Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Amoureuse de la nature – Zonnige sneeuwbeleving in een intacte natuur van de Vallées de Valgaudemar en Champsaur

Enkele dagen na de groene Kerst van 2015 worden de Hautes-Alpes gezegend met een verse laag sneeuw. And lucky me, ik mag het schone wit gaan uittesten. Ik land in Lyon St. Exupéry en mijn gids, Caroline, heeft zowaar 4 uur nodig om zich door de sneeuwstorm een weg naar de luchthaven te banen. We maken ons ietwat zorgen voor de reis terug. Maar eens onze klim achter de rug worden we beloond. Zonnestralen priemen zich door het wolkendek om er de rest van mijn verblijf niet meer te verdwijnen. Ik bevind mij in het hart van de Zuidelijke Alpen, departement Hautes-Alpes en ben er op ontdekking in de Valgaudemar en Champsaur vallei, een streek die bekend staat voor zijn 300 dagen zon, niet enkel in hun reclamecampagnes, ik heb het ook gevoeld. De zonnigste sneeuwbestemming van de Alpen wist twee jaar terug al mijn hart te veroveren. Een plaats die ze na een tweede bezoek enkel maar hebben bestendigd.

Valgaudemar - Parc des Ecrins

Valgaudemar – Parc des Ecrins

De Vallées de Valgaudemar en Champsaur bevinden zich 100 km ten zuiden van Grenoble en 200 km ten noorden van Marseille. Er zijn zes skistations, waarvan de grootste Orcières Merlette 1850 omringd is door vijf familiale dorpsstationnetjes rond de Champsaur vallei, Ancelle, Chaillol, Laye, St Léger-les-Mélèzes et Serre Eyraud. Voordelige skiabonnementen geven je de gelegenheid te gaan stationhoppen. Vandaag een dagje Ancelle, morgen Mélèzes, waarom niet? Beide valleien hebben een schat aan langlaufpistes en wandelroutes die je met raquettes aan je voeten kan ondernemen. En er zijn een tros andere activiteiten te beleven, van ski joering waarbij je op de ski’s achter een paard gaat hangen tot een rit op de hondenslee of een vlucht met de tyrolienne… Het centrum van de sneeuwactiviteiten bevindt zich in en rond de Champsaur vallei.

De Valgaudemar ligt aan de zuidwestkant van het massif des Ecrins. Deze vallei begint aan de Route Napoléon tussen Grenoble en Gap en eindigt in het massief in Gioberny. Het is een smalle en hoge vallei. Daar zijn plaatsen waar tijdens de winter de zon niet raakt en in het begin van de lente de terugkeer van de zon wordt gevierd. Waar de Champsaur vallei breed is, daardoor zonniger en ontwikkeld is tot zonnig skioord, is de Valgaudemar intact gebleven. Natuur en enkel natuur overheerst in het Parc National des Ecrins, een beschermd natuurgebied, een paradijs voor les ‘Amoureuses de la nature…’.

Ter info. Het park ligt op een hoogte tussen de 710 en de 4 102 meter hoog. Het gebied omvat niet minder dan 180 000ha waarvan het hart 91 800ha uitmaakt. Er worden 700 km paden onderhouden, er groeien 1 800 verschillende soorten planten waarvan 146 streekgebonden, 75 verschillende soorten zoogdieren, 235 vogelsoorten, 16 reptielen en 10 amfibiesoorten werden er waargenomen.

Als reisgezelschap en mezelf uit de auto stappen wacht ons niet alleen de zon. Ook boswachter Régis Jordana staat klaar om ons mee te nemen op wandeling doorheen een van de tien nationale parken van Frankrijk, het Parc National des Ecrins, een natuurgebied waar liefhebbers van hoogtes en laagtes kunnen er hun hartje ophalen. De bergwanden zijn steil. De sneeuwwolken zijn nog niet helemaal voorbij en nemen nog even ons zicht af. We gaan op stap en ik val onderweg als een blok voor onze ‘garde’ want hij stelt vast dat ik geen hoogtevrees hem maar dieptevrees. De truc is gewoon niet naar beneden te kijken. Onze stappen in de verse sneeuw mengen zich met die van herten, everzwijnen, berggeiten en andere dieren op zoek naar voedsel. Enkele meesjes zingen zich een weg naar hun maaltijd. De wandelstokken helpen me bij het vinden van de weg tussen de verse sneeuw en de rotsen. Alleen al deze wandeling is elke seconde van mijn voorbije trip Knokke-Brussel-Lyon-Parc des Ecrins waard geweest. Morgen gaan we skiën.
http://www.ecrins-parcnational.fr

Eén reactie op “Amoureuse de la nature – Zonnige sneeuwbeleving in een intacte natuur van de Vallées de Valgaudemar en Champsaur

  1. De Kriebel
    3 februari 2016

    Dit is op christel 'de kriebel' bedert herblogden reageerde:

    Historisch moment. Mijn 500ste ‘post’ op deKriebelopReis gepubliceerd. #amoureusedelanature

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: