Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Riviercruise op de Egyptische Nijl

Rufin Duwel is een kleine 35 jaar actief in het toerisme waarvan de laatste 31 als reisagent. Hij is gekend om de meest complexe reiswensen tot een goed einde te brengen en vooral om zijn buitenlandse leveranciers met zorg uit te kiezen. Daarnaast is hij absoluut niet bang om nieuw terrein te verkennen: Albanië, Libanon, … Daarom leek het ons toch eigenaardig dat hij een eenvoudig Nijl cruise programma zou verheffen tot een van zijn paradepaardjes. Een woordje tekst en uitleg.

Waarom heb je dan gekozen om een programma met een cruise op de Nijl te organiseren?

Als ik een eigen programma lanceer moet het iets zijn wat anderen niet kunnen, willen of geen interesse in hebben om te organiseren. Of ga ik een bestaand gegeven op een unieke manier uitwerken zodat het opvalt door zijn kwaliteit op het gebied van service en luxe. Dat is wat ik met dit programma heb verwezenlijkt.

Wat kan er nu speciaal worden gedaan met een cruise op de Nijl. Ik zou zo denken dat alles hier al is op uitgeprobeerd.

Dat dacht ik ook. Tot ik deze combinatie onder ogen kreeg. Twee topproducten die op gebied van luxe en service moeilijk te evenaren zijn. Een volledige individuele afwerking waarbij de klant het gevoel krijgt speciaal te zijn en zich niet als kuddevee voelt behandeld.

Leg uit.

Privé vervoer, de beste kamers in het hotel die niet in de brochures voorkomen. Overal een voorrang behandeling krijgen dankzij mijn persoonlijke kontakten. Daar begint het verhaal nog maar. Daarbij is de Sonesta St George I niet zomaar een schip op de Nijl. Zij is nu iets meer dan drie jaar in de vaart en heeft reeds twee jaar op rij de prijs binnengehaald van het beste schip op de Nijl. En wat het hotel betreft. Het Sonesta St George Luxor heeft nog maar net een hele renovatie achter de rug. Mijn gasten verblijven ook niet zomaar in de standaard kamers maar in de Royal Club kamers met frontaal Nijlzicht of mits supplement in de junior suites. Deze kamers worden zelden of nooit door een traditionele reisorganisatie aangeboden.

Wat is er zo speciaal aan het schip zelf?

Laat ons beginnen met de service filosofie. Alles is er op gericht om de klant een maximaal comfort te bezorgen. Normaal liggen de Nijl schepen rijen dik naast elkaar aan de kade zodat iedereen alle schepen moet doorkruisen totdat ie op het juiste vaartuig belandt. De Sonesta St George I ligt in Luxor en Aswan alleen aan de kade. Dit vergroot het gemak aanzienlijk. En het wordt niet continu door een hoop vreemden doorkruist. Dit bevordert de veiligheid maar ook het huiselijke gevoel van de gasten. Alles wat met de voedselketen te maken heeft, wordt behandeld met mineraal water. De groenten worden erin gespoeld. Ze maken er de ijsblokjes mee. Zelfs de soep wordt bereid op basis van mineraal water. De kans voor de spreekwoordelijke “Wraak van de Farao” of darmklachten wordt hierdoor tot zero herleid. Het ontbijt en de lunch worden aangeboden in buffetstijl. Het avondmaal is steeds a la carte met kaarslicht én aan tafel bediend. Deze kaart wordt iedere avond aangepast en biedt steeds de keuze tussen vlees-, vis- en vegetarische gerechten. Het vaarpatroon is dermate geregeld dat de Sonesta St George I altijd ofwel de eerste of de laatste aankomt op de aanlegsteigers in Kom Ombo of Edfu. Het voordeel is dat alle groepen terug aan boord van hun eigen schip zijn of nog moeten aankomen. Als de gasten van de St George een archeologische site bezoeken zijn er heel weinig andere bezoekers aanwezig. En zo kan ik nog een paar pagina’s vullen met zaken die dit schip tot het beste op de Nijl verheffen. Ik heb het dan niet gehad over de kajuiten.

Wat is er zo bijzonder aan die kajuiten?

Om te beginnen zijn de 47 standaard kajuiten heel ruim. De maximale bezetting van de Sonesta St George I is 114 personen. Als we dit vergelijken. Een standaard Nijl cruiser herbergen gemiddeld tussen de 150 en 160 passagiers. Uiteindelijk zijn deze schepen even breed en lang als de Sonesta St George I. Anders geraken ze niet door de sluizen van Esna. Ieder kajuit heeft een volledig uitgeruste badkamer met een hoogtechnologisch spabad dat kan gebruikt worden als jacuzzi, sauna, hydrojet etc. Uiteraard mogen de flatscreen tv’s met satelliet ontvangst niet ontbreken. De suites hebben twee maal de ruimte van een standaard kajuit. Het neusje van de zalm vinden we echter in de Royal Suite vooraan het schip. Dit is een klein appartementje met een losstaande jacuzzi waaruit je de Nijl oevers ziet langs glijden. En tot slot toch nog maar even naar het zonnedek waarvan dik de helft wordt ingenomen door het zwembad. Er zijn niet veel vaartuigen op de Nijl die met een dergelijke luxe kunnen pronken.

Is het programma dat wordt gevolgd ook speciaal?

<Met uitzondering van het aangepaste vaarschema waardoor de gasten hun bezoeken comfortabeler kunnen brengen eigenlijk niet. De bezienswaardigheden aan de oevers van de Nijl staan daar al een paar duizend jaar en er zijn er bij mijn weten de laatste jaren geen nieuwe bijgebouwd. Er zouden wel een paar extra’s kunnen aan toe gevoegd worden, maar momenteel staat de Belgische markt niet sterk genoeg in aantal bezoekers om het programma te kunnen beïnvloeden. Maar wie dat wil, kan voor of na de Nijl cruise, tijdens hun verblijf in Luxor wel beroep doen op mijn persoonlijke gids om, naargelang hun interesse, hun kennis van Egypte te verruimen. Dat is dus ook weer een extraatje die bij andere programma’s niet terug te vinden is.

Je laat blijkbaar niet veel aan het toeval over?

Mijn Egyptische medewerkers en ikzelf hebben dit samen heel zorgvuldig uitgekiend. We hebben ook een aantal proefkonijnen laten vertrekken en met hun feedback de scherpe kantjes en de zwakke schakels verwijderd. Het toeval zit voor het grootste deel in de planning. En mocht er toch iets niet echt volgens plan verlopen, dan staan de twee verantwoordelijken van de organisatie, de directeur van het Sonesta St George Hotel in Luxor en ikzelf, direct met elkaar in contact om de zaak op te lossen.

Inderdaad, we hebben het nog niet gehad over het Sonesta St George Hotel in Luxor.

RD – Met uitzondering dat het voor mijn smaak en persoonlijke ervaring één van de beste hotels van Luxor is en dat we daar de beste kamers krijgen… Laat me denken… Eigenlijk wel ja. De Royal Club kamers zijn heel erg smaakvol ingericht, hebben alle moderne comfort, gratis internet, een ruime badkamer met hetzelfde type hoogtechnologische spabad als op de Sonesta St George I. En de kamers die ik onder contract heb liggen allemaal frontaal op de Nijl. Dit is op zich al een luxe. Als je ’s morgens de gordijnen opentrekt krijg je meteen een prachtig zicht op een zonovergoten Nijl en de Westelijke oever met erachter de Tafelberg van de Vallei der Koningen. Dit is een zicht dat je heel lang in je herinneringen meedraagt. En ’s avonds zijn de zonsondergangen al even feeëriek. Het hotel zelf heeft ook wel één en ander te bieden. Naast een heel grote tuin met relatief groot zwembad is er ook een wellness centrum beschikbaar. Er zijn verschillende restaurants, waaronder een uitmuntend Japans restaurant. En daarboven heeft het personeel, net als het personeel aan boord van de Sonesta St George I, een mentaliteit waarbij de grond waar hun gasten op lopen steeds te warm of te koud is. Dat is trouwens de essentie van de atmosfeer in dit hotel. Je bent geen klant van het hotel. Je bent hun gast. En in het Midden-Oosten is gastvrijheid een heilig principe. Met andere woorden ze doen absoluut alles wat ze maar kunnen om het hun gasten echt naar hun zin te maken en er voor te zorgen dat ze een onvergetelijk verblijf beleven. Op de website die ik voor dit programma gemaakt heb loopt er een filmpje die een heel goed idee geeft van wat mijn klanten van hun verblijf aan boord en in het hotel kunnen verwachten.

Een element dat veel mensen weerhoudt – zeker de dag van vandaag – om naar Egypte te reizen is het idee van onveiligheid. Hoe zit het daar eigenlijk mee? Is er reden om niet naar Egypte te reizen? Is het er veilig?

De Egyptenaar heeft een vriendelijke, openhartige en gastvrije mentaliteit. Veiligheid is een perceptie. In onze tijd wordt perceptie al snel realiteit. De pers heeft de voorbije vier jaar stelselmatig een negatief imago gecreëerd. In de periode dat het zogenoemde democratische regime van de Moslim Broeders aan de macht was hadden we wel een probleemsituatie. Het regime van Mursi kortwiekte de ordediensten om hun eigen agenda door te drukken. De nieuwe president, Al Sissi, heeft de status van de ordediensten in ere hersteld. De veiligheidssituatie in Egypte is momenteel gelijk aan die toen Moebarak aan de macht was. Ik heb mijn eigen heel erg betrouwbare bronnen in Egypte en ik ben geen idioot. Ik zal niet de verantwoordelijkheid van reisorganisator op me nemen om mijn klanten naar manifest onveilige gebieden te sturen. Dus om een lang verhaal kort te maken. Ja, met uitzondering van het Noorden van de Sinaï, is Egypte veilig voor de bezoekers. En de regering doet er alles aan om zijn buitenlandse gasten maximaal te beschermen.

Waar kunnen geïnteresseerden terecht als ze meer informatie wensen of dit willen reserveren?

RD – Uiteraard bij mezelf in mijn kantoor hier in Knokke. Maar ook bij ieder reisbureau dat is aangesloten bij TRAVELCOOP. Er is ook de website WWW.NIJLCRUISE.TV waarop je heel erg uitgebreide informatie omtrent het programma vindt.

Bedankt voor de uitgebreide toelichting Rufin Duwel.

http://www.rufins.be

Klik op de middelste foto voor meer beelden.

Egypte Nijlcruise by www.rufins.be (6)

3 reacties op “Riviercruise op de Egyptische Nijl

  1. De Kriebel
    13 november 2015
  2. Edithe Bosman
    13 november 2015

    Ziet er heerlijk uit …. graag documentatie en prijs…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 13 november 2015 door in Travelweetjes en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: