Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Amoureuse de la neige – de zonnige skipistes van de Vallées de Valgaudemar en Champsaur

Zoals in vorige blogpost vermeld, bevinden zich in en om de Vallées de Valgaudemar en Champsaur zes skistations, Orcières Merlette 1850 en vijf familiale dorpsstationnetjes, Ancelle, Chaillol, Laye, St Léger-les-Mélèzes et Serre Eyraud. Ik ging met drie van des zes kennis maken. Speed date op latten.

Dag 1 : Orcières Merlette 1850

Orcières Merlette 1850 is een skigebied dat zich uitstrekt over een hoogte tussen de 1850 en 2725 meter. Van de 50 skipistes zijn er 9 groene, 15 blauwe, 20 rode en 6 zwarte. Orcières profileert zich uitdrukkelijk als familieskigebied ‘Famille Plus’. Er zijn babyoppasdiensten vanaf 3 maanden, speciale skitarieven voor kinderen maar ook voor adolescenten en hun grootouders. Je kan skiën tot in het dorp waar er volop winkeltjes zijn en restaurantjes, en een ‘complex de loisires’.

De skileraar, Jean-Marie, net zoals vele van zijn dorpsgenoten landbouwer van beroep maar ook directeur van de skischool ESI vindt dat mijn skitechniek vorderingen heeft gemaakt sinds mijn bezoek twee jaar terug. Hij schaaft me nog wat bij met geduld, kennis en kunde, en veel positivisme. Tegen het einde van mijn eerste dag op de ski’s neem ik vlotjes de stoeltjeslift Drouvet 1 naar boven – vlotjes gaat nog eens zo goed als ik Jean-Marie, zoals bijna alle skileraars best wel een knappe man, bij de arm mag nemen. En onder zijn deskundige leiding zet ik mijn eerste pararelle stappen op weg langs de groene piste La Marmotte naar beneden. I am queen of the green, yes I am. Queen of Orcières Merlettes 1850…

Alpineski is immers zotzalig maar de gebieden van de Valgaudemar en Champsaur vallei zijn niet exclusief voor deze sporttak voorbehouden. Verre van. Ziehier de zottigheden waaraan ik mocht deelnemen:

* Gezeten op een opgeblazen band langs het Winterparc naar beneden slingeren. Ik schreeuw en lach mijn hart uit mijn ziel en voel me precies tien jaar jong. Wat een boost!

* Op stap met de hondenslee. Thierry heeft 41 honden en is voormalig competitie hondensleeër. Hij gebruikt onze duorit om zijn werk voor te stellen, over onbereden paden over een bevroren meer te rijden en de baan wat uit te breiden voor de volgende dag. Vermits we voor een kort toertje gaan, heeft hij Mammie nog eens ingespannen, zijn gepensioneerde leadhond, tien jaar oud, maar nog altijd voor een ritje te vinden als de omstandigheden het toelaten.

* Tirolienne. Ik durf het niet en heb het niet moeten durven want er was te veel wind maar het schijnt een unieke ervaring te zijn. 400 meter ver over een vallei vliegen. Voor de genietende durvers.

* Complexe de loisirs et détente. Omdat skiën lastig kan zijn…totaallocatie waar je kan schaatsen, bowlen, een glas drinken, zwemmen en/of ja vooral dit….genieten van de sauna , jacuzzi en een rugmassage.

* Een exclusiviteit: Omdat gezelschap en ik wat lang boven gebleven waren, en collega en ik nog niet genoeg konden skiën om een avondskitje langs de rode piste naar beneden te proberen, mochten we mee met de pistebully. Schrik vroeg de man? Belange niet. Al 30 jaar strijkt hij elke avond de piste glad, van als de laatste skiër verdwenen is een 1uur ’s nachts mee bezig is. Topervaring, vooral omdat de eerste sneeuw en de eerste zon de man zelf verleidde om even halt te houden om de zonsondergang te bewonderen. Amoureuse van zijn eigen streek, kenmerk van de bergmensen van de Vallées de Valgaudemar en Champsaur.

 Voor alle info: http://www.orcieres.com

Het skistation is nog open tot 22 april 2016 en daarna terug vanaf half december. Een volwassene betaalt 171,60 euro voor een skipas van 6 dagen. Van 26 maart 2016 tot de sluiting, voorzien dus 22 april 2016, skiën kinderen tot 10 jaar gratis in Orcières!

Informeer voor de details via http://www.orcieres.labellemontagne.com

Voor 15 uur skiles verspreid over 6 dagen betaal je, afhankelijk van je leeftijd, tussen de 120 en 155 euro. http://www.esi-orcieres.com

Dag twee : St Léger les Mélèzes

De Fransen noemen dit pareltje van de Hautes-Alpes een ‘jolie station-village’, een pittoresk dorpsskistation waar je kan skiën en andere sneeuwsporten beoefenen midden in de rijke fauna en flora van de bergen rondom de Vallée de Champsaur. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers op ski’s, langlaufski’s, ski raquettes en andere stapmiddelen. Met zijn uitgebreid aantal groene piste het is een opleidingscentrum voor kleine skiërs, een vaste stek voor sneeuwklassen. De meer ervaren skiërs komen aan hun trekken op de sommet du Cuchon waar je op 2100 meter eerst het prachtige uitzicht kan bewonderen alvorens je de zwarte piste afdaalt, en ook de blauwe pistes zijn ‘best pittig’. St Léger les Mélèzes is een skistation waar de locals het weekend met hun kinderen komen skiën. Ski-randonneurs zoals mezelve worden er verwend met een groene piste die er zich doorheen de mélèzes bossen slingert, lariksbomen heet dat in het Nederlands. Mijn monitor van de dag, Cédric, is op zijn minst even knap als mijn leraar van gisteren. Hij is directeur van skischool ESF.

Voor zes voormiddagen groepsles betaal je bij hem tussen de 94 en 105 euro. Privélessen kosten tussen de 34,50 en 39,50 per uur. Halfweg de groene piste Libouze bevindt zich een gezellig restaurantje, le Relais de Libouze. Die gaat ’s avonds in het dal zijn gasten ophalen met de sneeuwscooter. Cédric trakteert er op een koffietje alvorens we onze weg verder naar beneden laveren. Skigenieten à la Kriebel.

Toppertip: Je skiforfait van St Léger les Mélèzes is ook geldig in skistations Chaillol en Laye. Zes dagen skiën in de drie stations kosten je slechts tussen de 97,50 en 83,50 euro, afhankelijk van je leeftijd. Open tot eind maart.

Alle info op http://www.champsaur3gliss.com

Dag drie : Ancelle

Op de derde ochtend van mijn verblijf in de Vallées de Valgaudemar en Champsaur staat voor we terug richting Lyon-Brussel-Knokke trekken, nog een uurtje ski op het programma in Ancelle. 15 skipistes zijn er, samen goed voor 18 km ski waarvan 80% voorzien van sneeuwkanonnen. Zijn zonnige ligging op een van de wind bescherm plateau maakt het een echt ski-terras gebied waar zonnen met zicht op bergen diep in je jas geknuffeld minstens even belangrijk is als de zachte pistes afdalen. Er zijn twee zwarte pistes, 5 rode, 3 groene en 5 blauwe waarvan we mogen zeggen dat het echte blauwe pistes zijn voor die skiër die op het punt staat te promoveren van groen naar blauw. Ik heb dan ook langs een brede blauwe afdaling mijn verblijf in de Haute-Alpens kunnen afsluiten, grandes virages makende om mijn snelheid wat te temperen. Oh my god, ik moge dan wel 40+ zijn, dat skiën zal ik misschien toch nog echt leren, als er maar genoeg Jean-Maries en Cédricen zijn om me te vergezellen…

Ook Ancelle sluit zijn deuren op 28 maart 2016 om vervolgens half december terug op te gaan. Kinderen jonger dan 5 jaar skiën er gratis. Een zesdagen pas kost je tussen de 110,20 en 96,10 euro.

http://www.ancelle.fr

2 reacties op “Amoureuse de la neige – de zonnige skipistes van de Vallées de Valgaudemar en Champsaur

  1. De Kriebel
    6 februari 2016
  2. Pingback: Lenteski : 5 goede redenen om naar Orcières Merlette 1850 te trekken | dekriebelopreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: