Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

FIETSEN LANGS DE VLASROUTE IN FRANS-VLAANDEREN

dekriebelopreis - pays de flandre

Al sinds de Middeleeuwen staat de streek rond het Noord-Franse Hondschoote bekend als ‘vlasland’. In juni zijn de velden getooid met prachtige blauwe vlasbloemen. Het is de beste tijd voor een fietstocht door Pays de Flandre. Veertien juni is de hoogdag van het vlas want dan wordt fietsroute ‘Rally Blue’ georganiseerd, de inhuldiging van de vlasroute.

Hondschoote was in de 16de eeuw één van de rijkste en mooiste steden van het Graafschap Vlaanderen. Het linnen, gemaakt van de vlasplant, werd via de havens van Brugge en Antwerpen uitgevoerd naar alle hoeken van Europa.

Ontspannende en leerrijke fietsroute
Hondschoote is nu een rustig stadje waar nog altijd bloeiende vlasvelden te bewonderen zijn. Dit kan je perfect doen langs de Route du Lin, een dertig kilometer lang en vlak parcours dat door iedereen kan worden gefietst. Elk jaar wordt de route aangepast naargelang de locatie van de vlasvelden. Bovendien is het nog educatief ook. Je fietst door een mooi landschap waar de tijd als het ware is blijven stilstaan en de monumenten, kerken en historische sites elk hun eigen boeiend historisch verhaal vertellen. Vlas is voor Frans-Vlaanderen nog altijd belangrijk want het gewas wordt nu ook gebruikt in de automobiel- en bouwsector, de sportwereld en de luchtvaartindustrie. Dat komt omdat de vlasvezel even grote kwaliteiten heeft als de synthetische vezel. Je ontdekt het allemaal tijdens een verkenning van fietsroute, waarlangs panelen staan die de fietser informeren over de groei en de oogst van het vlas en over de vlasgeschiedenis.
Fietsen langs de Route du Lin in Frans-Vlaanderen is een aanrader als daguitstap dichtbij huis.

Inhuldiging op 14 juni ‘Rally Bleu’
Op zondag 14 juni wordt naar jaarlijkse gewoonte de ‘Rally Blue’ georganiseerd, de opening van de vlasroute. De ganse dag is er animatie rond het thema vlas, je kan oude Vlaamse volksspelen proberen, genieten van een markt met streekproducten en onderweg een pitstop maken in een gezellige estaminet. De Rally Blue is elk jaar een uniek evenement dat focust op de promotie van het lokale erfgoed. Je kan ter plaatse inschrijven voor een wedstrijd. Langs het parcours kan een vragenlijst worden ingevuld om je kennis te testen over de vlasnijverheid.

 

dekriebelopreis pays de flandre 2

 

INFO
• Office de Tourisme Hondschoote, 5, Place du Général De Gaulle, F-59122 Hondschoote, T 00 33 (0) 3 28 62 53 00
http://www.otpaysdulin.fr
• 12de editie Rally Blue: inschrijving € 2,50 fietshuur via dienst voor toerisme

Info: http://www.paysdeflandre.fr of http://www.frans-vlaanderen.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 7 mei 2015 door in Frankrijk, Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: