Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Sfeervol genieten van Kent, Portsmouth en Isle of Wight

In 2010…in de week dat ik 40 werd zelfs, bezocht ik Kent, Portsmouth en Isle of Wight. Ik schreef er toen een stukje voor dat werd gepubliceerd in De Zondag. Grasduinend door mijn archief er toevallig op gevallen. En direct terug helemaal in de sfeer.

Het gebeurt niet elke dag dat je een appelboom meebrengt als souvenir van een buitenlandse trip. Het overkwam ons wel. Wij reisden met House of Britain richting Kent en kwamen terug thuis van onze landelijke en culinaire trip met één van de 4000 boomsoorten die er in Brogdale Farm wordt gekweekt. Lees ons relaas van een groen, lekker en veelzijdige driedaagse trip naar England.
De trein is altijd een beetje reizen, een stelling die alleen wordt overtroffen, vinden wij, door…de boot. Buschauffeur Julien loodst ons in Duinkerke probleemloos de Norfolkline naar Dover op waar we dank zij zicht op zee, koffie, thee, butterscotch, brownie crunch koekjes én taxfree shopping meteen in vakantiestemming zijn. Mjammie…

Scones met clotted cream en jam

Meer mjammie wordt het tijdensonze eerste stop in Brogdale Farm, Home of the National Fruit Collections in Faversham, Kent. De oogst wordt er momenteel volop binnengehaald en die is op zijn minst gezegd, gevarieerd. “Brogdale Farm is geen commerciële boomgaard,” vertelt onze gastheer ter plaatse, Mike Roser. “Het is een levend openluchtmuseum.” De farm lijkt wel de Ark van Noa voor bomen. Er groeien 4000 verschillende soorten appelbomen, van elke soort slechts twee exemplaren. Daarnaast zijn er 550 verschillende perenvariaties te zien, noten- en pruimenbomen. “Wij zijn een farm voor wetenschappelijk onderzoek,” situeert Mike verder. “We kweken zowel oude uitgestorven variëteiten als nieuwe soorten. Een van de zaken waar de onderzoekers zich over buigen is het effect van het klimaat op de groei en de ontwikkeling van vitamine c in de appels.” Het deel van de appeloogst dat niet opgeslorpt wordt door de wetenschappers, vindt zijn weg naar het publiek in de farmwinkel, op proeverijen en op festivals zoals het Apple Festival dat er op 23 en 24 oktober halt houdt. Wij kunnen alvast verklappen dat ze ook lekkere confituur weten te maken in Brogdale Farm. We proefden er de lekkerste scones met clotted cream en huisgemaakte jam van ons hele Engelse verblijf.

No England without beer!
Belgen mogen culinair niets te kort komen in Engeland en ook de dorstige mens lust wel iets. Dus namen onze reisleiders van Countryside en House of Britain Belgium ons tijdens ons verblijf in Kent mee naar de Shepherd Neame Brewery. Laura leert er ons hoe we bier moeten proeven. De manier waarop is te vergelijken met wijn. Licht en kleur bekijken, het bier laten walsen in het glas, proeven maar…”In tegenstelling tot de wijnproeverijen, moet je het bier niet uitspuwen maar wel opdrinken,” lacht Laura. No probleem dear! Proeven doen we echter maar na de rondleiding waar we eerst een paar geheimen te weten kwamen over het familiebedrijf. “We hebben onze eigen waterbron,” verklapt Laura. “Dat maakt de smaak van ons bier uniek. En weet je waarom de koeien in onze streek zo happy zijn? De niet bruikbare grondstoffen van de hoppe gaan als veevoeder naar de boerderijen in de omgeving.”

Op de top van Portsmouth, Hampshire

Na een nachtje in het Chilston Park Hotel – we wanen er ons lady in een kasteel -trekken we de volgende dag naar Portsmouth waar ons een ander England wacht. We houden eerst een tussenstop in Chartwell waar we het privé buitenhuis van Sir Winston Churchill bezoeken en het bijzonder indrukwekkend vinden om te stappen in de voetsporen van een voormalig wereldleider en dat van de 220 000 bezoekers die ons de voorbije twaalf maanden al voor waren. Eens in Portsmouth zijn we niet meer in landelijk historisch maar in maritiem historisch England beland. In het Historic Dockyard ontdekken we 800 jaar maritieme geschiedenis en stappen er rond op de HMS Victory, het oudst bewaarde oorlogsschip ter wereld. In de stad neemt de lift ons mee naar de top van de Spinnaker Tower waar we getrakteerd worden op een imposant zicht over de Zuidkust van Engeland. We wagen ons maar voorzichtig met blote voeten op de glazen bodem, 170 meter boven de schepen onder ons. Ik denk eraan op een volgend bezoek de kinderen mee te brengen.

Rust en events op Isle of Wight

Kinderen zouden het ook best naar hun zin hebben op Isle of Wight, een eiland een goede 20 minuten varen van Portsmouth. Tijdens een bezoek aan de kalktorens genaamd de Needles valt een stukje natuurschoon samen met puur entertainment: een pretpark met stoeltjeslift, winkeltjes, snoepjesatelier en glasblazer. Toch bezoek je het eiland in de eerste plaats voor de rust. De tijd is er gewoon blijven stilstaan en we ontdekken in de wijde omgeving noch draadloos internet noch creditcard terminals. Fel in contrast met de rust van de wandel- en fietsmogelijkheden op het eiland, zijn de talrijke events die er plaats vinden. De eilandbewoners van de Isle of Wight hebben iets met organiseren. Ze zijn niet alleen gekend voor het Isle Of Wight Festival, ook wel het Engelse Woodstock genoemd, maar zijn ook befaamd voor hun wijnfestival, wandelevents, hoppefestival, regatta cups,…de lijst is eindeloos maar ons bezoek aan England niet. Onze tijd in opgesoupeerd maar nagenoten zal er zeker worden op Countryside binnenkort in Flanders expo.

tekst&foto’s Christel Bedert voorjaar 2010

3 reacties op “Sfeervol genieten van Kent, Portsmouth en Isle of Wight

  1. Sandra
    10 juni 2013

    Ik ben ook helemaal weer in de sfeer!

  2. Pingback: Deal, Sandwich, Rye, Hastings & Canterburry en den overtocht van Dover naar Calais | dekriebelopreis

  3. Pingback: LENTE, TIJD VOOR TUINENBEZOEK IN ENGELAND | dekriebelopreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 9 juni 2013 door in Engeland/Verenigd Koninkrijk.
%d bloggers liken dit: