Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Boeiend Kameroen…

Tijdens een van mijn voorbije reisbeursbezoeken geraakte ik aan de babbel met Linda Mets van reizen Origo. Hun aanbod was mij in het oog gesprongen, namelijk, omdat zij zowat de enige reisvertegenwoordiger waren die Burkina Faso als reisbestemming in hun aanbod hadden…(En voor de mensen die mij beetje kennen, u wete dat het brandwondencentrum van Flame in Burkina een project is die ik van heel nabij volg en graag steun.) Origo heeft ook Kameroen in hun aanbod. Dat is het eerste land dat we hen hier graag laten voorstellen. Onderstaande intro tot Kameroen werd mij door Linda doorgestuurd. Ook de foto’s zijn van haar hand, en ter info voor wie wille, auteursrechterlijk beschermd dus niet vrij te downloaden. Veel lees- en kijkplezier.

Wat hebben de voetballers Roger Milla en Samuel Eto’o gemeen ? Ze zijn beiden geboren in Kameroen. Ook de saxofonist Manu Dibango is Kameroenees en de tennis-ster Yannick Noah heeft Kameroense ‘roots’.

Kameroen is gelegen in West-Afrika, telt meer dan 20 miljoen inwoners, heeft een oppervlakte van 475.650 km² (ter vergelijking : Kameroen is ongeveer 15 maal zo groot als België) en een kustlijn van 400 km.

Kameroen grenst aan Nigeria, Tsjaad, Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo-Brazzaville, Gabon en Equatoriaal-Guinea. De hoofdstad is Yaounde en de commerciële hoofdstad is Douala.

Kameroen kent een politiek stabiel klimaat, en is daardoor in staat geweest om een vrij goede infrastructuur op te bouwen. Ook kent het land goede landbouw en olie-industrie.

De huidige President is Paul Biya. Kameroen werd in de 15e eeuw ontdekt door de Portugees Fernão do Pó.
Het klimaat is tropisch, met gemiddelde temperatuur van 25° Celsius. In het noorden kan de temperatuur oplopen tot 40° of meer. In het regenseizoen is het reizen moeilijker.

De officiële talen zijn Frans en Engels. De munteenheid is CFA (10.000 CFA is bijna 15 Euro).
Internationale luchthavens zijn Yaounde en Douala.

Waarom Kameroen bezoeken ?
Geen enkel ander Afrikaans land biedt zoveel diversiteit in natuurschoon. Kameroen wordt terecht ‘l’Afrique en miniature’ genoemd :
• In het zuiden en zuidoosten : dicht tropisch regenwoud, in het noorden prachtige woestijnlandschappen. In het midden graslanden. Elke streek heeft haar eigen planten- en dierenwereld.
• In de westelijke gebieden : bergen en berggebieden. Onder andere Mount Kameroen, Mandara gebergte, Monts Alantika.
• Er zijn talrijke nationale parken en natuurreservaten, met grote variatie qua fauna en flora. Vaak worden deze parken genoemd naar de rivier die erdoorheen stroomt. Enkele voorbeelden : National Parc Waza, Parc de la Bénoue, Réserve du Dja, Parc de la Faro, National Parc Korup, National Parc Campo Ma’an, Parc National de Bouba Ndjida, Parc National de Lobéké, … Je vindt er niet alleen olifanten, giraffen, leeuwen, buffels, nijlpaarden, krokodillen, allerhande antilopen, gorilla’s en andere primaten, …. Maar ook reptielen, een grote variatie aan prachtig gekleurde vogels (Rollier de Abysinnie, Picatharte, …) en insecten. Ook de plantenliefhebber vindt zijn gading in het aanbod van parken.
• Kameroen is één van de weinige landen waar de reuze-kikker (nog) leeft (‘Grenouille Goliath’).
• Watervallen, canyons, (krater)meren.
• Kustlijn met mooie zandstranden en palmbomen. De populairste kuststeden zijn Limbé en Kribi.

 


Bovendien :
• Kameroen is rijk aan tradities en cultuur.
o Kameroen is opgedeeld in ruim 100 koninkrijkjes, ook wel ‘chefferies’ genoemd. Aan het hoofd hiervan staat telkens een stamhoofd, in het noorden wordt hij ‘koning’ genoemd, in een moslimgemeenschap wordt hij ‘lamido’ genoemd en in het zuiden is dat ‘fon’ of ‘sultan’. Elke chefferie heeft zijn eigen geloof, tradities en rituelen.
o Er zijn leerrijke musea en tentoonstellingen verspreid over het ganse land. Onder andere in Yaounde (Benedictijnen tentoonstelling op Mount Fébé), het paleis van de sultan van de Bamoun in Foumban , het koninklijk paleis en museum in Bafut, het museum in Baham, chefferie en museum van Bandjoun.
o Traditionele huizen van de Mousgoum (‘cases obus’) in Pouss Maga, de ‘sarées’ (kraal van hutten).
o Traditionele dansen : Sikkeldans in Oudjilla (400-jaar oude chefferie), maskerdansen in Kapsiki, jaarlijkse en meer lokale festivals.
o Krabben-orakel in Rhumsiki, spokengrot van Fovou.
• Er leven meer dan 200 ethnische groepen, elk met hun eigen dialect en gebruiken. Voorbeelden :
o (zuiden) Pygmeeën
o (westen) Bororo, Komas, Bamoun, Bamiléké, Dowayo
o (noorden) Mousgoum, Goudour, , Fulani, Kirdi
• Qua religie vinden we er vooral katholicisme (meerderheid), maar ook de islam en animistische godsdienst. In de lokale kerkjes kan je op zondag morgen makkelijk de eucharistieviering gaan bijwonen, samen met de lokale bevolking. De misvieringen worden opgeluisterd door dans, zang en muziek. Kameroen is een mooi voorbeeld van perfect samenleven van volkeren die verschillen qua cultuur en religie.
• De markten bieden een kleurrijke mix van culturen, met een overvloed aan producten. Artisanale markten met een grote variëteit aan kunstvoorwerpen vindt je onder andere in Yaounde en Foumban.
Kun je er makkelijk rondreizen op eigen houtje? Wat qua veiligheid ?
Kameroen staat garant voor puur, ongerept, avontuurlijk reizen, mits enkele aspecten in beschouwing te nemen.
Kameroen gaan verkennen is geen goed idee voor reizigers die zich niet flexibel kunnen opstellen of die elke dag luxe en comfort verwachten.
Het is aan te raden dit land met goede, lokale gidsen te bezoeken. Zij zijn best op de hoogte van de mogelijkheden qua logement, staat van de wegen en mogelijkheden qua voedsel in de verschillende streken. Landgrenzen zijn niet altijd aangeduid, wegwijzers staan niet overal. Sommige streken zijn enkel buiten het regenseizoen toegankelijk. Het wegennet is in omgeving van grote steden en op de belangrijkste assen goed uitgewerkt en onderhouden maar kan problematisch worden in minder toeristische plaatsen (er komt jaar na jaar verbetering in…). In de meer afgelegen streken kan de kennis van Frans en Engels beperkt zijn en daar kan de gids alles in goede banen leiden.
De lokale gidsen weten ook waar de heerlijke vruchten en fruit te koop worden aangeboden. Nergens smaakt een verse ananas, mango of avocado zo lekker als in Kameroen!
Ook bij het onderhandelen van prijzen voor souvenirs, is een gids handig. Prijzen gaan nogal de hoogte in bij het zien van een Europeaan… In Kameroen kan je makkelijk maskers, muziekinstrumenten, kunstvoorwerpen, stoffen, … kopen aan interessante prijzen.
Bepaalde omgevingen (in de grotere steden), zijn s ’avonds en s ’nachts te mijden (maar dat is evenzeer het geval in bepaalde ‘quartiers’ van onze grote Belgische steden …).
De Kameroense bevolking is vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Behandel hen met respect en vraag het altijd eerst, alvorens van hen foto’s te nemen. Het land is nog niet door het toerisme overrompeld en daarom wordt je met open armen en een brede glimlach ontvangen.

 


Is het makkelijk reizen met het openbaar vervoer?
Er bestaan goede bus- en treinverbindingen tussen de grote steden. Vooral de treinverbinding tussen Yaounde en Ngaoundere is interessant. Deze nachttrein biedt comfortabele slaapwagons (2 of 4 bedden) en brengt je via een 800 km lang spoor naar het noorden van Kameroen. Er is ook een restaurant-wagon met lekkere maaltijden. Reizen per trein in Kameroen is een avontuur op zich. Ngaoundere is een goede uitvalsbasis om de meer noordelijke streken te verkennen.
Een alternatief zijn de grote reisbussen die alle grote steden verbinden. Deze bieden ook voldoende comfort.
Reizen per taxi kan wat avontuurlijker zijn. Zorg dat je de prijs voor vertrek afspreekt en zorg voor gepast geld…
Is er een goed aanbod van logies?
In de grote steden is er een grote variatie aan logementen, gaande van 5 sterrenhotels tot meer basis logementen. In de meer afgelegen streken zijn er eenvoudige hotels of motels, maar is er niet altijd stroom of lopend water en moet men zich behelpen met emmers water ipv douche. In ruil kan je in alle rust en zonder massa-toerisme genieten van al wat Kameroen en zijn parken te bieden hebben.

 


Maaltijden en drank?
Veel kip en vis gerechten, soms eenvoudig gegrild met een warme saus. Heel lekker en voedzaam is de ‘arachide-saus’, gemaakt van de lokaal geteelde pindanoten.
Rijst, couscous, macabo, yam, manioc en bananen (gepureerd of gebakken).
Grote variatie aan vers fruit en groenten (volop te verkrijgen op markten over het hele land en in de supermarktjes in de grote steden).
‘Must eat’ zijn de overheerlijke verse garnalen van Kribi.
Wie het iets ‘exotischer’ wil, kan zich wagen aan leguaan of ‘porc d’épique’.
Lokale bieren zijn : 33, Castel en Beaufort. In de hotels zijn soms sterke dranken te koop.
Gebruik enkel water in plastiek flessen voor consumptie en poetsen van tanden.

Reisorganisaties :
– België : Origo (www.origo.ws) heeft interessante rondreis die je een goed beeld geven van Kameroen. Origo werkt samen met Cameroun Aventure.
– In Kameroen : Cameroun Aventure (CA) (www.voyagescameroun.com). Opgericht door Bertrand Zoa Owono. Deze organisatie heeft 15 jaar ervaring in het toerisme, ze beschikken over professionele gidsen en bieden programma’s aan over heel Kameroen en ook reizen à la carte. CA kan eveneens zorgen voor vliegtickets en hotel- , trein- en bus reservaties tot verhuur van transport en kampeermateriaal.

Boeken en gidsen :
Bradt : “Guide of Cameroon” : heel uitgebreide gids, geschreven door Ben West.
Lannoo : “Forêts d’Afrique Central : La Nature et l’Homme”, geschreven door Jean Pierre Vande weghe, een ode aan het tropisch regenwoud van Centraal Afrika, waarin ook Kameroen en diens fauna, flora en stammen besproken worden.
Welke regio’s/bezienswaardigheden zijn de moeite waard?
‘Litoral’
Douala is de grootste stad van Kameroen, een bruisende stad met artisanale markten en een museum. Van hieruit kan je richting het Ossa meer bij Dizangué (lamantijnen) of het ‘Douala-Edea Reserve’ bezoeken. Of een bezoek brengen aan de 2 kratermeren bij Mount Manengouba. In de omgeving van de prachtige 80 meter hoge waterval Chutes d’Ekom Nkam werden Tarzan films opgenomen.

Zuidwestelijke regio
Mount Kameroen : hoogste berg van Kameroen met oude en meer recente lavastromen. Laatste uitbarsting dateert van 2012, toen de Mount Kameroen race (‘Race of Hope’) bijna werd uitgesteld ten gevolge van een nakende uitbarsting.
Nationaal Park Korup grenst aan Nigeria en biedt één van de oudste en rijkste Afrikaanse regenwouden met een overvloed aan planten, vogels, vlinders en reptielen. Grotere dieren zijn minder aanwezig. In het park zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld.
Limbe heeft een botanische tuin en een Wild Life Center waar gorilla’s, chimpansees en weesapen worden opgevangen en verzorgd. Mooie zandstranden langs de kust. In Bimbia (ten zuiden van Limbe) kunnen de restanten van de vestigingen bezocht worden van de slavenhandel, te midden van de bamboe wouden.
Westelijke regio
In Baham en Bandjoun kan je boeiende musea en traditionele paleizen bezoeken. In Foumban het paleis van de sultan, het kunstmuseum, de moskee en de vele artisanale winkels.
Chuttes de Metche en de Mbapit berg met zijn kratermeer.
De spokengrot van Fouvou (bij Baham), waar de voorouders vereerd worden (animisme).

Noordwestelijke regio
De Ring Road is een ringweg ten noorden van Bafoussam door tropische hooglanden met vulkanische heuvels, kratermeren, watervallen, kleine typische dorpjes, plantages en weelderig groen. De kwaliteit van deze 300 km lange ringweg wisselt van streek tot streek. Eén van de kratermeren is Lac Nyos, een 200 m diep meer in een inactieve vulkaan, waar in 1986 nog een toxisch gas vrijkwam. Nu is er een research center opgericht.
Koninklijk paleis en het museum in Bafut.
Centraal
Yaounde is een levendige stad gelegen in een heuvelachtige omgeving. De sfeer is er gezellig met de diverse markten en kronkelige wegen. Het ‘Centre Artisanal’ is een overdekte marktplaats waar lokale kunstenaars hun handwerk verkopen. De Avenue Kennedy is de belangrijkste winkelstraat. Het benedictijner klooster huisvest een klein maar heel interessant museum van Kameroense kunst en is gelegen aan de voet van de Mount Fébé. Vanop het congrescentrum heb je een mooi uitzicht over het stad. Het monument van de éénmaking symboliseert de onafhankelijkheid van Kameroen in 1961. In Yaounde vind je ook een kleine zoo die enkele leeuwen, krokodillen, mandrils en andere apen, vogels en reptielen huisvest.
Zuidelijke regio
Kribi met mooie stranden en de watervallen van de Lobé. Deze watervallen storten zich in de zee. Hier kan je op het strand heerlijke vers gevangen garnalen eten.
Vanuit Kribi kan met de prauw een bezoek brengen aan de pygmeeën die in het naburige regenwoud leven.
Op 10 minuten ten zuiden van Ebolowa, vind je Nkolandom ofwel ‘City of caves’, een mooi dorp omgeven door heuvels en prehistorische grotten. Hier is een toeristen route, een kunstgalerij en een meer. Als je de piste verder naar het zuiden volgt, kom je in het midden van het oerwoud aan de rotsformatie Ako’akas.
Het Nationaal Park van Campo Ma’an is het enige wildpark dat grenst aan de Atlantische oceaan. Er lopen maar weinig pistes door het park. Onder de beschermde diersoorten vind je hier de Mandril aap, gorilla, lamantijnen, zee schildpad,…
Ten oosten van Campo Ma’an kan je de watervallen van Memve’ele bezoeken. Hier komen nog geen toeristen en een lokale gids leidt je door het ongerepte woud naar de rivier en de watervallen.
Riviertocht met prauwen op de Ngong en wandeling door het regenwoud.
Parc van Mefou, waar verschillende aapsoorten een onderdak krijgen en weesapen verzorgd worden.
Oostelijke regio
Het Sanaga-Yong Chimpanzee Rescue Center herbergt en verzorgt chimpansees.
Het Dja biosfeer reservaat in Kameroen staat bekend om zijn biodiversiteit, met zijn grote verscheidenheid aan primaten. Het park is enorm qua omvang en wordt volledig omsloten door de rivier Dja. Het is niet alleen de habitat van verschillende soorten zoogdieren en vogels, maar ook van de Baka pygmeeën. Deze pure wildernis en zijn bewoners bezoeken vergt een goede fysiek en flexibiliteit. Ook in trek bij plantenliefhebbers.
Nationaal Park Lobéké beschikt over 2 lodges in het park en biedt een grote variëteit aan wild (gorilla, olifant, buffels, maar ook panter, bongo, sitatunga, …). Het park is enkel te bereiken in het droge seizoen.
Noordelijke en Adamawa regio
Gorges de Kola : Uniek landschap met diepe kloven, grotten en rotsformaties, dat zich uitstrekt over 3 hectare. In het droge seizoen kan je afdalen voor een wandeling.
Nationaal Park van Bénoué. De Lodge (“Buffle Noir”) is langs de rivier gelegen en je kan de pistes van het park en de rivier verkennen met gids. Vooral nijlpaarden, antilopen, leguanen, vogels, apen. Zelden worden hier leeuwen gezien.
Het Nationale Park van Bouba Ndjida (aan grens met Chad) levert een overvloed aan wild (onder andere de befaamde Eland de Derby) en heeft een prachtige lodge, maar kan enkel in het droge seizoen bezocht worden.
Faro Nationaal Park ligt nabij de grens met Nigeria. Hier kan je olifanten, neushoorns, nijlpaarden en allerlei antilopen en vogels spotten. In een deel van dit park mag er nog (gecontroleerd) gejaagd worden.
Vallei van de ‘Rôniers’, prachtige vallei met hoge palmbomen met oranje-kleurige vruchten.
De Bororo’s leven van hun runderen (zébus) en wonen in het noord-westen en de grensgebieden met Nigeria. Melk en melkprodukten worden door de vrouwen in de naburige dorpen verkocht.
Komas zijn een volk die in meer geïsoleerde grensgebieden met Nigaria leven. Ze zijn erin geslaagd om hun eigen tradities en leefwijze in stand te houden.
Extreem noordelijke regio
Rhumsiki is een Kapsiki-dorp te midden van een surrealistisch, vulkanisch maanlandschap bestaande uit bergpieken van lavarotsen. Vroeg opstaan om de zonsopgang te aanschouwen levert prachtige beelden op. André Gide noemde dit ooit “het mooiste landschap ter wereld”. In de dorpen kunnen de smeden, de pottenbakkers en de wevers bezocht worden. De krabbentovenaar kan je de toekomst voorspellen. Er worden traditionele maskerdansen opgevoerd.
De markt van Tourou in het Mandara gebergte dragen de vrouwen kleurige calebassen, die hun sociale status aangeven. Het is een ontmoetingsplaats van de verschillende bevolkingsgroepen.
Het Waza park is het meest bezochte en best onderhouden park van Kameroen. Hier kan je makkelijk giraffen, apen, struisvogels, wrattenzwijen, antilopen en allerhande vogels observeren.
In Maga Pouss kan je de obus-vormige hutten bezoeken en het sultanaat.
Het stamhoofd van Oudjilla (koninkrijk Podoko) heeft 50 vrouwen die samen met de kinderen in een doolhof van hutten leven op een heuvel. De vrouwen voeren hun traditionele sikkeldans op.

Eén reactie op “Boeiend Kameroen…

  1. De Kriebel
    12 maart 2015

    Dit is op christel 'de kriebel' bedert herblogden reageerde:

    Nooit gepeinsd dat deKriebelopReis mij helemaal tot in Kameroen zou brengen…:-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 12 maart 2015 door in Afrika, Travelweetjes, Ver weg bestemmingen.
%d bloggers liken dit: