Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Het magische Ightham Mote in Kent

Met P&O in Churchill’s voetsporen doorheen Kent – Stop 2: het magische Ightham Mote.

In de periode dat sir Winston Churchill op zoek was naar een buitenverblijf in de Garden of Engeland hield hij geregeld een stop in Ightham Mote. Hij verbleef er op uitnodiging van zijn vriend general Eduard Spears die het huis toentertijd huurde. Ightham Mote, het magische Ightham Mote, if I may say so, maakte indruk op hem maar ook op mij.

Om deze feeling toe te lichten moet ik jullie mee terug nemen naar de middeleeuwen. Die middeleeuwen hadden een magische zweem over zich, niet? Ridders en kastelen, jonkvrouwen en heren die om hen duelleren, gezeten op opgetuigde paarden en daarna grote diners houdend, lachend en dansend rond het haardvuur. Het geeft een prikkelend facet aan onze fantasie, of toch aan de mijne. Ik heb de middeleeuwen nooit mooier in woord onder ogen gekregen dan door Ken Follet in Pillars of the Earth en World without End. Het bouwen van de kerken en kathedralen, de wreedheden van de heren en de bisschoppen, het gepeupel, hun kledij, hun werken en vooral de geur van de middeleeuwen zijn sinds het lezen van die boeken voor mij tastbaar geworden maar ik heb ze nooit echter gevoeld in een bouwwerk dan in Ightham Mote die dag in Kent. Het had met de vertelkunst van onze gids, Philip, te maken uiteraard, maar nog meer met de locatie zelf.

Formal Gardens at Ightham Mote(c) Hannah Holohan National Trustt Ightham Mote reflection 8.2.2011 (c) Hannah Holohan National Trust

Ightham Mote is een van de zeldzaamste bezittingen van Engeland. Dat heeft te maken met de verschillende families die er hebben gewoond. Die hebben elk iets aan het huis toegevoegd, maar er elk ook iets van behouden. Ondanks en dank zij de vele families die er hebben gewoond in de verschillende tijdperken die het heeft gekend, heeft het zijn ziel bewaard. Ik ga hier het hebben en houden van de geschiedenis van Ightham niet uit te doeken doen. Daarvoor moet je er een bezoek aan brengen. Twee tijdstippen moet ik je hier wel meegeven:

* 1330…

Je stapt het huis binnen via de negen meter lange Grote Hal. Met zijn kerkgewelf en twee woonkamers of ‘solaria’ is het oudste deel van Ightham Mote. Datering door onderzoek van de boomringen toont aan dat de bouw omstreeks 1330 begon. Isolde Inge bezat het grondgebied en bouwde waarschijnlijk het oudste deel van het huis. Onze gids vertelt levendig hoe de Grote Hal bulkte van het leven toen in de middeleeuwen. Hoe het vuur brandde in het midden van de hall. Hoe de grond bestrooid was met strooi dat slechts twee keer per jaar werd ververst – daar is die geur weer. Hij vertelt de glas-in-lood wapens ook de granaatappel van Catherine van Aragon afbeelden.

The Great Hall at Ightham Mote, Kent. Ightham Mote is a medieval moated manor house near Sevenoaks.

The Great Hall at Ightham Mote, Kent. Ightham Mote is a medieval moated manor house near Sevenoaks.

 

* 1953…

Er volgden vele families en vele geschiedenisjaren verrijkten Ightham Mote maar in 1953 werd het huis gekocht door een Amerikaan, Mr Charles Henry Robinson. Hij was zich bewust van de belangrijke historische en architectonische punten van Ightham Mote en begon met de restauratie van het huis. Na zijn dood schonk hij zijn huis aan de National Trust maar hij is nog altijd heel aanwezig in Ightham. Niet alleen is zijn bibliotheek nog altijd zo ingericht dat het lijkt alsof hij er zo zal binnen stappen – de kamer is bijna precies zoals afgebeeld in het tijdschrift Homes and Gardens van februari 1960 – op een heel discrete plaats in de crypt zijn bovendien zijn assen begraven. Voor eeuwig thuis.

P1010613 HH (6)

Nog een paar leuke weetjes:

* De Mote is het oud Angelsaksisch woord met Duitse roots dat we vertalen als ‘gracht’ maar in feite ‘ontmoetingsplaats’ betekent. Het huis is aan alle kanten omringd door de gracht die gevuld wordt door bronnen die ontspringen ten noorden van het grondgebied en uiteindelijk uitvloeien in de rivier Shode, een kleine zijrivier van de Medway. Het water is 2 tot 3 meter diep over een bodem van slib. Nu en dan moet de gracht drooggelegd worden om de muren schoon te maken.

* In de bijkeuken van de butler is er toegang tot een grote safe, waar de butler niet alleen het zilverwerk maar ook de wijn van het huis bewaarde. Toen de safe werd ontdekt en opgebroken, vonden ze er precies één achtergelaten fles wijn.

* Zoals gezegd was Churchill een graag geziene gast in de Mote. Het schilderij van Ightham Mote dat hij er maakte, hangt in de bibliotheek van Mr. Robinson. Churchill kwam er tot rust op een moment dat zijn leven getekend werd door vele drama’s. Hij had de verkiezingen in Dundee verloren, zijn driejarige dochtertje Marigold verloren alsook zijn schoonbroer.

Zoals ik dus zei. Ightham Mote is een ‘special place’.

Je vindt Ightham Mote in

Mote Road, Ivy Hatch, Sevenoaks, Kent, TN15 0NT. http://www.nationaltrust.org.uk/ightham-mote

Naar Kent ga je natuurlijk met P&O Ferries. P&O onderhoudt 23 overtochten per dag tussen Calais en Dover. Duur van de overtocht is 90minuten. P&O Ferries onderhoudt deze route met 5 ropax ferry’s, zijnde schepen die zowel passagiers als vracht met zich meenemen. De zusterschepen Spirit of Britain en Spirit of France zijn de nieuwste en grootste ferry’s ooit op het Kanaal.

Bovenstaande foto’s: (c) Hannah Holohan National Trust en (c) NTPL David Levenson.

Dubbelklik op onderstaande foto voor mijn sfeerbeelden van de reis.

Christel Bedert -de  kriebel op reis - in Churchill's voetsporen door Kent (14)

Eén reactie op “Het magische Ightham Mote in Kent

  1. Pingback: Met P&O in Churchill’s voetsporen doorheen Kent – Stop 3: the British War Memorial | dekriebelopreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 8 mei 2015 door in Engeland/Verenigd Koninkrijk, Kriebelervaringen, Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: