Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

De Stanny Hannover whaw Erlebnis – deel 3 –

Neem een gespierde kerel in een strak fietspakje, een stralende zon en een elektrisch versterkte Duitse versie van de Aziatische riksja en je krijgt dit: een hilarische rit door parken en straatjes, binnenstad en kasteellaan, een compleet stadsbeeld en veel oehs en ahhs. ‘smile’

We zijn nog altijd in Hannover dus. Na ons bezoek aan het Nieuwe Stadshuis en omgeving wordt ons gezelschap opgepikt door de plaatselijke fietstaxi. Onze groene stad Hannover blijkt ook zo’n typische Duitse oude stadskern te hebben – en de acht Hannover omringende provinciestadjes van Niedersachsen bieden meer van deze gezelligheid, zo laten we ons vertellen. Het is zaterdag en we rijden voorbije de oudste vlooienmarkt van Duitsland, walhalla voor schatzoekers gelegen langs de Hoher Ufer tussen de Schloss- en de Goethestrasse. We zien er voor het eerst de Nana’s passeren, de wereldberoemde sterke, vrije vrouwenbeelden van Niki de Saint Phalle. Nikki de Saint Phalle werd in het jaar 2000 ereburgeres van Hannover. Uit dankbaarheid liet ze 300 van haar werken na aan het Sprengel Museum Hannover. We rushen echter een beetje door want we hebben een bestemming te bereiken: de Herrenhäuser Gärten.

De Grosser Garten behoort tot de belangrijkste baroktuinen van Europa en is opnieuw een Hannover-walhalla. Voor de plantenliefhebber is er de eindeloze diversiteit van de Berggarten, voor de kinderen is er de groene vrijheid van de tuinen en het gigantische spel van de fonteinen, voor Zoon is er daarbovenop zelfs een echte zonnewijzer die hij na alle verhalen uit de Latijnse les nu ook eens in het echt kan bewonderen. Voor de cultuurliefhebber zijn er tal van optredens en evenementjes – ten tijde van ons bezoek was er ’s avonds een soort Nagt zoals we dit in februari kennen in Knokke-Heist. Her en der lagen podia verspreid waarop bij valavond allerlei optredens zouden plaatsvinden vergezeld van veel sfeer en een drankje.

En er is meer. Voor de kunstzielen onder ons is, is er in de Herrenhäuser Gärten Nikki de Saint Phalle. Nu, ik ben geen kunstziel. Geen kunstkenner. Maar Nikki de Saint Phalle ken ik wel. Alleen al omdat ze zo prominent in ons Knokke aanwezig is. In de tuin van de heer Roger Nellens bouwde de kunstenares in 1972 Le Dragon, het internationaal bekende, nu beschermde speelhuis in de vorm van een kleurrijke draak en in de zomer van 2015 nog liep in Guy Pieters Gallery een tentoonstelling Hommage à Nikki de Saint Phalle.

Nikki de Saint Phalle toverde in de Herrenhäuser Gärten een volledig compartiment om tot kleurrijke locatie, de Grotto. De grot die al sinds 1676 op het terrein van de Herrenhäuser Gärten stond, versierde ze met mozaïeken, gekleurd glas en veel spiegels. Vrolijke kleurtjes. Maar er is meer. Het spel van kleur, licht en vorm symboliseren haar nieuwe leven. En tonen dat ze sterker is dan het trauma dat ze heeft verwerkt. Een en al kleur en spel maar ik ben een beetje ‘gebouleverseerd‘ als ik voor het eerst na jaren van de eerste kennismaking met haar werk haar geschiedenis leer kennen. Diep respect. Diep geëmotioneerd. Opnieuw. Hannover is een bijzondere Erlebnis.

Lees meer Hannover op http://www.visit-hannover.com

En blijf ons volgen…het vierde en laatste deel komt er aan: Autostadt Wolfsburg.

Eén reactie op “De Stanny Hannover whaw Erlebnis – deel 3 –

  1. Pingback: Nieuwe festivals in Noord-Duitsland | dekriebelopreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 30 september 2015 door in Duitsland, Kriebelervaringen, Travelweetjes en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: