Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

100 x Zuidoost Engeland

Donderdag 18 april nog eens het Kanaal overgestoken. Niet dat ik daar echt tijd voor had, op twee dagen van mijn Blue&White party, maar de lokroep van Engeland was te groot, het was te lang geleden dat ik er nog was geweest, en de uitnodiging voor een high tea in Walmer Castle was te onweerstaanbaar.

DSC_0021

Tot daar de background redenen. De echte reden van mijn overtocht naar Dover was natuurlijk werk, een stukje schrijven over de boekvoorstelling die ik aan de andere kant van het Kanaal mocht bijwonen. Uitgeverij Lannoo heeft in zijn reeks 100 x namelijk een nieuw boek uit 100 x Zuidoost-Engeland. Auteur is Dirk Musschoot die ook al 100 x Noord-Engeland voor hen schreef, een boekje dat ik al gretig heb doorgenomen maar nog niet heb uitgetest. Zuid-Engeland heb ik hier en daar wel mogen al een beetje mogen proeven. Met dank het 100x boekje wil ik nu nog meer natuurlijk. Aan de presentatie van het boekje hing een dagprogramma vast dat startte en eindigde met de overtocht van het Kanaal vanuit Calais naar Dover, met P&O.

DSC_0013

P&O verwende ons tijdens de heenreis met een plaatsje in de Club Class, en – eerlijk is eerlijk – ook met een glaasje bubbels. De Club Class heeft trouwens een FANTASTISCH terras dat echt zijn meerprijs waard is, al moet ik er aan toevoegen dat ik er met die windkracht 9 een beetje van weggebleven ben. Hier moet ik dan weer aan toevoegen dat die stabilisatoren van de P&O schepen hun werk hebben gedaan: 9 Beaufort en neen, Kriebel is niet ziek geweest. Tijdens de terugreis konden we nog genieten van een diner met zicht op zee…ja…de tunnel onder de zee is ‘nice’ maar een overtocht met den boot blijft tocht nog altijd een beetje meer reizen.

DSC_0018

Eens aangekomen in Dover zijn we meteen richting Walmer Castle gereden waar we werden ontvangen door de meest charmante Abigail Budd, een dame met passie voor haar werk, zalig. De high tea was een ‘speciality’ zei ze en ik heb ervan genoten. Me personally vond het alleen jammer dat er blijkbaar in die regio hier geen clotted cream mee gemoeid was. Ik zal nog eens op de tea moeten gaan ergens binnenkort. Walmer Castle werd gebouwd door Hendrik VIII als fortengordel die het land moesten beschermen tegen eventuele aanvallen van uit Spanje. (Ik heb mij laten vertellen dat die aanvallen van Spanje vooral te maken hebben met het feit dat straffen Hendrik het met zijn Spaanse vrouw niet zo straf deed, zijn nakomelingen op een ander ging zoeken en daarmee een beetje stress kreeg met zijn schoonfamilie).

In Walmer Castle, net voor de tea, presenteerde Dirk Musschoot zijn boek. Hij vertelde hoe hij het land leerde kennen, voor het eerst als kind, toen zijn vader hem een keer ‘ver weg’ mee nam, naar Engeland dus. Er stond toen nog een lange weg tussen ons en Dover, de boottocht duurt nu anderhalf uur, vroeger was dat vier uur. En nu hebben we daar mooie schepen voor, vroeger was dat een boot met camionchauffeurs vol tatoos. Maar toen kleine Dirk voor het eerst de White Cliffs of Dover zag…

DSC_0015

jah…ik begrijp het helemaal, ik vind het zelf nog altijd heel bijzonder als ze daar zo plotseling opduiken. Soit, het boek dus. Er staan vele mooie plaatsen in, ik ga er hier nog veel over schrijven, petit à petit. Wat ik nu nog wil vertellen is dat we na Walmer ook naar Dover Castle zijn geweest. Het kasteel zelf hebben we niet gezocht (time) maar wel Operation Dynamo.

Operatie Dynamo was een actie in de Tweede Wereldoorlog, van 26 mei tot 4 juni 1940, om de Britse expeditionaire troepen in Duinkerke te evacueren. De troepen waren bij de Slag om Duinkerke door de oprukkende Duitsers omsingeld. De operatie kreeg de naam Dynamo omdat de evacuatie werd gepland in de dynamokamer van het marinehoofdkwartier onder het kasteel in Dover. Dat hoofkwartier kan je nu dus nog altijd bezoeken. Het is gesitueerd in de gangen onder het kasteel, als het ware in de kliffen van Dover. Heel bijzonder om te zien. Ietwat te vergelijken met de gangen die je ook kan bezichtigen in Jersey, al is het gegeven daar wel anders. Nu, met 2014 in aantocht en de daarbij horende 100-jaar vieringen van het begin van WO I, wou men dat hier nog eens in de kijker zetten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

DSC_0056

Rest mij hier nog u een paar fotokes te tonen. Als u op het bovenstaande hoofdkwartier klikt, krijg je mijn fotoreeks van de dag te zien. Verder verwijs ik u nog graag door naar:

www.lannoo.be en www.dirkmusschoot.be

www.POferries.be

www.visitbritain.com

2 reacties op “100 x Zuidoost Engeland

  1. Pingback: 100 x Zuidoost-Engeland | christel 'de kriebel' bedert

  2. Pingback: Visit Kent Award voor Dirk Musschoot | dekriebelopreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 26 april 2013 door in Engeland/Verenigd Koninkrijk en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: