Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

The Battle of Hastings – part one

Is het ietwat vreemd om een ‘England special’ te schrijven in de week dat England voor de Brexit heeft gestemd? Uiteraard niet. England is ‘special’. Always has. Always will be.

Tussen de drukke nieuwsberichtgeving van de voorbije dagen en de lange reeks voetbalwedstrijden op tv, kwam ik gisteren ‘al zappende’ bij Notting Hill terecht. De film die wij ten huize Kriebel allen al vele malen hebben gezien, bij momenten mee kunnen lippen maar die ons nooit ofte nimmer één seconde of één moment verveelt. En dat is niet alleen dank zij pretty woman Julia Roberts of stuntelende Hugh Grant. De film staat en valt met de onweerstaanbare Welshman Spike, vertolkt door Rhys Ifans, zo verneem ik op Wikipedia, ook te zien in de twee laatste Harry Potter films. Ik zal ook deze nog eens van nabij moeten bekijken.

Gisteren, terwijl ik met wijn en chips samen met Julia en Hugh mee wandelde door Notting Hill, wist ik opnieuw waarom ik zo verknocht ben aan dit gekke, eigenzinnige land waarvan net iets meer dan de helft van de inwoners de gekke, eigenzinnige beslissing heeft genomen om de toekomst zonder het niet-functionerende Europa verder te gaan. Dit is gewoon wie ze zijn …and I adore them. Het is dus verre van vreemd te schrijven aan een ‘England special’ in de week dat een deel van de UK zich uit de EU heeft gestemd. Het is gewoon ‘special’.

Aanleiding van mijn reeks England bijdragen hier bij DeKriebelOpReis is de viering van de Battle of Hastings. Op 14 oktober 2016 is het immers 950 jaar geleden dat de Angelsaksische wereld werd verslagen op eigen grondgebied. U wete, of u wete niet, dat het in het verleden altijd een beetje ‘gespand’ heeft tussen de Fransen en de Engelse, tussen de Normandiërs en de Angelsaksen. Op 14 oktober 1066 vond de eerste en tevens beslissende overwinning van de Normaniërs op Angelsaks grondgebied plaats. Het was de eerste stap in de Normandische verovering van Engeland. Jawel.

Zijn de Engelsen dan zo trots op hun verlies dat ze er een jaar lang feest rond vieren of heel hun marketingstrategie van hun county, die ze 1066 hebben genoemd, errond bouwen? Néje,…het is maar dat de overwinning zo’n grote impact heeft gehad. Geschiedkundigen schrijven dat na de overwinning van Normandië op Engeland, ‘de Normandische edelen de nieuwe toplaag werden in Engeland. Zij beïnvloedden diepgaand de Angelsaksische taal, waardoor het oud-Engels verloren ging en  het moderne Engels ontstond’.

De Battle of Hastings is een big issue dus in de Angelsaksische geschiedenis, het is ook een reminder van de Engelsen aan zichzelf : ‘never again komen er nog een vreemden over ons heersen’. Het is de viering van – ik quote de toeristische dienst : ‘de geboorte van het Engeland van vandaag’. Het is – en dan komen we hier tot de essentie – een prachtige ‘steek waarop’ (vertaling : kapstok waaraan) je een reis of reisje door het prachtige gebied in en om Hastings kan koppelen. En daar ben ik altijd voor te vinden.

Ik heb tijdens mijn Battle of Hastings driedaagse vele mooie plaatsen en plaatsjes mogen ontdekken in 1066County en The Wealden area, waarover later meer. Ons afspreekpunt met de plaatselijke gids was in het lieflijke Rye, en daar mogen toch ook enkele kiekjes niet van ontbreken. Rye werd als vestingstadje op een heuvel gebouwd als verdediging tegen de Fransen… Daar gaan we weer. Het lag aan zee en was als havenstad lid van de Cinque Ports, een samenwerkingsverband van de Zuid-Engelse havens. Intussen zijn de haven en de baai verzand en ligt het stadje een drietal kilometer van de zee vandaan. U kan zich een idee vormen van de geschiedenis in de smalle straatjes en bij een bezoek aan enkele historische gebouwen, onder andere het kerkje van St. Mary, de Ypres Tower, de Mermaid Inn en het Lamb House. In dat laatste woonde van 1898 tot 1916 de Amerikaanse schrijver Henry James, en daarmee zijn we opnieuw helemaal terug bij Notting Hill. Voor het snappen van deze link, zie einde film… 🙂

DeKriebelOpReis in Rye (2)

 

Een reis naar Engeland begint voor mij altijd met een overtocht tussen Calais en Dover met P&O Ferries. Vijf P&O ferry’s verzekeren dagelijks 23 Kanaalovertochten enkele reis, tussen Calais en Dover. Duur van de overtocht bedraagt ongeveer 1u30 tijdens dewelke u kan genieten van een hapje en een drankje met zicht op zee. Vergeef me het promopraatje maar u zal aan de foto’s begrijpen waarom ik me daartoe laat verleiden. Een overtocht met een ferry over het kanaal is ‘special’. P&O Ferries is bovendien de ferrymaatschappij die op deze route de grootste ferry’s varen heeft met toegang tot de Engelse Kanaalhavens. Zij hebben tevens de eerste ferry’s in vaart die met eigen kracht bestuurbaar zijn bij een windsnelheid van 50 knopen, zijnde 93km per uur. Alstublieft ! Meer info via www.poferries.com.

 

2 reacties op “The Battle of Hastings – part one

  1. De Kriebel
    28 juni 2016
  2. Pingback: The Battle of Hastings part three – Remembering the battle | dekriebelopreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 28 juni 2016 door in Engeland/Verenigd Koninkrijk, Kriebelervaringen, Travelweetjes en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: