Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

De Stanny Hannover whaw-Erlebnis – deel 2.

Na een late check-in zijn we op onze eerste dag in Hannover ’s morgens al vroeg uit de veren voor een kennismaking met de stad. Verrassing 1. Ons hotel is omringd door een dierenpark en we worden wakker met zicht op herten en everzwijntjes. Verrassing 2. Zoon krijgt een ontbijtbuffet geserveerd dat hij van zijn leven nog nooit heeft gezien. Alles lekkers van de wereld staan voor hem uitgestald. Eitjes, chocolaatjes en choco, boterkoeken en Duitse lekkernijen, zelfs spek en worstjes iets waarvoor het toch nog te vroeg op de dag vindt. Verrassing 3. Onze Duitse gids Elke groeide op in de States en spreekt vloeiend Engels en laat Zoon dat nu net een pak makkelijker begrijpen dat het Duits… Elke kent de best plaatsjes van de stad. De plekken die jeugd én ouders kunnen bekoren. Hupla, here we go!

Hannover is een groene stad leren we van Elke die ons met de tram meeneemt tot in het hart van het historische Hannover. Onze eerste stop is het Nieuwe Stadhuis. Het magnifieke bouwwerk is één van de herkenningstekens van de stad. Het is in ons stadsbezoek ingepland onder meer om zijn booglift, een in Europa unieke technische rariteit. De booglift met glazen vloer brengt ons in een mum van tijd tot de 43 meter hoger gelegen koepelgalerij. Hij legt daarbij zijn weg af in een hoek van 17°. Ik kan je verzekeren…of je wil of niet buig je 17° mee. Zoon vindt het ‘whaw’ – uiteraard. Ik hou mijn hoogtevrees voor wat die is en ervaar een eerste topmoment van de dag. Boven – 98 meter boven de stad – krijgen we een prachtig uitzicht over achterliggende park via dewelke je naar het Mash Meer kan stappen. Technici installeren een podium voor het optreden de volgende dag, een opera. Een koppeltje neemt er zijn huwelijksfoto’s. Zoon vindt het… ‘whaw’. Toch is het niet de spectaculaire booglift en de magnifieke beelden van de stad die het meest bij Zoon is blijven hangen. Beneden in de 38 meter hoge stadhuishal tonen vier modellen de ontwikkeling van Hannover tijdens de jaren 1689, 1939, 1945 tot het heden. Daar worden we geconfronteerd met hét emo-moment van onze reis. In 1945, zo zien we, is er van de stad Hannover geen sprake. Het is tot een ruïne plat gebombardeerd. Zoon beseft plots hoe de oorlog eruit heeft gezien aan de andere kant van de frontlinie.

We moeten een beetje ‘bekomen’ en dat heeft Elke goed gezien. Bij het verlaten van het Nieuwe Stadhuis trakteert ze ons met een Leibniz koekje. We smullen ze op poserend voor het schilderij van filosoof-wiskundige Gottfried Wilhelm Leibniz. Deze voorloper van de Duitse Verlichting was van 1676 tot aan zijn dood bibliothecaris in Hannover.

4 dekriebelopreishannove

Na onze korte pauze is het tijd voor wat actie. Alhoewel actie…Elke laat de fietstaxi aanrukken. Wij hoeven niet te trappen maar worden gevoerd naar de Koninklijke Tuinen van Herrenhausen. Maar daarover lees je in volgend stukje meer. In afwachting geef ik je alvast mee:

“Cities were always like people, showing their varying personalities to the traveler. Depending on the city and on the traveler, there might begin a mutual love, or dislike, friendship, or enmity…”
Roman Payne, Cities & Countries
Zoon en ik kenden een instant coupe de foudre met Hannover….

Bezoekerstip:
Voor wie Hannover wil ontdekken op zijn eentje is er de Rode Draad, een 4km200 lange rode richtsnoer door de binnenstad die je langs de meest treffende bezienswaardigheden leidt.

Logement tip:
Leonardo Hotel am Tiergarten, Tiergartenstrasse 117, Hannover, gelegen in het ‘Tiergarten’ park heeft een ‘special effect’. Als je ’s morgens wakker wordt en door het venster kijkt zie je de natuur door de tuin lopen. Een groene oase in wat al een groene stad is. Zie ook http://www.leonardo-hotels.nl/leonardo-hotel-hannover

Doe tip:
Met zijn oppervlakte van 2km400 is het het Mash Meer of zoals ze in het Duits zeggen de Maschsee een recreatieparadijs midden in de grote stad. Je kan er zonnen, bootje varen, zeilen, rondfietsen, in de winter schaatsen… De benaming Mash verwijst naar het Duitse woord voor moeras. Toch is het Mash Meer geen natuurlijke watergegeven. Het is een artificieel meer, door de mens uitgegraven in de jaren ’30 van de vorige eeuw.

Weetje:
Hannover is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen. De stad ligt aan de rivier de Leine. Hannover heeft 518.386 inwoners. Hannover ontstond in de Middeleeuwen uit het aan de oever van de Leine gelegen dorp Honovere. De stad kreeg in 1241 stadsrechten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Hannover zwaar gebombardeerd. Maar liefst 90% van de stad was verwoest. Meer dan 6000 mensen kwamen te overlijden.
Ontdek meer Hannover op http://www.visit-hannover.com

Eén reactie op “De Stanny Hannover whaw-Erlebnis – deel 2.

  1. Pingback: Maschseefest in Hannover | dekriebelopreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 23 september 2015 door in Kriebelervaringen, Travelweetjes.
%d bloggers liken dit: