Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

The Battle of Hastings part three – Remembering the battle

Remembering the Battle of Hastings

U wete, mijn lieve en niet-lieve lezers, dat ik een beetje een Game of Thrones fan ben. U wete ook – dat ik fan ben om de eenvoudige reden dat heel deze zogezegde fantasyreeks meer dan levensecht is. Broers en zussen die ruzie maken om een stukje grond, waar hebben we dat nog gezien? Ruzies die beslecht worden met list en zwaard. Oppositie die wordt weggestopt in kerkers onder ’t mom van geloof in de zeven of meer goden. Er is niets fantasy aan heel de Game of Thrones show, of het moeten de draken van Kaleesi zijn, en dan nog. Volgens mij bestaan zelfs die echt, net zoals het monster van Loch Ness, of toch tenminste wat ervan overblijft.

950 jaar geleden op 14 oktober 1066 – en nu komen we terug naar de echt ‘echte’ wereld – was er ook een ruzietje tussen broers. De Engelse king Edward stierf zonder een reeks erfgenamen achter te laten. King Edward werd opgevolgd door king Harold maar dat was niet naar de zin van zijn naar-Noorwegen-verbannen broer Tostig – I told you so – en zijn Vikingleger onder leiding van Harald Hardråde, koning van Noorwegen. Harold liet zich echter niet doen en hakte de Vikings in mootjes. (In Game of Thrones zou dit het moment zijn waarop ik zou doorspoelen.) Veel tijd voor een overwinningsfeest (…hier komen de scènes die ik slow motion bekijk…) had Harold niet. Hem wachtte – in Pevency – de confrontatie met ‘William the Conqueror’ en zijn Normandisch leger. Het resultaat van dit treffen, las u in part 1 van mijn Englandreportage. Het Angelsaksische leger werd verslagen. De Normandiërs werden baas van Engeland en drukten zo toch wel een stevige stempel op onze geschiedenis. De 19de eeuwse Britse historicus Edward Creasy rekende de Normandische overwinning onder zijn vijftien meest beslissende veldslagen in de wereld. Alstublieft.

What’s in it for you?

Waarom ik u dit allemaal vertel? 2016 is het jaar waarin The Battle of Hastings zijn 950ste verjaardag viert en dit gaat gepaard met een reeks festiviteiten. Nu, wat mij betreft, de regio rond Battle en Hastings zijn altijd het bezoeken waard – ik ben nog meer fan van de streek dan van de Game of Thrones – maar Zuid-Oost Engeland bezoeken terwijl er wordt gefeest, is nog eens zo sfeervol. Bovendien is er rijkelijk in de infrastructuur geïnvesteerd en zijn er zelfs voor trouwe bezoekers heel wat nieuwigheden te ontdekken.

In Battle :

* The 1066 Battle Abbey and Battlefield kreeg een make over. Je kan het dak opklimmen om een ‘bird’s eye view’ over het slagveld te krijgen. Er is een extra tentoonstelling en heel de maand oktober is Battle ondergedompeld onder het Battle Festival met als hoogtepunt op 15 en 16 oktober 2016 een re-enactment van de Battle of Hastings in aanwezigheid van Canadezen, Amerikanen en uiteraard ook Noormannen uit Noorwegen en Denemarken.

Tip: wandel rond het battlefield en werp een blik op de plaats waar king Harold himself het leven liet. Naar verluid was hij onherkenbaar toegetakeld maar bracht zijn minnares verlichting toen ze zijn op een intieme locatie geplaatste tattoo herkende. (Game of…you know)

* The Battle Museum of Local History is in 2016 gratis toegankelijk, alsook zijn zalige tuintje. Pronkstuk van het museumpje is de originele Battle of Hastings Axe. Stap er zeker eens binnen. Het onthaal is er zeer hartelijk.

Voor het volledige programma : www.batthelfestival.co.uk

In Hastings :

The Battle of Hastings speelde zich af in het dorpje Battle… Maar terwijl u er in de buurt bent, vind ik, moet je toch ook eens Hastings zelve bezoeken.

* De verbrande pier werd er afgebroken en heropgebouwd. De nieuwe pier doet ook dienst als concertlocatie met plaats voor 2000 bezoekers

* Enkele ondernemende skateboys bouwden het teloorgegane zwembad van Hastings om tot internationaal BMX- en skatepark. Een topattractie dat het bijna teloorgegane Hastings op de kaart zet bij topsporters en jongeren. Lees er alles over op www.sourcebmx.com

* Een wandeling doorheen de ‘dry port of Hasting’ blijft bijzonder, zelfs na drie, vier of vijf bezoeken…

* Een visserdorpje met op het strand een kunstgalerij. In België kunnen we er alleen maar van dromen. In Hastings hebben ze Jerwood Gallery, excellent in arts. Het bracht een nieuw publiek – en nieuw leven naar Hastings, zonder zijn authenticiteit te verliezen. (Reed it and wheep Knokke-Heist. Marc Coucke wou zijn kunstcollectie stationeren in Knokke-Heist. Het Kasteeltje in Heist was daar een prachtige locatie voor geweest. Ze hadden hem er met open armen moeten verwelkomen. Ondertussen is hij uitgeweken naar Durbuy waar het ontvangstcomité hopelijk slimmer zal zijn… Dit terzijde.)

* Natuurliefhebber zijnde, moet ik u aanraden in Hastings de East Hill Lift naar ‘boven’ te nemen. Op de kliffen bevindt zich het Hastings Country Park Nature Reserve. Ik heb het zelf nog niet bezocht. Staat op mijn bucketlist voor het volgende bezoek.

* Tot slot. Geen Hastings zonder ‘fish and chips’. Wij proefde ze in www.noblesrestaurant.co.uk. Enjoy!

Alle details via www.visit1066country.com

Nog effe herhalen dat al bovenstaande info u niet gecommuniceerd zou kunnen worden zonder de immer welgekomen medewerking van www.poferries.com die mij tot in Engeland heeft gebracht.

Wist je trouwens dat:

The Peninsular and Oriental Steam Navigation Company, afgekort P&O,

werd opgericht in 1837

In maart 2006 werd de P&O groep overgenomen door Dubai Ports World.

P&O Ferries is de marktleider voor transport naar Groot-Brittannië

Het bedrijf exploiteert 9 routes tussen Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk, België en Nederland

 

In 1837 begonnen Arthur Anderson en Brodie Mc Ghie Wilcox een lijndienst, de Peninsular Steam Navigation Company, met Britse post naar het Iberisch Schiereiland. Al enkele jaren later breidde het jonge bedrijf haar activiteiten uit naar de kolonies in Azië en werd het suffix ‘Oriental’ aan de naam toegevoegd. Pas vanaf het begin van de 20ste eeuw ging de Peninsular en Oriental (P&O) Steam Navigation ook cruises aanbieden. Dan kwamen ook de emigratischepen naar Australië. Later groeide de groep uit tot een multidisciplianire logistieke groep die enkele jaren geleden uiteen ging: P&O Cruises kwam terecht bij de Carnival groep. P&O Ferries, P&O Ferrymasters en P&O Ports werd een onderdeel van de Dubai Worldgroep.

www.POheritage.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: