Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

The Battle of Hastings part two – wijn proeven in the secret valley van ‘Wealden’

Na het uitschepen uit mijn P&O Ferry in Dover bracht mijn voorbije trip doorheen Zuid-Engeland me voor het eerst naar Wealden, een niet zo bekend landelijk gelegen district in East Sussex. Wanneer ik er eind volgend jaar terug zal keren, zal ik er kunnen proeven van de eerste Sussex Sparkling en zal ik er kunnen terug blikken op die eerste keer dat ik er de Rathfinny wijn mocht proeven. Die wonderbaarlijke eerste keer.

Ik ben onder de indruk van mijn bezoek aan de Rathfinny Wine Estate. Het Rathfinny Estate  ontstaansverhaal leest als een sprookje, met in de hoofdrol een ondernemer. En een droom. Er zijn wel meer ondernemers die dromen. Die als investering of gewoon omdat ze er de goesting en de middelen voor hebben, een beetje wijn gaan verbouwen. Is leuk voor de vrienden. Is fijn om mee uit te pakken. Mark en Sarah Driver gingen in het realiseren van hun droom nog een stap verder. Ze besloten niet zomaar een beetje wijn te verbouwen. Op een stuk van 600acres zonovergoten & van de zeewinden beschutte kalkgrondengronden zijn ze in 2010 gestart met het verbouwen van druiven met de enige ambitie de beste sparkling wine van de wereld te maken. Van de wereld! Ze gaan daarmee de concurrentie aan met de beste champagnes. Bovendien hebben ze de ambitie van de toekomstige topwijn 1 miljoen flessen per jaar te bottelen. Olé! Santé!

De ‘Secret valley’ van Wealden

Om hun ambitie waar te kunnen maken, heeft het koppel niets aan het toeval overgelaten. Ze namen de beste wijnbouwers in dienst, bouwden de meest moderne en meest milieuvriendelijke infrastructuur en werkten het meest gedetailleerde marketingconcept ever uit, met name branding en product placement tot in de toiletten toe. Ze sponsorden de bouw van de Rathfinny Research Winery, dat onder meer op zoek gaat naar methodes om de wijnbouw zo biologisch mogelijk te houden. Ze werkten samen met Natural England, the National Trust en de South Downs National Park een plan uit om de plaatselijke wildlife te stimuleren, ze namen lokale dorpelingen in dienst om de plaatselijke werkgelegenheid te stimuleren…

Om de toekomstige 1 miljoen flessen van de beste Rathfinny sparking wine ter wereld uit te kunnen proeven, is wel het nog even wachten. Het duurt namelijk eventjes alvorens op een methode tradionelle een wijn zijn bubbels krijgt. In afwachting van het jaar 2018 is er wel al een witte Rathfinny wijn op de markt. En die heeft, dank zij de kalkgronden waarin de druif rijpte, een ‘flirty’ taste, zo mochten we zelf vast stellen. Rathfinny is my kind of wine…(wink)

Rathfinny is te bezoeken te bezoeken uiteraard. Gewoon om eens rond te neuzen is het al de moeite. Je kan er ook een feestje geven in een feestzaal met zicht op druivenranken en wijnsilo’s. Je kan er blijven logeren in de Flint Barns, een aanrader voor wie van rust houdt. Je kan er wandelen op de Rathfinny trail om er zoals wij iets wonderbaarlijks te ontdekken, de meest moderne wijnbouwer ever. In de ‘Gun Room’, de in Alfriston gelegen Rathfinny winkel annex bezoekerscentrum krijg je alle startinfo die je nodig hebt. En je kan natuurlijk ook al eens surfen naar http://rathfinnyestate.com/

Naadloos heb ik via bovenstaande alinea de overgang gemaakt naar het dicht bij Rathfinny gelegen dorpje Alfriston, een oase van Engelse rust, één straat lang en drie pubs rijk, waar in se niets te zien is, maar de plaatselijke gids – de spraakzame, English grappige gids annex ex-politieman Kevin Gordon – zo mooi over het niets kan vertellen dat je van elk hoekje gaat houden. Het dorpje dateert van lang voor de invasie van 1066, waarover later meer. Er is amper gsm-bereik maar mijn collega’s en ik waren het er zo goed als unaniem over eens dat het een plaats was waar we zouden kunnen wonen, of toch voor een onnoemlijk lange tijd verblijven. Wij verbleven er – heel kort – in The Star, een herberg daterend uit de 14de eeuw dat in die tijd vooral een overnachtingsplaats was voor pelgrims.

Whilst we were there…

Het bezoek aan de Rathfinny Wine Estate was zonder meer een hoogtepunt in mijn bezoek aan de Wealden area. Ik geef je graag ook nog deze bezoekerstips mee:

* Michelham Priory : een property to discover. Dateert van 1229 en mag zich omringd weten door de grootste middeleeuwse gracht van Engeland, en door een prachtige Engelse tuin met als pronkstukje zijn Kitchen Garden.

* Met een bezoek aan Pevensey Castle dat dateert uit de 4de eeuw komen we dicht bij ons thema Battle of Hastings. Pevency is immers de plaats waar Willem de Veroveraar op 28 september 1066 Engeland binnenviel. Robert, broer van Willem, bouwde er op oude vestigingen een kasteel. Dat bleef dienstdoen als verdediging van de Engelse zuidkust tot in de Tweede Wereldoorlog. Ik vind het Game of Thrones gehalte hier zeer groot. And I love that, as you know.

Iets verderop in Pevensey kan je ook de vroegere rechtbank en gevangenis bezoeken. De moeite waard, als is het maar om zijn antieke gastheer te plezieren… Tot zover ons deel 2 van thé England trip van het jaar.

In de volgende afleveringen alles over de Battle of Hastings en het vernieuwde Hastings zelve.

 

DSC_0144

 

 

Logeer Tips :

* Tussen de wijnranken in de Rathfinny Wine Estate

* Onder wakend oog van de pelgrims in The Star

* Op weg naar Battle met zicht op de velden in de White Hart

DSC_0160

Tekst & foto’s : Christel Bedert

 

2 reacties op “The Battle of Hastings part two – wijn proeven in the secret valley van ‘Wealden’

  1. De Kriebel
    5 juli 2016
  2. Pingback: The Battle of Hastings part three – Remembering the battle | dekriebelopreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: