Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Normandië…in de voetsporen van duizende jonge mannen

Een persbericht betreffende de oorlog herdenken in Normandië rolde mijn mailbox binnen. Het deed me denken aan een van die keren dat ik met mijn gezinnetje in Normandië was, op de stranden waar de geallieerden landden ooit. Juni 2010 waren we, bijna vier jaar geleden. En dit is wat ik toen schreef:

Live from Utah beach…

Deze morgen 32 minuten gaan joggen op het strand, 5 km ten noorden van Utah beach. Daarna geslapen aan het zwembad. Straks apero op het terras, vergezeld met krab en ander lekkers uit de zee of uit de oceaan or van whereever. Als het maar visachtig is en niet ingevoerd uit het Vicotoriameer of gekweekt in Thailand.

Ach, life is beautiful.  

Den braven en ik zijn samen met de kroost de voorbije dagen gevlucht richting Normandië. Een dag of twee school gelaten voor wat het was, omdat we ons herinneren van voor hun schoolplichttijd hoe zalig rustig het kamperen is in de periode voor 1 juli en na 31 augustus.

Den eerste dag hier heb ik alleen maar geslapen. Alsof alle vermoeidheid van de voorbije maanden er in één dag uitkwam.

Na weken, maanden van stress.

Stress die ik bij momenten geprobeerd heb om weg te dansen, dat was altijd fun. Positieve stress die geleid heeft tot heel mooie resultaten, zie de feesteditie van 45 jaar Tam-Tam, mijn bijdragen aab Knokkestyle en Knokke Actueel, maar er was ook negatieve stress geweest, periodes waarin alles efkes niet meer ging. Ik probeer dat altijd een beetje weg te moffelen.

Hier, op de stranden van Normandië, waar de stranden nog stranden zijn, kilometers verre hoeveelheden zand en schelpen, honderden meters breed, met getijden die de zee tot tegen de dijk brengen, waar een vijftal huizen en een kerk staan, geen horeca, geen stranduitbatingen, alleen krabbenvangers, een wandelaar met een hond, een menner met sulki in volle draf.

is er rust, veel rust.

We hebben ons een chaletje gepermitteerd met alle comfort maar de tv heeft nog geen 5 minuten gespeeld, in de nintendo hebben de kinderen geen zin. Ze vullen hun dagen met fietsen, trampoline springen, zwemmen, tekenwedstrijden organiseren en zoektochten houden.

La France est douce, j’adore.

Tegelijk overstelpen ze ons met vragen. Over de vele kerkhoven die we hebben gekruist, de parachutes van Ste-Mère-Eglise, de stranden vol bunkers, het vele Engels dat in dit deel van Frankrijk wordt gesproken en de Amerikaanse vlaggen die prominent aanwezig zijn.

En terwijl ik antwoorden probeer te formuleren en een bezoek aan één van de vele musea plan worden we plotseling stil, heel stil.

Zoals iedereen hier die zijn blik over de zee laat dwalen.

Hoeveel jonge mannen zijn gestorven in het water waarin wij vandaag zorgeloos pootje baden?

 

DSC01286

 

 

 

 

70e verjaardag van de geallieerde Landing en de Slag om Normandië

Naast de officiële ceremonieën van 6 juni, biedt Normandië in 2014 een feestelijk en cultureel aanbod dat zijn gelijke niet kent. Het hele jaar kan men er historische sites, musea, herdenkingsplaatsen, tentoonstellingen, festivals, spektakels en animaties ontdekken.

Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van D-day en de Slag om Normandië, is de hele regio in de weer om hulde te brengen aan de laatste veteranen en hun wapenbroeders die Normandië, Frankrijk en nadien de rest van Europa hebben bevrijd. Voor alle Normandiërs is het een gelegenheid om hun erkenning te uiten voor de bevrijders en het evenement dat het gezicht van de wereld heeft veranderd.

Een editie zonder voorgaande

Dit jaar zal de herdenking van de Landing een bijzondere dimensie aannemen: het zal waarschijnlijk de laatste tienjarige verjaardag zijn in aanwezigheid van levende getuigen van het evenement. De herdenkingen zullen dus toegespitst zijn op de overdracht van de herinneringen, vooral naar de jongere generaties toe, en naar het delen van fundamentele waarden zoals vrijheid, vrede en verzoening.

Een eclectisch programma

Van maart tot augustus zullen heel wat herdenkingen en feestelijkheden, vuurwerk, bals, droppings, parades, wedersamenstellingen van militaire kampen… dit groots moment uit de Europese geschiedenis evoqueren. Het voorziene programma richt zich tot alle publiek.

Een klein overzicht:

• Van maart tot december / Centre Juno Beach- Courseulles-sur-mer

Tentoonstelling ‘Oma, hoe was het tijdens de oorlog?’ – Tijdelijke expositie die het leven vertelt van de Normandische en Canadese burgers, vooral dat van de kinderen, van 1940 tot 1944.

• Van 1 tot 14 juni 2014

D-Day Festival Normandy 2014 – Een selectie van feestelijke animaties die is uitgewerkt door zes toeristische diensten langs de stranden van de Landing. Ontdek de animaties op http://www.ddayfestival.com Pag. 2/2

• Van 4 tot 12 juni / Carentan

Wedersamenstelling van geallieerde kampen uit de Tweede Wereldoorlog – Voorstelling van militair, burgerlijk en landbouwmateriaal uit die periode, muzikale animaties, defilé van voertuigen, projectie in openlucht van documenten uit deze periode…

• 5 juni / 24 gemeenten langs de stranden van de Landing

Illuminatie van de kust – een vuurwerk, intens, ritmisch, volledig geautomatiseerd en gesynchroniseerd op alle 24 grote sites van de Landing.

Alle informatie op http://www.normandiememoire.com

 

 

Eén reactie op “Normandië…in de voetsporen van duizende jonge mannen

  1. De Kriebel
    6 april 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 6 april 2014 door in Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: