Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Het schoonste terras van Blankenberge

Als je mij vraagt naar het schoonste terras van Blankenberge, serveer ik u steevast hetzelfde antwoord: het dakterras van het Belle Epoque Centrum, een van de schoonste plekken van Blankenberge tout court.

Het Belle Epoque Centrum is een van de successtory’s van Blankenberge. Ze hebben sinds vorig weekend terug een primeur in huis.

Het betreft een vrij groot glasplafond in art-nouveaustijl uit de voormalige Patisserie Van Sluys dat gelegen was in de Vissersstraat 48 in Blankenberge. Het glasplafond meet 350 x 150 cm en wordt de blikvanger in het Belle Epoque Centrum.

Het glasraam is geplaatst tegen het plafond van de eerste verdieping, voorzien van een zeer speciale verlichting ( geleverd door de firma LightPlate Europe). LightPlate Europe maakt LED panelen (LightPlates) op maat en is toonaangevend in het ontwikkelen van dunne lichtbronnen op basis van LED.

Door deze verlichting krijgt de bezoeker de illusie dat er daglicht door het raam schijnt. Dit concept is vrij nieuw op de markt en het Belle Epoque Centrum haalt hier mee een primeur in huis.
Het glasplafond werd in Brugge gerestaureerd door mevr. Pia Burrick. De v.z.w. Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge nam de financiering van de restauratie op zich. De technische dienst BODI stond in voor het afhalen, stockeren, vervoeren en plaatsen van het glasraam.

****************************

Glasplafond van de vroegere patisserie Van Sluys

In 1906 gaf bakker Michel Van Sluys-Van Wijnsberghe aan architect Alfred Neirynck de opdracht om een bestaande, kleine winkel in de Vissersstraat om te bouwen tot een hippe handelszaak in art nouveau-stijl. Op het gelijkvloers werd een glasplafond geïntegreerd dat licht en sfeer moest brengen in de gelagzaal.
Meer dan 100 jaar later herontdekten Pieter de Schoolmeester, stadsarchivaris en Alberta Van Asbroeck, projectverantwoordelijke Art Nouveau Blankenberge, dit glasplafond kort voor de sloop van het gebouw. Op vraag van de Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge vzw (verder VSB vzw) onderhandelde de Stad met de eigenaar die het plafond schonk aan Blankenberge. Het glas werd samen met het originele kader (3m52 X 1m52) verwijderd door de dienst BODI en gestockeerd in het stadhuis.
Spijtig genoeg ontbraken enkele stukken, en het geheel was erg vervuild. Een ploeg vrijwilligers van de VSB vzw ging aan het werk, en na grondige reiniging was het meteen duidelijk dat het hier om een belangrijk art nouveau-erfstuk ging: zwierig van lijn en schitterend van kleur!
Samen met Schepen van Cultuur en Toerisme Philip Konings en met Dirk Decoster, verantwoordelijke van het Belle Epoque Centrum werd gezocht naar een definitieve bestemming en er werd gekozen voor plaatsing op de eerste verdieping van het Belle Epoque Centrum.
De VSB vzw nam het initiatief voor de restauratie en was bereid om voor de nodige financies te zorgen. De vereniging engageerde glazenierster Pia Burrick uit Brugge om de restauratie- en verstevigingswerken uit te voeren. Hieraan hing een prijskaartje van 4.658,50 euro! Een breed gedragen actie leverde via sponsoring en schenking het vereiste bedrag op in nog geen drie maanden: zes VIP-sponsors en 158 andere schenkers deden een duit in het zakje.

cbek_glasplafond Van Sluys

Eén reactie op “Het schoonste terras van Blankenberge

  1. Vincent Pessers
    24 maart 2015

    Lang leve Blankenberge!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 23 maart 2015 door in België, De Kust.
%d bloggers liken dit: