Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Opening Soulages museum in Rodez in Aveyron

Een reden om terug te keren naar deze innemende streek in de Midi-Pyrénées…

portrait_soulages_grand_rodez - copie

Het Soulages museum opent zijn deuren in mei 2014 in Rodez, de geboortestad van de schilder Pierre Soulages in Aveyron in de regio Midi-Pyrénées. Het werk van deze schilder, ongetwijfeld een van de grootste abstracte kunstschilders ter wereld, is te bewonderen in zowat 90 musea en ontelbare tentoonstellingen in de hele wereld. In totaal heeft hij meer dan 1500 werken gerealiseerd.

Pierre Soulages heeft 500 stukken geschonken aan het Soulages museum. Het gaat onder meer om 250 werken (104 werken ter voorbereiding van de glasramen in de abdijkerk van Conques, 21 schilderijen op doek, 100 schilderijen op papier, 3 bronzen beeldhouwwerken). Dit alles is te bezichtigen tijdens de openingstentoonstelling, die dan ook van internationaal niveau is.

 

 

Ontstaan van het museum: cijfers en data

 

  • Opening: 23 mei 2014
  • Oppervlakte van het museum: 6000 m2
  • Museografische ruimtes voor de collecties: 1700 m2
  • Zaal voor tijdelijke tentoonstellingen: 505 m2
  • Tuin: 3 hectare
  • Eerstesteenlegging: 20 oktober 2010
  • 1 restaurant: ‘Le Café Bras’ (Michel en Sébastien Bras)

 

Pierre Soulages’ liefde voor Aveyron

 

“Wanneer ik naar Rodez terugkeer, voel ik me verbonden met de inwoners van deze streek, ogenschijnlijk ruige boeren met een heel verfijnde smaak”. Pierre Soulages

 

De hedendaagse, internationaal gerenommeerde schilder Pierre Soulages is geboren in de rue Combarel in Rodez in het jaar 1919. Hij groeit op in een milieu van ambachtslui (drukker, smid,…). Hun geduld, vakkennis en materialen zijn hem altijd bijgebleven.

 

Zijn werken worden al in de jaren vijftig tentoongesteld in de New Yorkse galerieën en Amerikaanse musea. Recent nog, in 2010, lokt zijn retrospectieve in het Centre Pompidou ruim 500 000 bezoekers. Bovendien is hij de favoriete hedendaagse schilder van veel collega-kunstenaars.

 

Zijn werken zijn beïnvloed door zijn kindertijd. Hij heeft het maar al te graag over de landschappen van Aveyron, met hun typische bomen, en zijn fascinatie voor de menhirbeelden van het Fenaillemuseum in Rodez en voor de abdijkerk van Conques in Aveyron. Soulages maakte buitengewone glas-in-loodramen in de abdijkerk. Ze zijn vervaardigd van kleurloos glas dat licht doorlaat, maar niet transparant is. Zo ontstaat een lichtspel dat de romaanse architectuur perfect tot haar recht doet komen.

 

De schenking

 

Het museum zal onderdak bieden aan ongeveer 500 stukken en documenten die Pierre en zijn echtgenote Colette Soulages in 2005 aan de Communauté d’agglomération du Grand Rodez schonken. Het vormt een van de grootste schenkingen van een kunstenaar tijdens zijn leven, geschat op meer dan 35 miljoen euro.

 

In het museum ontdek je de waaier van technieken en materialen die de kunstenaar gebruikt: papier, doek, glas, brons of koper, etsen, lithografieën, zeefdrukken,… Bovendien stelt het museum al het voorbereidend werk voor de glas-in-loodramen in de abdijkerk van Conques tentoon, evenals schilderijen op doek en op papier (een uniek geheel, met plakkaatverf, inkt en notenbolster), documentatie, boeken, foto’s, films, briefwisseling,…

 

In 2012 schonk de kunstenaar aan het museum nog eens 14 schilderijen op doek van de jaren 1946 tot 1948 en de jaren 60, evenals een kostbaar ‘Outrenoir’ veelluik van 1986…

 

 

Le Café Bras

 

Bij het museum hoort een restaurant dat tot de verbeelding spreekt. In het hartje van het museum beschikken de driesterrenchefs Michel en Sébastien Bras over een ruimte van 500 m2 in de stijl van het werk van Pierre Soulages: Le Café Bras zal zowel ‘bistronomie’ als gastronomie aanbieden.

Michel en Sébastien Bras bezitten liefst 40 jaar praktijkervaring. Deze rasechte inwoners van Aveyron willen de hele dag lang leven in het museum brengen met een ontbijt, tienuurtje, aperitief, vieruurtje en diner.

 

De binnenruimte is noch een cafetaria, noch een brasserie. De inrichting van de ruimtes heeft als doel contacten met de bezoekers van het museum en de stad te bevorderen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 20 mei 2014 door in Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: