Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Kerst in de Provence!

 

Dit is het beeld dat ik heb van de Provence:

 

 

 

 

 

Maar er is ook een ander verhaal…Kerst in de Provence:

 

Langs de route van de Provençaalse kerststallen en santons

Door de bonte verzameling santons, de kleine beschilderde houten kerststalbeeldjes uit de Provence, en de authentieke decors is de Provençaalse kerststal het bewijs van een nog steeds levendige traditie. Tussen de talrijke kersttaferelen zijn er enkele die echt de moeite waard zijn om te bezoeken, zoals het grootste kerstdorp ter wereld in Grignan of de bijna levensechte kerststal van Avignon.

 

De authentieke Provençaalse kerststal is de weerspiegeling van het leven in een Provençaals dorp waarin elk personage zijn plaats heeft. Enerzijds is er het dorpsleven waar de verschillende beroepsambachten, de huizen, de waterput, de broodoven, de molen, de landschappen met pijnbomen en olijfbomen voorgesteld worden en anderzijds is er de kerststal met het kindje Jezus. Voor een gezin in de Provence is het decoreren van de kerststal een belangrijk gezinsmoment: men stelt dan alle santons (afgeleid van ‘petits saints’) op, die vaak doorgegeven worden van vader op zoon.

 

Als prelude op de Provençaalse kerststal vinden er vanaf half november santonbeurzen plaats van Marseille tot Arles en van Avignon tot Toulon. De echte santon is een kleifiguurtje dat volledig met de hand werd gemaakt. Ze stellen niet enkel religieuze personages voor, maar weerspiegelen het hele leven van een typisch Provençaals dorp.

 

Niet te missen langs de kerststallenroute

 

Dankzij deze oude santontraditie zijn er in de Provence schitterende kerststallen terug te vinden. De decors en taferelen worden met veel verbeelding gemaakt, wat heel wat geduld vergt bij de ambachtslui en vrijwilligers. Hieronder vindt u enkele hoogtepunten van de kerststallenroute:

 

Het grootste kerstdorp ter wereld in het ‘Village Provençal Miniature’ in Grignan –

Van november tot februari. Ieder jaar toont het Minatuur Provençaals dorp van Grignan een kerstdorp van liefst 1.116 m², opgenomen in het Guinness Book of Records. In een decor vol details, geluidseffecten en animaties, ontdekt men 80 huisjes van 1 meter hoog en meer dan 1.000 santons van 30 cm, die allemaal zorgvuldig aangekleed zijn.

Een gepassioneerde verzamelaarster in Les Saintes Maries de la Mer –

Van 30 november 2014 tot 8 februari 2015. Les Saintes Marie de la Mer, hoofdstad van de Camargue, is het centrum van de Provençaalse en christelijke cultuur. De kerststal van de stad, ondergebracht in het Palais des Congrès, is één van de mooiste van Frankrijk en strekt zich uit over meer dan 50 m². De decors en santons komen uit de privéverzameling van de Arlésienne Arlette Bertello. Het thema dit jaar is: ‘Van de Ventoux tot de zee’. De kerststal is elke dag toegankelijk van 10.00 tot 12.00 u en van 14.30 tot 17.00 u.

Subtiele perspectieven in Avignon –

Van november tot januari 2015. De monumentale kerststal van Avignon kan men bewonderen op de gelijkvloerse verdieping van het stadhuis. In een landschap met rotsen, garrigues, wijnranken, velden met lavendel en olijfbomen, bergdorpen en riviertjes, staan meer dan 600 santons en accessoires opgesteld. Doordat de maker santons van verschillende grootte gebruiken, spelen ze subtiel met trompe-l’œils en perspectieven.

Een kerststal van 150 jaar in Aix en Provence –

Van december tot 2 februari 2015. De Saint-Sauveurkathedraal van Aix en Provence herbergt ieder jaar een kerststal met 25 santons, die rond 1865 gemaakt werden door de capucinessen en die ieder jaar beetje bij beetje gerestaureerd werden. Dagelijks te bezoeken van 8 tot 12 u en van 14 tot 18 u.

 

En ook nog interessant…

 

  • De kerststal van de Sainte Madeleinekerk in Martigues: in een decor waarbij je jezelf aan de oever van de zee waant, staan santons van vissers en andere maritieme beroepen opgesteld rond de Heilige Familie.
  • De ‘Reine des Crèches’ in de Eglise Haute van Bonnieux. De stad organiseert ook een kerststallenfestival met rondleidingen om ze te ontdekken.
  • De kerststal van Les Baux de Provence: in de middeleeuwen droegen de heren van Les Baux de Provence de ster van de geboorte als embleem en beweerden ze af te stammen van Balthazar, één van de Drie Koningen.
  • Het ‘Salon international des Santonniers’ in Arles: op deze beurs ontdekt men originele santons die gemaakt werden door kunstenaars uit de hele wereld.
  • De ‘Foire aux Santons’ van Marseille: met folkloristische muziek op de achtergrond, bezoekt men de oudste santonbeurs van de Provence.

 

Om te overnachten in een luxueus kader in de nabijheid van de kerststallen, kunt u terecht in La Bastide de Marie in Ménerbes waar men u onderdompelt in de tradities van de Provençaalse Kerst, met oog voor fijne decoratie en waar men u een authentiek diner met de fameuze ‘13 desserts de Noël’ aanbiedt.

 

Voor meer informatie over:

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 5 december 2014 door in Frankrijk, Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: