Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Rondje Rotterdam met de Kriebel

Geloof het niet als Jeroen Meus je vertelt dat je voor gerookte paprika je je op ontdekkingstocht richting Spanje moet begeven. Wij vonden het op de markt een beetje over de grens bij onze buren in wereldstad Rotterdam…

Rotterdam. Het stond niet hoog op mijn verlanglijst van te ontdekken steden van Europa. Ik had Amsterdam gezien. Dat vond ik genoeg. Maar Vriendin stelde het voor en ach, dacht ik, weg is weg. En bovendien, die promo van TravelBird was zo voordeling. Zelfs een zuinige Hollander zou erop intekenen. (Vergeef me de flauwe mop.) Dus nam ik de trein naar Gent waar Vriendin me opwachtte en 160 km later verscheen voor ons de skyline van Rotterdam. Na de check-in in ons Novotel Brainpark hotel – ruime, lichte kamer, vriendelijk onthaal en … zoals de volgende ochtend mochten proeven, warm buffet inclusief vers gebakken flensjes, een overheerlijk ontbijt – merkten we dat we slechts op een paar passen verwijderd waren van het metrostation, vijf haltes slechts van Beurs alwaar het toeristisch infokantoor gevestigd was.

Als u geen zin hebt om onderstaand allemaal te lezen, onthoud dan slechts één ding. Neem bij aankomst in Rotterdam om het even welke metro richting ‘Beurs’, begeef je naar het infotoerismebureau, koop voor anderhalve euro de brochure ‘Rondje Rotterdam’ en begeef je op pad doorheen de wereldstad Rotterdam.

Onderweg val je van ene ontdekking in de andere… een aantal highlights….

Ons TravelBird promopakket omvatten een bezoek aan het Museum boijmans van beuningen. Op weg erheen, hielden we een tussenstop in de Schilderstraat bij de nieuwe naar Euorpa overgewaaide hype The Bagel Bakery voor een bagel met sesamzaad geitenkaas walnoten en een verse sus, zoals de Nederlanders in hun taal jus, ook te vertalen als sinaasappelsap, uitspreken. (Het was zeer confronterend te merken hoe slecht mijn Nederlands is…) De bagel is nog maar onze eerste internationaal culinaire ontdekking. We zagen in Rotterdam de hele wereld passeren, van bagels tot kebab, de Afrikaanse keuken, de Surinaamse, den Italiaan en de Thai. Rotterdam is een melting pot die wel 176 verschillende nationaliteiten telt en dat merk je aan zijn restaurants. Internationaal dus, al gingen we ook een paar plaatselijke klassiekers proeven zoals Stadsbrasserie Dudok in de Meent (De quiche is er heerlijk). Hotel New York was ons ietsje te druk, de club sandwich in Kantine Walhalla bleek een zeer lekker alternatief.

Museum boijmans van beuningen dus. Een van de oudste musea van Nederland. Al staat oud hier geenszins voor ouderwets. Dat getuige alleen al de vestiaire, een soort van foorkraampje waar je touwtje trek kan spelen en je kapstok van het plafond nederdaalt, waarna je er je jas aan hangt en je touwtje terug richting plafond optrekt. Spelplezier voor jong en oud en de aandacht is meteen geprikkeld… zelfs bij diegene die echt geen zin heeft in een museumbezoek. Vriendin en ik bezoeken de tijdelijke tentoonstelling de Future of Fashion is now en ik ben onder de indruk – alweer – van de interactieve multimediale originaliteit ervan, alhoewel enkele creaties mijn idee van originaliteit ten boven gaan. (Een video-installatie van een naakte vrouw kan mij niet bekoren.) (Alsook niet de jurk in rode loper stof van Viktor&Rolf.) De 3d-geprinte jurk van Iris van Herpen vind ik een van de toppers alsook de vergankelijke ‘Say Goodbye, Dissolving Dress, Wonderland van Helen Storey Foundation. Een paar zalen verder belanden we in de vaste collectie van het museum en ik ben zo mogelijk nog meer impressed. We wandelen van Rembrandt en Van Gogh, naar Monet en Picasso. Het surrealisme mag destijds vernieuwend geweest zijn, en het expressionisme spectaculair, maar mens,…het impressionistische vissershuisje in Normandië van Monet. Het maakt me gewoon gelukkig en eventjes waan ik me ver weg. Kunst kijken maakt moe en hongerig. De koffie en de lemon cheesecake in Het Paviljoen, het museumrestaurant verzadigen meer dan voldoende. En wij zijn klaar voor meer ontdekkingstocht langs de kunstige Witte de Withstraat, de Oude- en de Nieuwe Binnenweg waar we merken dat Rotterdam ontzaglijk veel kappers en barbiers telt. Alsook coffeeshops en stripteasebars…

Via de Koopslurf (shopping is voor morgen) belanden we aan de Markthal. Rotterdam, beste lezers die er nog niet zijn geweest, werd verwoest door een bombardement op 14 mei 1940. Twee weken na de oorlog begonnen de Rotterdammers aan de wederopbouw. Ze hadden het lef om radicaal te breken met het verleden en te kiezen voor een ruime opzet en moderne iconische architectuur. De stad, van zijn Oude Haven tot zijn nieuwe Markhal, werd een eclectische mix van verleden en toekomst. Die Markthal is het nieuwste pareltje. Nog maar pas geopend, of zoals de brochure zegt, de cement is nog niet droog. Anders dan in andere steden is de overdekte markthal overbouwd door appartementen. Rotterdam is immers ook een stad waarin wordt gewoond. De markt is zo eclectisch als de stad zelf, er is een frietkotje met verse patat, een smoothiestamper die drankjes maakte gebaseerd op broccoli met appel en peer, een tapasbar met panoramisch zicht, een visstand, een pralinehouder en dit alles gedecoreerd met vreemde bloemstukken,… de markt is een wereldstad vol geur en kleur op zich. En je vindt er dus ook gerookte paprika.

Ik heb die eerste avond welgeteld drie minuten nodig om onder mijn zachte dons van de Novotel Brainpark de overgang van waak naar slaap te maken. (Het bruisende uitgangsleven van Rotterdam spaar ik voor een retourbezoek met mijn Braven op een ander tijdstip.)

Rotterdam okt 2014 (1)

Dag twee start zonnig. Het panoramisch zicht van onze hotelkamer blijft vandaag niet weggestopt achter het wolkendek. We starten ons Rondje Rotterdam een beetje voor de middag, aan de zeer gekende maar zeer claustrofobische Kubuswoningen. 3 euro entree hebben we graag over om es te kunnen binnen neuzen in de huisjes met schuine muren die bovenop een brug gebouwd werden enkele decennia geleden. De trapjes zijn zo miniem smal dat ik zeker weet dat geen enkele van de vaste bewoners ooit met een glas alcohol te veel zijn trap kan opstijgen of afdalen. Ik zou het toch alvast niet kunnen.

Rotterdam okt 2014 (2)Rotterdam okt 2014 (3)Rotterdam okt 2014 (4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeemens zijnde – en Rondje Rotterdam volgende – worden we na de Kubuswoningen richting historische schepen van Oude Haven gezogen, om via Het Witte Huis en de Red Apple bij een beeld van Zadkine te belanden (Hey, dat hebben we bij ons thuis op het Albertplein ook!) Volgende hoogtepunt wordt de 139 meter hoge Erasmusbrug dat ons naar het ander deel van Rotterdam brengt. Ik val er van het ene whaw-moment in het andere: het Nieuwe Luxor Theater (dat mijn docent c&c daar heeft mogen optreden!), de Cruise Terminal waarvandaan tussen 1873 en 1970 duizenden passagiers naar Amerika vertrokken (Wordt momenteel ook nog gebruikt als evenementenlocatie!), je kan er een tattoo laten zetten door Tattoo Bob (De Rotterdamse versie van ons Oostends Bertje, veronderstel ik.) En…er is Las Palmas. Het voormalige werkplaatsengebouw van de Holland Amerika Lijn uit 1953 biedt nu onderdak aan onder andere het Nederlands Fotomuseum. In dat museum loopt tot 11 januari 2015 een tentoonstelling van Mark Cohen. De naam zegt u misschien niets. Als leek, zei de naam mij ook niets, maar enkele beelden (de rokende oude vrouw) zullen u niet onbekend voorkomen. Cohen is ‘straatfotograaf’. Maakt al 40 jaar beelden in de straten van zijn woonplaats ergens in een voormalig mijnstadje, een dorpje van niets in Pennsylvania, aan de andere kant van de plas. Ik citeer: “De betekenis en het waarom van de foto wordt nooit helemaal duidelijk. Dit gegeven vormt zowel het raadsel als de artistieke kracht van Cohens werk.” Ik huppel door de tentoonstelling (Ik mis het geduld om uren de tijd te nemen om een expo van gelijk welke aard te bezoeken.) en beland op zoek naar waarschijnlijk de wc, in de kelder alwaar zich de Donkere Kamer bevindt, een permanente museumpresentatie waarbij in 26 verhalen de geschiedenis van de Nederlandse fotografie wordt verteld. Je ontdekt de verhalen door je fotoplaat in de lichtbak te leggen, te kijken en te luisteren en je hopt van verhaal naar verhaal naargelang je eigen interesses. Is het toeval dat ik als eerste bij Ed van der Elsken beland? Nog niet zo’n lange tijd geleden las ik het verhaal van Ed in de Knack. In 1956 kwam zijn eerste fotoboek uit: Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés, waarin hij jonge bohemiens in de Franse hoofdstad fotografeerde, onder wie Vali Myers, die zijn muze werd. Knack ging op zoek naar Vali en schreef er een heel innemende reportage over. Mooi. En ik ben happy…

Rotterdam okt 2014 (5) Rotterdam okt 2014 (6)

Beste lezer. Er is nog heel veel te vertellen over Rotterdam. Dat er een Hollister is bijvoorbeeld en ik mijn Dochter blij heb gemaakt met een trui. Dat ik er een ontzaglijk klein maar op-maat-gemaakt-boekje voor de Zoon ontdekt heb ook en meegebracht uit een prachtig winkeltje genaamd ‘Voorlopig’. Dat ik zeker nog eens terug ga met mijn Braven. Of met het hele gezin. Dat ik zeer, zeer aangenaam verrast ben. Maar tot zover was u al mee, niet? ‘smile’

Zelf naar Rotterdam…? Klik op TravelBird.

 

 

 

 

 

travelbird

Eén reactie op “Rondje Rotterdam met de Kriebel

  1. De Kriebel
    7 november 2014

    Dit is op christel 'de kriebel' bedert herblogden reageerde:

    Heyla my friends, het verslag van mijn Kriebelweekendje Rotterdam met TravelBird nog niet gelezen…dan is het nu de moment! Enjoy.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 30 oktober 2014 door in Kriebelervaringen, Nederland, Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: