Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

De negen stadjes van Niedersachsen

Charme en romantiek in de ‘9 stadjes van Niedersachsen’

Onontdekte parels in het noorden van Duitsland doen middeleeuwen heropleven

In 2014 zet Duitsland haar werelderfgoed in de kijker. En dan mogen de ‘9 stadjes van Niedersachsen’ niet ontbreken. Want een aantal van de voormalige Hanzesteden staan op de prestigieuze lijst van UNESCO. Daarnaast zijn het stuk voor stuk middeleeuwse stadjes die bulken van de charmante vakwerkhuizen, gezellige pleintjes en pittoreske straatjes, te midden van een groen en heuvelachtig landschap. Elk van de 9 stadjes heeft zijn typische eigenheid en culinair aanbod, zoals de bekende Jägermeister van Wolfenbüttel of het Mumme bier van Braunschweig. De 9 stadjes liggen allemaal in een straal van maximaal 120 km rondom de hoofdstad van Niedersachsen, Hannover. Ideaal dus voor wie een citytrip in de Noord-Duitse stad wil combineren met een verblijf in de Harz of de Lüneburger Heide.

Wellicht heb je ooit al een keertje van Hannover, Hameln en Braunschweig gehoord, maar doen Celle, Göttingen, Goslar, Lüneburg, Hildesheim en Wolfenbüttel niet meteen een belletje rinkelen. Nochtans maken ze alle deel uit van de zogenaamde ‘9 stadjes van Niedersachsen’, een verband tussen Hannover en 8 omliggende provinciestadjes die in de Middeleeuwen een belangrijke rol vervuld hebben. Een groot aantal zijn voormalige Hanzesteden en dat merk je nog steeds aan de vele prachtige gebouwen die getuigen van grote rijkdom ten tijde van de Hanze. De stadjes bleven (op Hannover na) grotendeels gevrijwaard van oorlogsgeweld, waardoor ze nog in hun oorspronkelijke staat bezocht kunnen worden, wat toch vrij uniek is in Duitsland. Een aantal stadskernen en gebouwen staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst, terwijl andere steden troeven als de befaamde rattenvanger (Hameln), de kruidenlikeur Jägermeister (Wolfenbüttel) of het eerste kunstmuseum dat dag en nacht geopend is (Celle) uitspelen.

Braunschweig, stad aan de Oker Braunschweig is na Hannover de grootste van de 9 stadjes. De voormalige Hanzestad staat bekend om zijn vele pleinen en een breed cultureel aanbod, met tal van festivals en openluchtevenementen. Vanop het Residentieslot heb je een prachtig uitzicht over het eiland van de binnenstad, volledig omgeven door de rivier de Oker. Boven op het slot staat trouwens het grootste vierspan van Europa.

Celle, museale vakwerkersstad Celle is misschien wel cultureel de rijkste van de 9 stadjes. De binnenstad alleen telt maar liefst 450 gerestaureerde vakwerkershuizen, het grootste aantal in gans Europa. Verder zijn er het slot van Celle en de crypte van de Welfenvorsten, het eerste kunstmuseum ter wereld dat 24u geopend is. Tenslotte huisvest Celle met het Bomann-museum het op twee na grootste museum van Niedersachsen.

Göttingen, kosmopoliete universiteitsstad Net zoals Braunschweig is ook Göttingen een voormalige Hanzestad. Getuige hiervan zijn de imposante kerken in de binnenstad en de indrukwekkende universiteitsgebouwen die dateren uit de eerste helft van de 18de eeuw, toen de universiteit van Göttingen opgericht werd. Symbool van de stad is ‘Gänseliesel’ oftewel het meest gekuste meisje ter wereld. Ieder jaar wordt er een nieuwe ‘Gänseliesel’ verkozen als levendige vertegenwoordigster van het standbeeld aan het Alte Rathaus. Ook het Internationale Händelfestival, ieder jaar aan het einde van mei, zet Göttingen op de kaart als internationale festivalplaats.

Goslar, keizersstad met werelderfgoed Aan de voet van de Harz, omringd door een sprookjesachtig landschap, ligt Goslar. Het middeleeuwse stadscentrum wordt gekenmerkt door machtige torens, kerken, bonte vakwerkershuizen en geplaveide straten. De voormalige ertsmijn Rammelsberg werd samen met de oude stadskern uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed en is een van de origineelste musea voor industriële cultuur in Europa. Niet ver van het centrum van Goslar vind je het keizerlijk paleis terug, met zijn unieke kunstschatten.

Hameln, legendarische rattenvangersstad Wie Hameln zegt, denkt er meteen de befaamde rattenvanger bij. De sprookjesfiguur van de gebroeders Grimm staat dan ook centraal in deze gezellige stad aan de Wezer. Iedere zondag kan je er om 12u genieten van het Rattenvangerfestival en de wereldberoemde sage herbeleven. En op woensdag omstreeks 16u30 kan je de rattenvangermusical RATS aanschouwen, met zijn leuke liederen en aanstekelijke dialogen een echte publiekstrekker.

Hildesheim, variatie troef Hildesheim ligt slechts op 30 km van Hannover en is al meer dan 1000 jaar het culturele hart tussen Harz en Heide. Historische vakwerkhuizen, een rijk cultureel leven, aantrekkelijke winkelmogelijkheden en dit alles omgeven door een fraai landschap, dat is Hildesheim. De dom met zijn unieke bronzen figuren en de 1000 jaar oude St. Michaelskirche zijn beide UNESCO werelderfgoed. In de zomer wordt het centrum van Hildesheim omgetoverd tot een stadstrand. Voor ieder wat wils dus.

Lüneburg, hip en trendy Deze middeleeuwse Hanzestad was ooit één van de rijkste steden van Noord-Duitsland, met dank aan de zoutwinning die de stad een levendige handel, rijkdom en macht opleverde. En dat zie je nu nog terug aan de imposante patriciërshuizen die de stad kenmerken. Lüneburg heeft de op één na grootste kroegendichtheid in Europa en telt tal van trendy shops en gezellige restaurants. Een stad die bruist van het leven.

Wolfenbüttel, stad van de Jägermeister In Duitsland is Wolfenbüttel een begrip, want de thuishaven van één van de bekendste drankjes van het land, Jägermeister. De kruidenlikeur wordt hier nog steeds gefabriceerd en wordt ondertussen naar meer dan 80 landen geëxporteerd. Maar Wolfenbüttel is meer dan Jägermeister alleen. Het oude stadscentrum ligt bezaaid met vakwerkhuizen, kerken, het Lessinghaus en de wereldberoemde Herzog August Bibliothek.

Special Tip: Autostadt Wolfsburg Wie genoeg heeft van de middeleeuwse charme in de 9 stadjes en nood heeft aan wat hedendaagse actie en snelheid kan een bezoek brengen aan Autostadt in Wolfsburg, een themapark volledig gewijd aan de geschiedenis, innovaties en het design van de automobiel.

9 stadjes niedersachsen

Hannover, centrum en uitvalsbasis van de 9 stadjes Hannover tenslotte is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de 9 stadjes. Zelf hoort de Noord-Duitse hoofdstad officieel ook tot de 9 stadjes, maar gezien de omvang en culturele mogelijkheden die de stad biedt is het een bestemming op zich. De 9 stadjes zijn dan ook een ideale aanvulling op een citytrip naar Hannover of een verblijf in de groene Harz of Lüneburger Heide.

Meer informatie over de 9 stadjes van Niedersachsen vind je terug via http://www.9staedte.de/erlebniswelt/tipps-infos/nl/ of http://www.visit-hannover.com

Dichterbij dan je denkt

Hannover ligt op zo’n 490 km van Brussel, maar vanaf de Duits-Nederlandse grens is het nog zo’n 3 uurtjes rijden. De vlotte verbindingen via de A2 en A7 autosnelwegen, de ruime parkeergelegenheid en het vlot toegankelijke stadscentrum zorgen ervoor dat Hannover dichterbij is dan je denkt. Wie liever met de trein reist staat op 5 uurtjes in het centrum van Hannover. Overstappen doe je in Keulen. Boeken en info via www.nmbs-europe.com Wie vanuit Hannover de 9 stadjes wenst te ontdekken kan zeer eenvoudig het openbaar vervoer gebruiken. Vanuit Hannover Hbf heb je rechtstreekse treinverbindingen met alle stadjes. Meer info: www.d-bahn.de

Eén reactie op “De negen stadjes van Niedersachsen

  1. Pingback: De Stanny Hannover whaw Erlebnis – deel 3 – | dekriebelopreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 8 mei 2014 door in Duitsland, Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: