Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Vier jongedames en één mojito in Rome

Citytrippen in Rome

Buona sera siñorina…

Rome, de grootste stad van Italië met een geschiedenis die 2500 jaar ver reikt, vandaag de hoofdstad van Italië, twee millennia geleden van het Romeinse Rijk. Rome, stad met een historische centrum dat geklasseerd staat als UNESCO werelderfgoed …In die Eeuwige Stad is met zijn aanbod aan culinaire artikelen, woondesign, schoenen, en veel mode ook heerlijk shoppen. Rome is zelfs samen met Milaan de toonaangevende stad op het gebied van de Alta Moda, zo werd ons verteld. Ach…het lijkt ons wel de perfecte stad voor een verlengd weekend met vier vriendinnen?  Dus gingen we eens een nemen kijken en zie, we werden er uiterst charmant onthaald.  Buona sera siñorina…

We hebben het Colloseum bezocht, het Forum Romanum gezien, op het Circus Maximus gewandeld en voorbij het Pantheon, we hebben schoenen gekocht en zijn moe tot uitgeput – voor zover een toerist uitgeput kan zijn – als we neerzakken op het terras van restaurante Ponentino op de Piazza del Drago in Trastevere, de pittoreske  wijk die ook wel het echte Rome wordt genoemd, ons aangeprezen door onze gids Laura die ons doorheen het Vaticaan loodste.  “One liter mojito for tien euro’s,” stelt de patron ons voor? “Ja,” knikken we, ietwat overvallen, verbouwereerd en zeg maar wantrouwig. Een ogenblik later zitten we met ons vier te slurpen aan een meterlang rietje aan onze Mojito-kan, dit tot groot jolijt van onze terrasgenoten die spontaan een foto van komen nemen. Rome  doet ons zweven… al kan het ook de mojito zijn. De patron zag dat het goed was. En wij ook want hij hield zich aan zijn prijs. Geladen met een uitgebreide collectie reisgidsen waren we Rome beland, de drie vriendinnen en ikzelf, in een stad omschreven stond als ‘een (meestal) zonovergoten immens Romeins openluchtmuseum met een gigantisch shopping aanbod’.  Drie dagen wandelen we er rond, van highlight naar hightlight en onderweg nog mooiere hoekjes ontdekkende dan diegene die we zochten. Rome is na London, Parijs en Madrid de grootste stad van Europa, een dag en nacht bruisende een stad met een zeer rijke geschiedenis, gebouwd op zeven heuvels gebouwd langs de oevers van de Tiber in 753 voor Chr. En in die stad, dat wisten we, bevindt zich nog een andere. Is dit hier de plaatselijke gevangenis vraag ik onze taxichauffeur als we een metersdik ommuurd gebied voorbij rijden. Neen, antwoordt hij, dit is Vaticaanstad….Oeps….maar achter die muren schuilen wel over een lengt van 7 km de grootste kunstverzameling ter wereld en de Sixtijnse Kapel van Michelangelo. Impressionant… Buena sera Roma, het was ons een waar genoegen. Ik vrees dat we nog eens terug zullen moeten komen.

mojito in rome

shopping

Van de prijzige Louboutins op de Piazza San Lorenzo in Lucina tot de meer betaalbare schoenen van Danielle die we in de Piazza del Risorgimento ontdekten op weg naar Vaticaanstad, Rome is een shoppingparadijs voor alle budgetten. Wij startten en eindigden onze shopping trip in de Via della Croce, bij de kleurrijke collecties van Vanessa Foglia wiens ontwerpen sinds 1970 enkel in Rome te verkrijgen zijn. http://www.abitartworld.com

DSC_0444

dining

In het vegetarisch Restaurant annex kunstgalerij RistoArte il Margutta nabij de Spaanse Trappen belanden we midden in een boekvoorstelling en pianorecital. In  Al Braciere op weg naar de Piazza Navona proeven we de lekkerste in vuuroven gebakken Pizza Funghi ooit, krijgen we een glaasje prosecco onaangekondigd van het huis en betalen we met vier slechts 31 euro. Bij Vinies Buffet op de Plaza della Torretta gaat de vrouw des huizes wat buiten zitten terwijl wij onze pasta eten. “Je roept maar als je me nodig hebt.” Onze gelatto eten we op de trappen van obelisk die vroeger op de Circus Maximus stond maar nu op de Piazza del Popolo. De limoncello is voor in het binnentuintje van ons hotel  Residenza di Ripetta.

DSC_0368

Vier aanraders

1. Piazza Novona

Na een bezoek aan het Vaticaan,  de Tiber kruisen , kuieren door de straten van Rome en je plots op de Piazza Navona bevinden, ten tijde van de Romeinen nog een atletiekpiste. Er een terrasje doen met zicht op de in bonte kleuren geschilderde palazzizi , even rondneuzen in Al Sogno , het gerenommeerde het speelgoedwinkeltje op de hoek. Daarna een moment rust opzoeken in één van de 400 kerken van Rome, de Santa Agnese in Agona, gewijd aan de heilige Agnes beschermheilige van jonge meisjes en maagden.

DSC_0378

2. Colosseum

Blij zijn met je ticket dat je thuis online op  www.Rometickets.com boekte –  www.romapass.it is hier ook een aanrader. Rijen wachtende voorbij steken en daarna  de trappen opklimmen van het Colosseum en een flashback krijgen: even in de waan verkeren dat je één van de 50.000 bezoekers bent die straks gevechten tussen gladiatoren en wilde dieren zal aanschouwen. Onder de indruk geraken van het vernuftig systeem van gangen en katrollen die voor bewegende podia zorgden 2000 jaar terug. In de Colosseum boekenwinkel een boek kopen voor je geliefde thuis: Ars Amandi.

DSC_0388

3. Het Forum Romanum

Met hetzelfde ticket het Forum Romanum bezoeken, beseffen dat je je in het hart van Rome bevindt. De Palatino opklimmen,  de andere zes heuvels van Rome proberen te situeren,  ronddwalen in het archeologisch park en compleet verstomd staan als je boven de restanten van de ronddraaiende eetkamer van keizer Nero ontdekt, pas in 2009 bloot gelegd. Genieten van het uitzicht over de stad, net zoals Nero in het jaar 54. Daarna een koffietje drinken in Er Barreto in de nabij gelegen Via del boschetto in het gezelschap van drie Nederlandse koppels die met dezelfde reisgids op stap zijn.

DSC_0412

4. De Trevifontein

Voor je naar huis gaat met je rug naar de grootste fontein van Rome gaan staan,  de ogen sluiten en dan afhankelijk van de mythe die je volgt één muntje over je rug gooien – om de Tiber genade te vragen en je naar Rome te laten terug keren – twee – om er je geliefde te ontmoeten – drie of vier – ter bescherming van je huwelijk. Jaarlijks worden er tot 10.000 kg munten in de fontein gegooid. De opbrengst gaat naar het goede doel. Wij gooiden er ….hoeveel?

DSC_0436

Praktisch

*Alle wegen leiden naar  Rome. De vlucht Brussel-Rome neemt zo’n twee uur in beslag. Wij landden in Fiumicino en betaalden 15 euro pp. in de shuttlebus. Let op taxi bedraagt slechts 48 euro. Vanaf drie personen is,  de betere optie.

* Rome is een wandelstad. Vanuit onze vertrekplaats aan de Piazza del Popolo is zowat alles te voet te bereiken. We namen tijdens een plensbui één keer de metro van Barberini over lijn A en B naar Colosseo. 1,50 euro.

* In Rome niet één Italiaan ontmoet die geen Engels sprak. Taal dus geen probleem. De Italianen zijn vriendelijk en behulpzaam al moesten we ze af en toe eens van onze afschudden. In juli en augustus is het er warm en ‘kalm’ en regent het er niet meer dan 2 dagen per maand. Voor- en najaar is meer comfortabel. Met Pasen is het er overdruk en …weet dat in het Vaticaan er geen arico is !

* Tot slot, een tip voor de fashionata onder ons. Romes gekende fashion week AltaRomAltaModa vindt plaats van 6 tot 10  juli 2013. (dat is dus al gepasseerd…)

Dubbelklik op mij voor de volledige fotoreeks.

DSC_0422

Tekst&foto’s : Christel Bedert (who else…’t is mijn blog)

Een verkorte versie van dit schrijfsel was te lezen in De Krant van West-Vlaanderen van eind juni 2013.

dubbelklikken:

Rome

3 reacties op “Vier jongedames en één mojito in Rome

 1. De Kriebel
  18 april 2014

  Dit is op dekriebelopreis herblogden reageerde:

  Vueling opende donderdag 17 april de eerste van haar 7 nieuwe rechtstreekse lijnen vanuit Brussel… Rome! Via een dagelijkse directe verbinding naar Rome-Fiumicino (FCO), de eerste Vueling-lijn naar Italië vanuit Brussel, zullen Belgische reizigers niet enkel kunnen proeven van La Dolce Vita in de stad van de liefde, maar ook andere steden ontdekken in het Oostelijk Middellandse Zeegebied. Met haar netwerk van 122 bestemmingen biedt Vueling reizigers immers een waardig goedkoop alternatief voor duurdere rechtstreekse vluchten naar bestemmingen in het Middellandse Zeegebied.
  ***
  Om sfeer te proeven…wij waren er vorig jaar. Om te kwijlen: next trip Lissabon :-))

 2. Pingback: A Merry Winter and Happy Sunny days! 5 topbestemmingen van Vueling voor het winterseizoen | dekriebelopreis

 3. Pingback: Jetairfly introduceert nieuwe lijn : Oostende – Rome | dekriebelopreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 4 oktober 2013 door in Italië.
%d bloggers liken dit: