Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

DeKriebelOpReis keert terug naar Tunesië

Mövenpick Gammarth - kopie

Kijk, dit is de omslagfoto van deKriebelOpReis facebookpagina. Ik heb hem genomen 1 juni 2015 om 4.30am. Ik was vroeg op. Mijn JetairFly Enfidha-Liège zou om 9am opstijgen. Ik had mijn valiezen ingepakt. Mijn koffietje gedronken. Mijn tanden gepoetst en ik was klaar om terug te keren naar huis na een verblijf van drie dagen in het gastvrije Tunesië. De visser had net zijn bootje dat net voor het terras van mijn kamer in het Mövenpick Gammarth hotel los gemeerd, roeide naar het dieper gedeelte van de Gulf of Tunis om er zijn motor te water te laten en ver buiten het gehoor van de nog slapende toeristen aan te zetten en zijn werk te doen.

Ben je niet bang, had een enkeling mij gevraagd voor ik op perstrip naar Tunesië vertrok. Bang, dacht ik? Waarom zou ik? OK, er was een aanslag geweest in maart, maar er waren er ook recent in Brussel, in Parijs en in menig ander wereldstad. En ik ging op toeristische reportage, hé. Ik ben De Kriebel, niet Patrick Van Gompel.
Dus neen, ik was niet bang. Ik was nieuwsgierig. Nieuwsgierig om een land te leren kennen dat mij totaal onbekend was. Benieuwd naar de toeristische aanblik van het ‘nieuwe Tunesië’. Wat er te zien was. Hoe groot de zandstranden waren. Welke dorpjes charmant. Ik vroeg me af of het eten er lekker zou zijn, of ik in short over straat zou mogen lopen, mijn decolleté zou mogen laten bruinen, of ik hier en daar mijn hoofd bedekt zou moeten houden als ik ergens binnen of buiten ging. The usual

 


En zie. De short mocht. De bescheiden decolleté ook. Van hoofddoeken was geen sprake, op een enkeling na. Ik kreeg een land te zien dat modern was, uitnodigend en bewoond door hard werkende mensen …die schreeuwden naar toeristische inkomsten.
Om die schreeuw goed te horen, werden we er goed in de watten gelegd door de Tunesische toeristische dienst. Ontbijt in Foundouk El Attarine in de Médina van Tunis. Lunch in Le Golfe in La Marsa …We werden gediend op een manier die een Kriebeltje niet echt gewend is. De bodyguard op het strand heeft net niet mijn voeten gewassen toen ik na mijn strandwandeling mijn schoentjes terug wou aanpassen. Maar het heeft gewerkt. Op geen enkel ogenblik tijdens mijn hele verblijf in Tunesië heb ik mij ambetant gevoeld. Geen moment heb ik er mij niet goed gevoeld. In tegendeel. Ik leek wel Assepoesje. Met dank – enerzijds aan mijn charmante reisgezelschap, en aan de ‘watten’-ontvangst – maar ook en vooral aan de gastvrijheid van de Tunesiërs zelf.
Ik was gepakt. Want toen al eind mei, begin juni smeekten ze achter toeristen. De Tunesische bevolking had een boodschap voor ons. Schrijf over ons land, vroegen ze ons, dat de toeristen terug in grote getale komen. Want we hebben onze hotelbezetting sinds maart met de helft zien dalen. Schrijf over ons land. Schrijf hoe vooruitstrevend we zijn. Schrijf over de intelligente manier waarop wij ons geloof belijden. Schrijf… over het nieuwe Tunesië is de eerste echte democratie in de Arabische wereld. Schrijf, vroegen ze ons.

Ik was aan het werk op Knokke Hippique toen ik tussen de hippische berichtgevingen door de nieuwe aanslag in Tunesië vernam, in Port El Kantaoui. Ik was in shock. Ik ben in shock.

Hammamet (3)

En nu… Er zullen vandaag weinig gasten kijken naar de voetsporen van Hannibal in les Monuments de Carthage, la Médina de Tunis zullen weinig zaken doen, er zullen weinig blonde dames met haar als mayonaise huwelijksaanzoeken krijgen in de straatjes van Sidi Bou Saïd. Het zal niet druk zijn in de Musée du Bardo. De hotels van Hammameth zijn momenteel wellicht onderbezet.
Maar ik schrijf.
En mes amis de Tunesië. Ik beloof. Dat ik schrijf en zal blijven schrijven. Dat ik steun en zal blijven steunen. Dat ik bezoek en zal blijven bezoeken. Voor jullie.
Tot binnenkort.

Ondertussen…
TUNESISCHE REGERING ONDERNEEMT ACTIE!

De Tunesische Nationale Dienst voor Toerisme veroordeelt heftig de terroristische aanslag in Sousse. Onze gedachten gaan naar de slachtoffers en hun families aan wie we onze deelneming en medeleven betuigen. De Tunesische Regering heeft meteen een reeks belangrijke maatregelen genomen om de toeristen gerust te stellen en te beveiligen, en terrorisme intensief te bestrijden.

Maatregelen met onmiddellijke ingang
Een aantal van die maatregelen zijn volledig nieuw:
• een uitzonderlijk plan treedt in werking om de kust en de hotels te bewaken via een gewapende toeristische veiligheidseenheid
• sterkere militaire aanwezigheid in de risicozones
• het leger sluit bepaalde zones van het land af, zoals de berggebieden Djebel Semmema, Mghila, Lella Aicha en Ouergha, allemaal in het westen van het land
• systematische controle van personen en groeperingen die verdacht wordt van verboden activiteiten
• premies voor iedereen die inlichtingen over terroristen aan de politie verschaft
• onmiddellijke sluiting van illegale moskeeën
• drastische maatregelen tegen bewegingen of verenigingen die in strijd handelen met de Tunesische grondwet
• strenge controle van de financiering van die bewegingen of verenigingen

Vanaf 1 juli 2015 is de toeristische politie gewapend en operationeel binnen en buiten de toeristische zones. Ze wordt versterkt met duizend veiligheidsagenten en zowel vaste als mobiele veiligheidseenheden worden nabij deze zones ingezet.

Er zijn eveneens andere maatregelen onderzocht m.b.t. de veiligheid van de culturele en archeologische sites, het begeleiden van toeristische rondreizen en excursies door veiligheidsagenten, bewaakte parkings voor toeristische voertuigen, opleidingen voor het veiligheidspersoneel van hotels, financieringsmethoden van bewakingsuitrusting.

2 reacties op “DeKriebelOpReis keert terug naar Tunesië

  1. Pingback: TUNESISCH VERZOENINGSKWARTET WINT NOBELPRIJS | dekriebelopreis

  2. Pingback: Tunesië, meer dan zon, golf, wellness en uniek erfgoed | dekriebelopreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 2 juli 2015 door in Travelweetjes, Tunesië.
%d bloggers liken dit: