Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

BIEREN EN BIERFEESTEN IN FRANS VLAANDEREN

Het is algemeen bekend dat de Fransen houden van een glas wijn, en Belgen van een frisse pint. In Frans Vlaanderen, vlakbij de grens, lusten ze beide dranken maar kennen ze ook wel een sterke biertraditie net als bij ons. Komende weken staan er enkele evenementen op de kalender die de bierliefhebbers zeker zullen smaken!

Kalender vol aan bierfestiviteiten
Het laatste weekend van augustus kan je in Méteren terecht voor het festival LUPUL’IN, beter gekend als het lokale hoppefestival. Op zondagochtend is er een begeleide wandeling langs de hoppevelden. Ook alle andere activiteiten staan in het teken van bier. Zo zijn er demonstraties bier brouwen, degustatiemogelijkheden, een ruilbeurs, lezingen en zoveel meer.

Tijdens het weekend van 5 en 6 september moet je naar Hondschoote want dan wordt het Karyole Feest of ‘oogstfeest’ georganiseerd. Tijdens deze 34ste editie ligt de focus op het thema paarden, hop en bier. Er zijn talrijke activiteiten gepland zoals een paardenparade, allerlei kraampjes met artisanale producten en ambachten, een duathlon, expositie van oude tractoren en landbouwmachines… De festiviteiten gaan door in een muzikaal decor met zang en dans, onder meer tijdens het Folklore bal op zondag. Kortom, een gezellig volksfeest feest waar talrijke biertjes gedronken zullen worden.

Op 26 en 27 september wordt het Festival de la Bière Artisanale georganiseerd. Plaats van het feestelijk gebeuren is Saint-Marie-Cappel en het programma bestaat ook hier uit bierdegustaties, en entertainment zoals Vlaamse volksspelen. Een wedstrijd voor beste ‘amateur brouwer’, zal de kers op de taart worden!

Boerderij Danneels in Steevoorde opent op 13 september zijn deuren voor het publiek. Je kan er een kijkje nemen in het proces van de verwerking van hop. Drie weken later, op 3 en 4 oktober kan je in centrum Steenvoorde naar de Hoppefeesten.

Tussen 10 oktober en 28 november kan je een bierstage volgen bij bierkenner Ghislain Bottein. Hij leert je in één dag de knepen van het vak.

Het jaar rond streekbieren verkrijgbaar in estaminets
Wie een bezoek brengt aan één van deze bierfestiviteiten, zal ervaren dat Pays de Flandre een echte biertraditie heeft. Kan je er niet bij zijn, of wil je het weekend nog aanvullen, bezoek dan ook eens een typische brasserie of estaminet voor een lokaal biertje dat perfect past bij een streekgerecht zoals potjesvlees of Vlaamse carbonades met frieten.
In Bailleul bijvoorbeeld, kan je in de brasserie ‘Ferme Beck’ de blonde Hommelpap proeven, een bier zonder bewaarmiddelen. Ook in Esquelbecq vloeit het gerstenat want in ‘Brasserie Thiriez’ worden verschillende bieren gebrouwen, onder meer La Rouge Flamande en l’Ambrée d’Esquelbecq. In Blaringhem kan je in de winkel van ‘Brasserie du Pays Flamand’ nog meer streekbieren proeven en naar huis meenemen na te genieten van de heerlijke smaken van Frans Vlaanderen. En in Méteren kan je naar de nieuwe brasserie ‘Katsbier’. Waar de eigenaar zijn eigen ‘Katsbier’ en ‘Cordillère’ brouwt.

Info: http://www.paysdeflandre.fr of http://www.frans-vlaanderen.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 30 juli 2015 door in Frankrijk.
%d bloggers liken dit: