisme Kortrijk.

Ga zonnen op Buda Beach

Lees meer op www.shop-in-kortrijk.be

Alle info via:

Dienst Toerisme stad Kortrijk – Begijnhofpark – 8500 Kortrijk – 056 277 840 – toerisme@kortrijk.bewww.toerismekortrijk.be

FOTO’s: dubbelklikken

 

Eén reactie op “Kortrijk revisited

  1. Pingback: Citytrips naar steden in West-Vlaanderen | dekriebelopreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 9 oktober 2012 door in Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: