Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Servië, het land van 1.000 natuurlijke bronnen

Betaalbare en kwalitatieve wellnessvakantie in een eco-vriendelijke omgeving

De liefhebbers van spa en wellness kunnen dit najaar maar beter hun valiezen pakken naar Servië. In dit Centraal-Europese land ligt het namelijk bezaaid van de natuurlijk minerale bronnen. Naar schatting zijn het er meer dan duizend. In 53 ervan kan je momenteel terecht voor kuur- en wellnessbehandelingen van het allerhoogste niveau. De meeste liggen in het centrale en zuidelijke deel van Servië, omgeven door niets anders dan prachtige natuur, antieke kloosters en charmante dorpjes. Wellness in Servië staat dan ook gelijk aan lichamelijk én geestelijk welzijn. En ook uw portemonnee vaart er wel bij, want in vergelijking met vele andere Europese landen zijn wellnessbehandelingen in Servië spotgoedkoop. Eat, sleep, relax, repeat!

Als er één land is dat het potentieel heeft om uit te groeien tot dé wellnessbestemming van Europa is het Servië wel. Want met naar schatting meer dan duizend natuurlijke bronnen lijkt het land wel één grote schat aan natuurlijke mineralen te zijn. Zelfs de Romeinen hadden weet van de geneeskundige kracht die uitging van de thermale bronnen in Servië en bouwden er een netwerk van thermen uit. Het is dan ook uit deze periode dat de meeste van de 53 kuuroorden die momenteel in werking zijn dateren. Sommige staan bekend voor hun medicinale baden of heilzaam drinkwater, terwijl andere eerder wellnesscentra zijn waar mensen tot rust kunnen komen en allerlei behandelingen kunnen volgen.

Unieke omgeving maakt beleving compleet
Naast de professionele begeleiding en dito accommodaties blinken de Servische thermen uit in rust en ecologie. Bijna alle centra zijn gelegen in het centrale en zuidelijke deel van het land, dat wat ruwer en bergachtiger is. De meeste kuuroorden liggen dan ook temidden van de overweldigende natuur, met in de nabijheid niet meer dan wat antieke kloosters en rustieke bergdorpjes. Ideaal voor wie helemaal zen wil worden en naast lichamelijke heling ook belang hecht aan mentale rust.

De volgende drie kuuroorden staan alvast hoog aangeschreven omwille van die unieke combinatie.

Vrnjacka Banja: thermale baden met een rijke geschiedenis
Het kuuroord Vrnjacka Banja is gelegen op zowat 200 km ten zuiden van Belgrado, in het centrale deel van Servië. Het oord ligt op de helling van de Goc berg en wordt omgeven door de valleien van de Vrnjacka en Lipovacka rivieren. Vrnjacka Banja telt in totaal 7 thermale bronnen die door de Romeinen in de 2de eeuw na Chr. omgedoopt werden tot Aquae Orcinae. De Topla Voda bron houdt de lichaamstemperatuur aan en is dus ideaal om te baden, terwijl de Jezero, Sneznik en Slatina koudwaterbronnen van het alkaline-type zijn. De thermale baden van Vrnjacka Banja zouden ondermeer een heilzame werking hebben voor ziektes als diabetes en aandoeningen aan maag, galblaas en pancreas.
Naast de medicinale werking worden de bronnen van Vrnjacka Banja ook aangewend om te baden en zijn de nabijgelegen spacentra uitgerust met saunatherapie en allerhande wellnessbehandelingen. De omgeving van Vrnjacka Banja is ideaal om te wandelen, jagen en skiën. En wie van cultuur en erfgoed houdt kan één van de vele kloosters of forten in de buurt bezoeken.

Ribarska Banja: minerale bronnen in combinatie met zuivere berglucht
De Ribarska is een rivier in centraal Servië. Aan de voet van de Jastrebac berg ligt het thermaal oord Ribarska Banja, dat net zoals Vrnjacka Banja stamt uit de tijd van de Romeinen. Tijdens WOI werd het oord zelfs gebruikt als opvangcentrum voor revaliderende soldaten. De zes thermale bronnen zijn allemaal warmwaterbronnen met een temperatuur variërend tussen 38° en 42°C. Dankzij haar bergklimaat en de bosrijke omgeving staat Ribarska Banja ook bekend voor haar gezonde lucht. Ideaal dus voor mensen met ademhalingsproblemen. Maar ook mensen met reuma, problemen aan de wervels en botbreuken vinden hier hun geluk met dank aan de warmwaterbronnen. De omgeving leent zich verder uitstekend voor een gezonde boswandeling en op de Jastrebac berg kan je in de winter de ski’s aanbinden.

Prolom Banja: duivels kuuroord
In zuidelijk Servië ligt het bijzondere kuuroord Prolom Banja. Bijzonder, omwille van haar ligging vlakbij Davolja Varos, ook wel eens de ‘duivelsstad’ genoemd. Dit is een unieke natuurlijke site waarbij 202 stenen formaties uitgesleten zijn door erosie en voor een imposante bergformatie zorgen. Davolja Varos is uitgeroepen tot Nationaal Monument in Servië en trekt jaarlijks duizenden toeristen aan. Het nabijgelegen Prolom Banja kan dan weer terugvallen op zes thermale bronnen waarvan het water een medicinale werking heeft dankzij haar hoog alkalinegehalte en de aanwezigheid van een grote dosis mineralen. Het water zou een gunstig effect hebben op de nierwerking en de urinewegen. Ook constipatie, gastritis, galstenen en huidziekten kunnen in Prolom Banja verholpen worden door middel van verschillende spabehandelingen, waaronder hydro-, modder-, electro- en kinesitherapie. Ook voor speciale schoonheidsbehandelingen zoals bioelectric toning, cellulitis therapie en Bioptron lichttherapie kan je in Prolom Banja terecht.

De beste behandelingen aan onklopbare prijzen
Naast het prachtig kader waarin de meeste kuuroorden zich bevinden onderscheiden de Servische thermen zich ook op het vlak van prijs. Net zoals de prijzen van levensonderhoud, restaurantbezoek of kleding een stuk voordeliger zijn in Servië geldt dit ook voor de over het algemeen dure wellnessbehandelingen. Zo betaal je voor een drie uur durend wellnesspakket, inclusief massage, gelaatsbehandeling, aromatherapie en bezoek aan de sauna vaak niet meer dan 50 euro/pp. Een individuele lichaamsmassage van een uur kan al aan 20 euro/pp. Prijzen waar je in België alleen maar kunt van dromen.

Dagelijks van Brussel naar Belgrado met Air Serbia
Naar Servië reis je het makkelijkst met het vliegtuig. Air Serbia heeft dagelijkse vluchtconnecties tussen Brussel en Belgrado. Van daaruit kan je de rest van het land makkelijk bereizen via het openbaar vervoer. Het bus- en spoornetwerk is er goed uitgebouwd. Ook met de auto kan je Servië doorkruisen. De drie voornaamste wegen zijn de E75 die van noord naar zuid loopt, de E70 van west naar oost (ondermeer via Novi Sad en Belgrado) en de E80 die van het oosten naar het zuidwesten tot aan de grens met Montenegro loopt. Belgrado is 1.680 km verwijderd van Brussel.

Meer info: http://www.airserbia.com en http://www.serbia.travel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 25 augustus 2015 door in Servië, Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: