Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Met P&O in Churchill’s voetsporen doorheen Kent. Stop 1: Chartwell

Schrijven is mijn ‘job’, toch is het moeilijk in woorden te vatten waarom ik zo aan Engeland ben verknocht. Het heeft te maken met de manier waarop ze van hun tuinen een kunstwerk maken en tegelijk de omliggende natuur in hun woestheid laten. Het zit hem in de ‘excuse me dear’ waarmee ze elke zin beginnen waaruit een koppigheid zal blijken. Ik heb het voor de onverwoestbaarheid waarmee ze hun oorlogshelden eren, de durf waarmee ze black pudding serveren, de hardnekkigheid waarmee ze aan de ‘andere’ kant van de weg blijven rijden. Voor hun karakter.
Ik had het genoegen van 26 tot 29 maart 2015 opnieuw een P&O trip mee te kunnen volgen naar Engeland. We reden doorheen Kent en volgden onderweg de voetsporen van Churchill. Een vastberaden mens…. Eerste stop van onze Kent tocht was het vakantiehuis van Churchill in Chartwell. Meteen ook eerste deel van mijn Kentreeks hier op DeKriebelOpReis. Enjoy.

Christel Bedert -de  kriebel op reis - in Churchill's voetsporen door Kent (1)

“We shall never surrender,” declameerde sir Winston Churchill in de begindagen der WO II. Zoveel jaar later klinkt deze vastberadenheid die ‘ons’ de oorlog heeft laten winnen actueler dan ooit. Ik vraag me af of de dag van vandaag nog politici zullen opstaan, die later zo zullen geëerd worden als hij vandaag. Ik vraag me af of de media dergelijke politici de kans nog geven om te worden wie hij is geweest… Dit terzijde.
Het is dit jaar 50 jaar geleden dat sir Winston Churchill werd begraven. De gids die ons rondleidt op de tentoonstelling ‘Death of a Hero’ die zijn overlijden herdenkt, was een kind toen de begrafenis op televisie werd uitgezonden. Dat ze niet wist wat er toen gaande was, vertelt ze ons. Maar dat ze het later des te meer besefte. En dat onze jeugd niet genoeg kan herinnerd worden aan de woestenij die de Tweede Wereldoorlog was, en aan de impact die Churchill erop heeft gehad. De beelden die onze gids toen zag live, worden op de tentoonstelling nog tot eind oktober 2015 aan het publiek van vandaag getoond. De mannen die zich kist torsen, de boot die op de Thames vaart, de hijskranen op de Londonse dokken die het hoofd buigen en hun leider groeten. En hij die boven dit alles uit wordt geciteerd: “We will never give in. Never, never, never give in.”

De tentoonstelling is te bezoeken in Chartwell, het vroegere vakantiehuis van de familie Churchill. Sir Winstons Churchill zelve kocht het in 1922 voor 5000 pond. Het was een ruïne maar had een fameus uitzicht over het groene Kent. Hij liet het gedurende twee jaar renoveren en woonde er tot aan zijn dood in 1965. “Een dag niet in Chartwell, is een verspilde dag,” werd later een van zijn gekende uitspraken. Hij genoot er met volle teugen van en schilderde er in zijn studio. Zijn vrouw bekommerde zich ondertussen over de financiële stress die het onderhoud van dit vakantiehuis met zich mee bracht. Toen die stress te groot werd, sprongen zijn vrienden in. Na het overlijden van Churchill werd Chartwell open gesteld voor het publiek. Het wordt beheerd door National Trust en vandaag is het een wat ik noem levend museum, een historische plaats die een mens levend houdt. Het huis wordt trouwens nog altijd bewoond en dit door Jock De Zesde, de huiskat die er toen was en nu – weliswaar in zijn zesde uitvoering – nog altijd. In 1966 werd het huis voor het publiek open gesteld. Vandaag reflecteert het huis Chuchill’s leven zoals het er in de jaren ’30 uit zag. Chartwell is een van de vijf meest bezochte huizen van Engeland. Er zijn boeken over de locatie geschreven. Ik hou het hier op enkele sfeerwoorden:

In het visitor center worden we meteen verwelkomd door een memo van de tuinman die ons nodigt uit te kijken naar de krokussen, camelia’s en daffodils, de bloemsoort die, zo leer ik, tot de familie van de Narcis behoort, vriendschap symboliseert, oneindig populair is door zijn schoonheid en zo blijkt ook oneindig veel meer betekent dan een gewone paaslelie. Het huis zelf…het was zijn ‘country home’ en dat voel je. Je wandelt er rond, samen met vele andere die het huis bezoeken en toch voelt het alsof in elke kamer die je binnen komt, iemand uit de andere eeuw je zal komen begroeten. Het heeft zelfs ook iets spooky om binnen te wandelen in een huis waar mensen hebben gewoond, het bed is nog opgemaakt, in de bib een sigaar klaar ligt om opgerookt te worden, Churchill’s sirenenpak klaar hangt om tijdens het volgende bomalarm aangetrokken te worden, waar de gastentafel op zijn genodigden wacht, foto’s herinneringen aan mooie momenten en een overleden kind… Zelfs wereldleiders werden en worden van geen persoonlijke drama’s gespaard, zo ziet men. Het gastenboek ligt er nog in de hall waar het werd ondertekend door menig bekende tijdgenoot, de vele Napoleonbeeldjes die Churchills fascinatie voor de figuur vertegenwoordigden staan er naar je te kijken, de eetkamer met zijn op zijn instructies ontworpen stoelen met brede zittingen en handige leuningen ogen zelfs een vandaag nog hedendaags. Zijn Nobelprijs oorkonde en het model van Port Arromanches dat verwijst naar de geallieerde invasie van Europa in 1944 zijn getuige van de grootte orde waartoe zijn vroegere bewoner hoorde. Na de rondleiding in het huis en een bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling Death of a Hero, dalen we nog even de tuinen af om binnen te kijken in de studio waar Churchill zich terug trok om te schilderen. Ik vraag me af welk van de uitgestalde wandelstokken zijn favoriet was, en door welke ingeving hij bij de keuze ervan zich liet leiden.

 


Chartwell is gelegen op de Mapleton Road, Westerham, Kent, net ten zuiden van London op een uur en een kwartiertje rijden van Dover. Het is een perfecte tussenstop op weg naar of terug van de stad. Een oase van rust en groen. En geschiedenis. http://www.nationaltrust.org.uk/chartwell
Dover bereik je uiteraard via Calais. Je neemt een van de 23 afvaarten die P&O dagelijks organiseert en al te boeken zijn vanaf 45euro. Voor 14euro per persoon extra – de prijs van twee glaasjes champagne – krijg je toegang tot de club lounge, én gratis champagne, en kan je in alle rust van de overtocht genieten. Zijn kleine meerprijs meer dan waard.

Spirit of France entering Dover 020212

Als je dubbelklikt op het schip kan je al een kijkje nemen naar de fotoreportage van mijn driedaagse trip. Het verslag van dag 2 volgt ergens volgende week…

Eén reactie op “Met P&O in Churchill’s voetsporen doorheen Kent. Stop 1: Chartwell

  1. Pingback: Met P&O in Churchill’s voetsporen doorheen Kent – Stop 3: the British War Memorial | dekriebelopreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 8 april 2015 door in Engeland/Verenigd Koninkrijk, Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: