Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

TUNESISCH VERZOENINGSKWARTET WINT NOBELPRIJS

Op vrijdag 9 oktober werd de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt aan het kwartet van Tunesische organisaties die de Nationale Dialoog hebben opgezet. Dankzij hun grote inzet “leverden ze een beslissende bijdrage voor de opbouw van een pluralistische democratie in de nasleep van de Jasmijnrevolutie in 2011”.

Nobelprijs voor de Vrede
De Nobelprijs voor de Vrede is een prestigieuze titel die aan een of meer personen of instellingen wordt uitgereikt als erkenning voor hun inspanningen voor het instellen en bewaren van vrede. Elk jaar wijst het Noorse Nobelcomité de winnaars aan uit kandidaten uit de hele wereld.

Tunesische maatschappelijke organisaties gelauwerd
Dit jaar heeft het Nobelcomité beslist om de inzet van vier Tunesische maatschappelijke organisaties te belonen: de vakbond UGTT, de werkgeversorganisatie UTICA, mensenrechtenorganisatie LTDH en de Tunesische Orde van Advocaten.
In 2013 hebben die vier organisaties een kwartet voor Nationale Dialoog opgericht, toen het democratiseringsproces in gevaar was door verschillende politieke incidenten en sociale problemen. Dankzij de vastberadenheid en de inspanningen van het kwartet heeft die lange en moeilijke dialoog er uiteindelijk toe geleid dat het land zijn politieke crisis heeft overwonnen.
Volgens het Noorse Comité is de Nationale Dialoog noodzakelijk geweest om “een grondwettelijk bestuurssysteem in te voeren dat de fundamentele rechten van de hele bevolking waarborgt (…)”.


Als mijn kleine bijdrage, lees HIER wat ik schreef na mijn bezoek aan Tunesië en dubbelklik op de foto voor enkele sfeerbeelden.

dekriebelopreis in tunesie (10)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 14 oktober 2015 door in Kriebelervaringen, Travelweetjes, Tunesië en getagd als , .
%d bloggers liken dit: