Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Les Lacs de l’Eau d’Heure – Rien que du Bonheur – Alleen maar zalige Momenten

Een mens is zo mooi als het verhaal dat achter hem schuilt. Voor een streek is dit, vind ik, precies hetzelfde. Men kan een beetje verliefd worden op Les Lacs de l’Eau d’Heure door zijn van groen en blauw doordrongen vergezichten, zijn comfortabele fietspaden, zijn lekkere cocktails, zijn gevarieerd pallet aan (water)sportactiviteiten, zijn nieuwe balneo-welness-zwembad, zijn chique vakantiewoningen…ik ben een beetje verliefd geworden op zijn verhaal.

Want weet je… Les Lacs de l’Eur d’Heure, het Land van Meren, was vroeger geen land van meren, het was gewoon land. Toen de industrie op een bepaald moment water nodig had om de waterstand van de Samber op peil te houden, werd in de jaren ’70-’80 een stuwdam aangelegd en het riviertje l’Eau d’Heure- dat klein maar dapper als het was – het vermogen bezat met een regenbui van slechts één uur van stil stroompje te transformeren tot een stroom die de vallei onder water kon zetten – groeide met zijn omgeving uit tot een gebied van 1800ha waarvan een derde water verdeeld over vijf meren.

Maar hélas…toen de industrie in Henegouwen zoals we in het West-Vlaams zeggen ‘op zijn gat’ viel, verdween ook de activiteit rond de meren in het niets tot vanaf 1994 een Europees reddingsplan werd opgezet en het Land van Meren door een publiek-private combinatie van investeringen uitgroeide tot wat het vandaag is, Les Lacs de l’Eau d’Heure, de grootste toeristische site van Wallonië één van de 100 ‘destinations of excellence’ van Europa.
Bijna niet te geloven dat dit toeristisch pareltje zich slechts op 200km van mijn achterdeur bevindt – en die ligt aan de kust. Voor mijn lezers uit het binnenland is het gebied tussen Namen en Henegouwen zelfs nog dichterbij. De meren liggen op het grondgebied van de gemeentes Cerfontaine en Froidchapelle, in de vierhoek die gevormd wordt door de plaatsen Beaumont, Philippeville, Couvin en Chimay. Het is de perfecte locatie voor een weekendje weg…en voor een investering.

Maar laat mij beginnen bij het begin. Het weekendje weg. Als je nog nooit in Les Lacs de l’Eau d’Heure bent geweest, start je dat best in het bezoekerscentrum Centre d’accueil de la Plate Taille. Dat is het hele jaar door elke dag van de week en van het weekend open. Je raakt er wegwijs in het uitgebreide aanbod aan activiteiten.

Voorbeelden?

* Je kan in Les Lacs…watersporten uiteraard. Maar zeg nooit zomaar watersporten tegen watersporten in Les Lacs de l’Eau d’heure. Er zijn vijf meren en elk meer heeft zijn specialiteit. Je kan er waterskiën op kabelbaan The Spin – voor de Knokke-Heistse lezers, dit is te vergelijken met Lakeside Paradise. De kabel is 680 meter lang. Het bevindt zich op de Lac de Féronval en het is de enige waterkabelbaan ter wereld die 100% functioneert op zonne-energie. Op Les Lacs is een beschermd gedeelte voorzien voor gemotoriseerde watersport zoals jetski, je kan surfen en zeilen en een rustig stuk en kano varen op de Plate Taille….

* Je kan ook ‘water genieten’ in Les Lacs. En…, zeg nooit zwembad tegen het zwemparadijs van Les Lacs kan je in het Tropisch park van Les Lacs de l’Eau d’Heure uiteraard meer dan alleen zwemmen. Het in mei 2015 vernieuwde centrum heeft een ‘infinity-jump glijbaan’, een uniek 500m² groot spray-park met waterstralen en ludieke waterspelen en…deze zomer opende ook een welnesscentrum met balnéotherapie met binnen- en buitenruimtes, sauna, bubbelbaden, luminitherapie, belevingsdouches…

* Je kan… het in het merenland ook droog aan de voetjes houden? Er is ook rond het water volop allerlei te doen. Een partijtje Aqua Golf of een ritje met de Crocodile Rouge, een amfibiebus waarmee je niet alleen rond maar ook in het meer rijdt, een fietstocht rond het meer, of rond een combinatie van een aantal meren… You name it, in Les Lacs de l’Eau d’Heure they have it!

* Je kan in Les Lacs ook ‘van de grond’ gaan…? Daarvoor kan je niet alleen in het Natura Parc terecht, een wandel- en klimparcours door de bomen, ook weer uniek door zijn death ride parcours over het water. Spektakel gegarandeerd.

Hoog van de grond gaan, kan je ook de stuwdam beklimmen. In het bezoekerscentrum vertrekken op geregelde tijdstippen geleide wandelingen in de stuwdam. Eerst krijg je, als je geluk hebt zoals wij, van een knappe jongen, die trouwens zoals zowat alle medewerkers van Les Lacs, een aardig mondje Nederlands spreekt, aan de maquette de geschiedenis van Les Lacs uitgelegd. Daarna neemt hij je mee in de tunnels onder de grond en in de stuwdam. Daarna schiet je samen met hem in de expres lift omhoog tot op de meer dan 107 meter hoog boven de meren gelegen skywalk. Op vele vlakken adembenemend en wat mij betreft een must to voor elke bezoeker van Les Lacs de l’Eau d’Heure.

Wil je trouwens zwevend over obstakels van de grond gaan, dan moet je binnenkort een bezoek brengen aan de manege die er momenteel wordt gebouwd. We keep you informed.

Voorbeelden legio dus van toffe activiteiten in Les Lacs de l’Eau d’Heure. Maar ik ging u nog iets vertellen over investeringen. Veel van het in Les Lacs gerealiseerde is te danken aan het gegeven dat ze in het Land van Meren sterren zijn in het PPS’en, de privaat-publieke samenwerkingen. Wij kennen dat hier in Knokke-Heist goed. Simpel uitgelegd. De overheid investeert in faciliteiten. Het privékapitaal bouwt en baat het uit. In Les Lacs worden de meeste toeristische activiteiten door de privé uitgebaat met faciliteiten aangelegd met overheidsgeld. Ook de realisatie van het vakantiedorpen wordt beroep gedaan op de privé. Voor het Golden Lakes Village bijvoorbeeld heeft de overheid heeft straten en voorzieningen aangelegd. De privé bouwt. Een ruling zorgde voor een gunstig btw-tarief en zie. En bingo. U kan in de Golden Lakes een vakantiehuis kopen dat niet gewoon een huis is maar een bijna riante villa aan het tarief dat nog lager ligt dan een chalet in de Ardennen en dat bovendien in verhuring nog rendeert ook. Als dat niet mooi klinkt… Ik leg het hier eenvoudig uit natuurlijk maar feit is ik in Les Lacs de l’Eau d’Heure in een van de meest comfortabele vakantievilla’s ever heb gelogeerd. Meer info lees over de Golden Lake Village lees je hier.

Conclusie…Mijn bezoek aan Les Lacs de l’Eau d’Heure was een ware ontdekking. Van de streek, van de fun van le bonheur want zo belooft ons de slogan van Les Lacs de l’Eau d’Heure: ‘Rien que du bonheur’. Alleen maar zalige momenten. Laat ze maar komen in groten getale.

Eén reactie op “Les Lacs de l’Eau d’Heure – Rien que du Bonheur – Alleen maar zalige Momenten

  1. Pingback: Les Lacs de l’Eau d’Heure verwelkomt nieuw golfcenter | dekriebelopreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 20 augustus 2015 door in België, Les Lacs de l'Eau d'Heure, Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: