Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Vernieuwd West-Vlaams fietsnetwerk officieel voorgesteld

Op paasmaandag heeft het provinciebedrijf Westtoer in Roeselare, Torhout, Nieuwpoort en Diksmuide het vernieuwd fietsnetwerk voorgesteld.  ‘Fietsen’ is in 2016 het belangrijkste speerpunt van Westtoer. “Het fietsnetwerk is 600 kilometer langer en telt nu 3.180 kilometer. Jaarlijks maken ruim vier miljoen fietsers gebruik van het fietsnetwerk. Het blijft een grote troef voor het toeristisch-recreatief aanbod in de vier regio’s”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Het West-Vlaams fietsnetwerk bestaat tien jaar. De vernieuwing was nodig want het recreatief fietsen is veranderd. Er wordt meer gefietst buiten de eigen regio. De elektrische fiets kent een doorbraak. Er zijn nu 1.045 knooppunten, 2.900 nieuwe palen en 20.000 nieuwe bordjes.

Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De beleving is belangrijk. Stopplaatsen op mooie plekken zijn een meerwaarde. Fietsers kiezen voor langere fietswegen. Met vier fietsregio’s positioneert West-Vlaanderen zich terecht als dé fietsprovincie bij uitstek. Het fietstoerisme is goed voor een jaaromzet van 27 miljoen euro”.

Van fietsbruggen tot fietsvriendelijke natuurgebieden                                                       Tal van partners hebben intens geïnvesteerd in nieuwe fietsverbindingen. Nieuwe bruggen en tunnels zorgen voor een opwaardering. Enkele voorbeelden zijn het fietspad en de brug over de Blankenbergse Vaart, de IJzerwegbrug over de Schelde in Avelgem, de Kallebrug over de IJzer in Beveren-aan-de-IJzer, de Maerebrug over het Kanaal Veurne-Duinkerke, de fietstunnel onder de E40 in Adinkerke en de spoortunnel in Heist.

Ook enkele natuurgebieden en provinciedomeinen (het Preshoekbos in Kortrijk, de begraafplaats in Roeselare en het provinciedomein Raversyde) zijn toegankelijk voor fietsers. De Provincie en de NV Waterwegen en Zeekanaal maakten werk van het groen-blauwe netwerk. Er zijn nieuwe stukken ‘oude spoorlijn’ en jaagpaden. Het fietsnetwerk toont tevens herdenkingsites over de Eerste Wereldoorlog zoals Polygon Wood Cemetery in Zonnebeke en Flanders Field Cemetery in Waregem.

In overleg met de gemeentebesturen heeft Westtoer 75 fietsstartpunten geselecteerd. Het fietsnetwerk sluit op twaalf punten aan op het netwerk in Wallonie-Picarde. Er zijn  nieuwe links met Zeeland en Oost-Vlaanderen. Het project van het vernieuwd fietsnetwerk wordt gesteund door Toerisme Vlaanderen.

nieuw_fietsnetwerk

Het Brugse Ommeland, de Kust, de Leiestreek en de Westhoek hebben elk een eigen fietskaart (€8). Handig is de fietsbox (€25) met vier fietskaarten en een extra gratis pocket met tien suggestieroutes. De fietsnetwerkkaarten zijn te koop via Westtoer (shop.westtoer.be) en in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, in de Diensten voor Toerisme en in de betere boekhandel. Info: www.westtoer.be/nieuwfietsnetwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 4 april 2016 door in België en getagd als , .
%d bloggers liken dit: