Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Reizen…een stresserende onderneming ?

Voyages-sncf heeft onlangs onderzoek gedaan naar het reisgedrag van vakantiegangers. Het resultaat was een interessante mix van geruststellende clichés en verrassende bevindingen. Paradoxaal genoeg is op reis gaan één van de meest stresserende ondernemingen van deze tijd. Iedereen houdt van vakantie, éénmaal op de bestemming aangekomen, wacht de verdiende rust, maar het reizen zelf blijkt voor velen een traumatische ervaring te zijn.

De belangrijkste oorzaken van de stress zijn heel gelijklopend bij alle Europeanen: vertragingen, bagagebeperkingen betreffende gewicht en afmetingen en aanschuiven in de wachtrij. Met kinderen erbij stijgt het stressniveau aanzienlijk. Voyages-sncf vergeleek het Belgisch reisgedrag met het reisgedrag van de gemiddelde Europeaan.

De prijs blijkt voor alle landen doorslaggevend bij het boeken van een reis. Daarna het gemak van het boeken, gevolgd door het reiscomfort. Voor Belgen en Nederlanders is reistijd ook een belangrijk criteria. Mogelijk komt dit doordat we ten opzichte van de gemiddelde Europeaan veel minder verlof verkrijgen op jaarbasis. Belgen genieten daardoor graag van elke minuut.

Voor 83% van de Belgen is de reiskost een absolute prioriteit bij het overwegen van de boeking. Voor 61% is dat comfort, en bij 46% geeft de reistijd de doorslag. Ondanks het feit dat alle deelgenomen landen het vliegtuig verkiezen als transportmiddel voor het reizen, is het voor ieder ook de meest stresserende manier om ter plaatse te geraken. We zien ook dat 47% van de Belgen reeds per vliegtuig reisde in Europa, 34% per auto en 14% kiest voor de trein.

Als we de stressfactoren meer in detail gaan bekijken, zien we dat voor 56% vertraging de grootste ergernis veroorzaakt, voor 28% is dat begrensd gewicht bij bagage en aanschuiven en wachten op de luchthaven is voor 32% het ergst. Opvallend is ook dat voor 25% van de Belgen reizen per auto extreem stresserend is, zelfs voor 1 op 3 van de 55-plussers.

Belgen reizen ook graag per trein, vooral door de mogelijkheid om tijdens de reis wat te kunnen bewegen (voor 36% is dit het grootse voordeel). Ook korte wachttijden (32%) en het familiaal rond de tafel kunnen zitten (29%) zijn doorslaggevende factoren. Vooral voor de familiale Spanjaarden is het een probleem dat ze tijdens een vliegreis niet altijd samen kunnen zitten. Het feit dat dit in de trein wel kan, maakt het voor hen extra aantrekkelijk.

Voor de modebewuste Italianen is het dan weer problematisch als ingechekte bagage verdwijnt of vertraging oploopt. En de kans dat ze hun designer outfits moeten herschikken als blijkt dat hun reiskoffer te zwaar is, is voor 25% van de Italianen een oorzaak voor pure paniek. Anderzijds blijken ook veel reizigers van verschillende nationaliteiten extra veel lagen kleding aan te trekken tijdens een vlucht, om extra kosten voor overgewicht van bagage te voorkomen.
28% van de Belgen gaf toe deze truc al eens te hebben toegepast voor ze het vliegtuig opstapten.

Voor de ecologisch bewuste Zwitserse en Duitse reizigers, is het tevens belangrijk om maatschappelijk een positief verschil te maken met betrekking tot de uitstoot van CO2. De grootste gebruikers van de treinen in Europa zijn de Zwitsers (24%), de Duitsers (14%) en de Belgen (14%). De sociale en praatgrage Italianen en Spanjaarden zien reizen per trein dan weer als een perfecte gelegenheid om met andere reizigers te discussieren (70% en 66%), om nieuwe mensen te leren kennen (50% en 48%) en leuke reistips te kunnen uitwisselen (39% en 41%). Belgen zijn terughoudender, slechts 38% van de treinreizigers praat graag met andere passagiers.

Travelling by train with Voyages-sncf

*In volgende landen werd in 2015 de studie uitgevoerd bij 1000 mensen boven de 18j: Belgie, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Itlalië en Spanje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 30 juli 2015 door in Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: