Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Eén met de natuur in Bretagne – DeKriebelOpReis ontdekt Erquy

Er gaat niets boven de geur van de dennenbomen tijdens wandeltochten op de GR34, van het geluid van een overvliegende uil terwijl je naar de nacht ligt te luisteren in je caravan, van het zicht op de schuimkoppen die zich op de Bretoense kliffen smijten tijdens een rondje met de elektrische fiets. Er is niets lekkerder dan de smaak van de vers gevangen St. Jacques van Erquy gebakken in beurre salé, van pannenkoeken met nutella uit ’t vuistje, van oesters die je koopt uit handen van de visser die ze net voor je heeft geplukt. Ik hou van de kleine mosselen die Braven op zijn kampeervuurtje met ui en peper en verder enkel de smaak van de zee voor me kookt, van de wind die het ritme van de dag bepaalt, van de landtongen en schiereilanden of zoals ze het in Bretagne zo mooi uitdrukken, les presqu’îles. Ik ben een stukje van mijn hart verloren aan Bretagne.

Vier opeenvolgende zomers hebben we Bretagne ondertussen al bezocht. Na de streek rond Golfe du Morbihan, Quiberon en Carnac, Carantec in de Finistère en Perros-Guirec aan de Côte Rose, nestelden we ons deze zomer op en rond Le grès rose d’Erquy in de Côtes d’Armor, een gezinsbadplaats van ‘pierre de sable’, roze zandsteen, en met verspreid over zijn baaitjes niet minder dan tien zandstranden over elkaar verbonden door wandel- en fietspaden…Erquy is vooral gekend om zijn overheerlijke – superlatieven schieten hier tekort – sint-jakobsschelpen. Het roze zandsteen, moet ik hier nog ter vervollediging, vertellen, is niet te verwarren met het roze graniet van het iets noordelijker gelegen Côte Rose. De lokale rots van Erquy is het resultaat van een opeenstapeling van zandlagen die 470 miljoen jaar oud zijn. Er schuilt geschiedenis in de grond van Erquy…

Voor mij is Bretagne een streek waar je de natuur voelt, waar de wind in je huid kruipt, en de zee zich tijdens lange wandeltochten tot in de diepste puntjes van je longblaasjes nestelt. Wij volgden een geleide wandeling die vertrok vanuit onze logement de plein air, camping Yellow Village Les Pins, genoemd naar het zijn omringende dennenbomen. Philippe nam ons van les Plage du Guen mee op de GR34 toonde ons de nieuwe – niet getijdegevoelige – en oude getijdegevoelige vissershaven van Erquy en leidde ons langs Les Lacs Blues, idyllisch boven de oude haven gelegen meren. Ze ontstonden door het ontginnen van het gekende roze zandsteen dat werden gebruikt voor de aanleg van wegen in Parijs tot in de jaren 1930. Nu is het een rustplaats voor de natuur en zijn wandelaars, zo zegt onze gids, waar hij al menig schilder aan het werk heeft gezien. De GR 34, ter info, is een aaneenschakeling van landschappen. Deze beroemde route wordt ook wel Le Sentier des Douaniers, het Douanierspad, genoemd en loopt van de Baai van Mont Saint-Michel tot de Côte d’Emeraude en de Côte de Granit Rose, langs de Abers van de Finistère, het schiereiland Crozon, de Pointe du Raz en de Golf van Morbihan, samen goed voor meer dan 1800 km aan wandelroutes langs de Bretonse kust. We hebben nog een stukje te gaan…

Omdat we Belgen zijn, moesten we natuurlijk ook eens gaan fietsen. En omdat het vakantie was, en je dan al eens iets wilt uitproberen en omdat er geen weggetje plat is in de omgeving van Erquy zijn we erop uit getrokken met de elektrische fiets… Na een woordje uitleg, het betalen van een waarborg, het even wennen aan zijn speed, zijn we gestart aan een hilarische maar o zo comfortabel rit langs de voie verte tot aan de Cap d’Erquy waar we de Sainte-Jeanne in vol ornaat voorbij zagen varen.
Bretagne, het slorpt je op…

Wist je dat…?

* …in Bretagne vele fietspaden zijn aangelegd? De ‘voies vertes’ zijn ingericht en gereserveerd voor niet-gemotoriseerd verkeer. Deze wegen voor langzaam verkeer zijn dus bestemd voor fietsers, voetgangers en skaters. Deze paden gaan onder andere over oude spoorwegen, jachtpaden, bospaden.. Deze rustige wegen zijn ideaal voor fietsen met het gezin. Deze routes zijn langs de weg aangegeven met het bordje ‘Voies vertes de Bretagne’. Fietsen huren kan in het toerismekantoor van Erquy, 3 Rue du 19 Mars 1962 – 22430 Erquy. Tél : +33 (0)2 96 72 30 12. http://www.erquy-tourisme.com. Je krijgt ter plaatse ook info omtrent alle mogelijke activiteiten die je in Erquy kan ondernemen, van surflessen of een boottocht met de Sainte-Jeanne, een replica uit 1912, excursies, marktdagen en evenementen.

* …de imposante gevel van het in de rand van Erquy gelegen kasteel Bienassis, gebouwd is met het roze zandsteen van Erquy? Het is indrukwekkend, maar tevens discreet … De wachter uit de 15de eeuw was in staat om een groot gebied te controleren. Op heldere dagen kon hij zelfs de Anglo-Normandische eilanden zien! Maar de ruiters konden hem uit de verte niet zien. Goed gelegen en goed beschermd door de grachten, ‘Bien sis’, wat goed gelegen betekent, is dan ook de oorspronkelijke naam van Bienassis. Het landhuis Bienassis is een heel complex dat als Monument Historique uit de 15e en 17e eeuw is geclassificeerd. Tijdens de Franse Revolutie is het gebruikt als gevangenis en sinds 1880 is het eigendom van de familie De Kerjegu. Voor bezoekuren en meer info zie http://www.chateau-bienassis.com.

* …Erquy het dorp van Astérix en Obélix zou kunnen zijn?
Wie kent het beroemde dorp niet van de ontembare Galliërs? Drie stenen in de open zee bij een Bretonse kaap en steenhouwerijen. Dat is natuurlijk Erquy! Uderzo zou door deze plek zijn geïnspireerd toen hij als kind in deze omgeving zijn vakanties doorbracht.

* …Erquy een unieke jumping organiseert? Als de paardenschrijfster kan ik hier natuurlijk niet nalaten attent te maken op de jumping d’Erquy van 18 tot 20 september 2015. Deze vindt plaats op het strand en is daarmee een unicum in zijn soort. http://www.jumping-erquy.com

* …ik in Erquy de lekkerste St. Jacques ever heb gegeten? In Restaurant La Table de Jeanne, met een knipoog genoemd naar het bovengenoemde zeilschip, de Sainte-Jeanne. Het restaurant is gelegen aan de oude haven. Een bistro du Port, zo omschrijven ze zichzelf, waar je de beroemde St. jaques proeft, fruits de mer, zeewolf of andere verse vis, of een in de omgeving gekweekt goed stuk vlees kan proeven. De keuken werkt enkel met lokale producten. Op de placemat staat de origine van alle producten vermeld, ook van het brood en de koekjes. My kind of kitchen…my kind of country. Bretagne… http://www.la-table-de-jeanne.fr.

P1030019

3 reacties op “Eén met de natuur in Bretagne – DeKriebelOpReis ontdekt Erquy

  1. Pingback: Journalists and bloggers, who are the biggest influencers? - Two cents

  2. Pingback: Bloggers en journalisten, wie zijn de grootste influencers? - Two cents

  3. Pingback: Les blogueurs et les journalistes, qui sont les plus grands influenceurs ? - Two cents

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 8 september 2015 door in Frankrijk, Kriebelervaringen, Travelweetjes en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: