Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

1000 terrassen in Kraków…

Kraków in drie woorden? Kerken. Legendes. En terrasjes…veel terrasje. De stad lijkt wel op maat gemaakt voor ons BB’s, Bourgondische Belgen.

dekriebelopreis polen Krakow (10)

Maar eerst de facts & figures. Kraków is niet de hoofdstad van Polen maar is met zijn 761.000 inwoners – in december 2014 – na Warschau, wel de grootste stad van Polen. Het is een van de belangrijkste cultuursteden van Europa en wordt ook een van de mooiste steden van Europa genoemd. Het stadscentrum – makkelijk te voet te bezichtigen – heeft zelfs een plaats veroverd op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Kraków is ontstaan rond een natuurlijke heuvel, de Wawel. Op de Wawel werd een burcht gebouwd, waar gedurende vijf eeuwen de Poolse koningen resideerden. Een van hen was Casimir de Grote, die in 1364 de nog steeds bestaande universiteit stichtte, waarover later meer. Op de Wawel bevindt zich naast de burcht ook de kathedraal. Onder aan die heuvel bevindt zich de drakengrot. Het verhaal gaat dat daar in de Middeleeuwen een draak woonde die elke dag gevoerd werd met vee. Koning Krak beloofde dat diegene die de draak zou verslaan, met zijn dochter mocht trouwen. Toen alle ridders uit de buurt door de draak verslagen waren, zag een schoenmaker zijn kans schoon. Hij slachtte een schaap, vulde dat met zwavel en naaide het weer dicht. De draak at dit schaap, vloog in brand en sprong in de Wisła. Daar dronk hij zoveel dat het beest open barstte. Sindsdien is er alleen nog de grot met daarvoor een koperen beeld van de draak. Stukken van het resterende gebeente van de draak kunnen nog altijd aan de ingang van de kathedraal bewonderd worden… Of dat geloven we toch graag.

dekriebelopreis polen krakow (4)

Naast de kathedraal telt Kraków, als we goed zijn geïnformeerd nog 87 kerken. Nonnekes lopen er nog altijd als nonnekes gekleed, priesters in lang gewaad worden er op straat door de gelovigen omringd en gevolgd als waren ze goden. Schoon. Polen heeft natuurlijk ook zijn eigen paus gehad – ze koesteren hem nog altijd – maar ook nu is de stad zich al volop aan het voorbereiden op de komst van de huidige paus die in 2016 een bezoek aan Polen heeft gepland. In juli 2016 is Krakau immers de gaststad van een groot wereldevent voor katholieke jongeren, de Internationale Jongerendagen. Maar zelfs dan is 87 kerken toch niet niets. Als je er eentje moet uit kiezen om te bezoeken, neem dan de Maria Basiliek. Dat is met zijn grote hoeveelheid kunstschatten zonder meer een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Krakau. De kerk heeft staat vooral bekend om het hoogaltaar van Veit Stoss, met zijn vier vleugels imposant om zien. Vooral als je er net zoals wij op dat moment te gast bent dat de panelen worden geshowd aan bezoekende priesters. Impressionant.

dekriebelopreis polen krakow (5)

Veel schoons dus in Kraków en dat brengt natuurlijk veel bewonderaars met zich mee. Kraków is dan ook een druk bezochte stad maar als je dwars door het overaanbod aan opgetuigde koetsen, city cars en sedgways doorkijkt, verschijnt een prachtige stad met een levendige geschiedenis én een zo mogelijk nog levendiger heden. 150.000 studenten die er studeren aan 24 verschillende universiteiten doen de stad bruisen. Muzikanten zorgen de klok rond voor sfeer. Krakow is een stad waar als de dag verdwijnt en de avond valt, de muzikanten blijven spelen om de centrale Grote Markt waar terrasjes bijlange nog niet leeglopen. Krakow is de stad waar wij Belgen op citytrip onze favoriete vakantiesport beoefenen, ‘een terrasje doen’.

Wil je van je stadsbezoek bovendien ook een echte Kraków belevenis maken, volg dan een van deze drie suggesties:

1. Treed er in het huwelijk…

…en vier je trouwfeest 100 meter diep onder de grond in de Wielicska zoutmijn.

The_tourist_route_ph_R_Stachurski (16)

De Wieliczka-zoutmijn ligt in het plaatsje Wieliczka nabij Kraków. De mijn is een van de oudste zoutmijnen ter wereld. Het winnen van zout op deze plek werd voor het eerst vermeld in 1044. De gangen van de mijn zijn in totaal 300 kilometer lang en bereiken een diepte van 327 meter. De zoutmijn kwam voor op de allereerste Werelderfgoedlijst ooit! De mijn is ook bijzonder vanwege zijn lange toeristische traditie. Al aan het einde van de 15de eeuw kwam de elite dit ondergrondse wonder aanschouwen. Beroemde bezoekers uit het verleden zijn onder andere Nicolaus Copernicus, Johann Wolfgang von Goethe, Alexander von Humboldt, Dmitri Mendeleev, Robert Baden-Powell en Karol Wojtyła (de latere Paus Johannes Paulus II…remember). Bezoekers worden heden ten dage rondgeleid over een 3,5 km lange route langs standbeelden van historische en mythische figuren, allemaal uitgehouwen in het rotsachtige zout. Verder zijn er een ondergronds meer, een kapel en worden er oude werktuigen getoond ter illustratie van de historie van de zoutwinning. Omdat de lucht in de mijn vrij is van vervuiling en rijk is aan micronutriënten, heeft men een kuuroord gebouwd op 135 meter diepte. Net zoals het bovengronds in Polen bulkt van de kerken, zijn er ondergronds ook tal van kappelletjes gebouwd. De grootste ondergrondse wordt bij momenten voor de gelegenheid vaak ook omgebouwd tot muziekauditorium en feestzaal en dus trouwlocatie. Ikzelf had de gelegenheid gekregen op meer dan 100 meter diepte een persconferentie bij te wonen (waarover hier meer). Moet zeggen. Zeer indrukwekkend. Elk jaar bezoeken zo’n 1.000.000 toeristen de mijn. Veel ja, maar je kan niet in Kraków zijn en eens niet een kijkje ondergrond gaan nemen. Tenzij je liever terrasjes doet, uiteraard… Trouwens, om terug te keren naar de Grote Markt van Kraków. Als je daar ondergronds gaat, kom je in een middeleeuws museum terecht, Podziemia Rynku, Kraków zoals het vroeger was met originele middeleeuwse wegen en resten van de kerk omringende winkeltjes. Hoe dieper onder de grond Kraków ook gaat, hoe hoger het hoogtepunt van je Kraków belevenis.

2. Ga er studeren…

…en verzeker je van goede examenresultaten. Kraków is een universiteitsstad. Als je bovenstaande schrijfsels hebt doorgesparteld, heb je gelezen dat de Jagiellonische Universiteit (Uniwersytet Jagielloński) in 1364 gesticht de oudste universiteit is van Polen en na Praag zelfs de oudste van Centraal Europa. Er zijn 150.000 studenten in de stad maar die hebben een heel speciaal middel om de examens goed door te komen. De legende zegt immers dat wie van de waterbron op het binnenplein van het Collegium Maius drinkt, probleemloos zijn examens zal doorkomen. Net zoals Copernicus? It’s worth the try… Bovendien …eens je je slokje water binnen hebt, en verzekerd bent van je diploma, kan je terug verder doen met wat studenten doen…terrasjes.

3. Wees er dankbaar…

…slik. De Polen hebben het niet onder de markt gehad tijdens WOII, en daarna onder het communistische bewind. Auschwitz is vlakbij. Dit behoeft geen verdere uitleg. En er is Schindler’s Fabriek. Je weet wel, van de film. Het bezoek aan de fabriek, vandaag een oorlogsmuseum, stemde me dankbaar dat er mensen als Schidler hebben bestaan. Dat we zijn wie we zijn vandaag. Dat we leven waar we leven. Dat er monumenten zijn die ons en onze kinderen herinneren hoe weinig vanzelfsprekend alles is. Een must dus. Het bezoek aan Schindler’s Fabriek. En daarna kun je terug verder doen met wat het is dat toeristen doen in een stad als Krakow. Juist. Terrasjes.
Okrzyki!

Restaurant tips – au chique et pas cher. ’t Is lekker, ’t is spotgoedkoop…
* Pod Baranem
* The Piano Rouge
* Miód Malina
* Hotel Stary met panorama over de stad
* Bombonierka

Lees meer Kraków bij:

http://www.polen.travel en cracow.travel.

Reis naar Kraków met http://www.tui.be.

–> Reportage tot stand gekomen met bijzondere dank aan Magdalena Stoch. Een dikke merci ook voor de topservice van het team Novotel Kraków Centre.

Uitsmijter: Wist je dat… de trams in elke Poolse stad een eigen kleur hebben en de kleur van Kraków wit en blauw is? Het kan geen toeval zijn dat ze net deze Blue&White girl in Krakow hebben gedropt….

dekriebelopreis polen Krakow (1)

KLIK OP DE FOTO’S VOOR DE VOLLEDIGE KRAKOW FOTOREPORTAGE. Foto’s copyright Christel Bedert, behalve de mijnfoto’s, copyright fotografen Wieliczka-zoutmijn.

Eén reactie op “1000 terrassen in Kraków…

  1. De Kriebel
    23 oktober 2015

    Dit is op christel 'de kriebel' bedert herblogden reageerde:

    Weekendlectuur 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 23 oktober 2015 door in Travelweetjes en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: