Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Davos/Klosters, hotspot van de wintersport, toen, nu en later.

Op moment van schrijven – 24 september 2016 Zürich Airport – heb ik een zonovergoten dag achter de rug, en zoals ik via de telefoon kon horen, hebben we thuis ook opnieuw een 20 graden plus achter de rug. Toch hebben paar weken geleden al de zomervakantie au revoir gezegd, we beginnen onze draai te vinden in het werk- en schoolritme. Ik heb net een Zwitserse treinrit achter de rug – punctueel, comfortabel en doorheen een prachtig panorama –  van Davos/Klosters, Graubünden naar de airport. Davos klinkt u bekend in de oren uiteraard. Het World Economic Forum heeft er zijn jaarlijkse meeting – straks opnieuw van 17 tot 20 januari – en dit nu al meer dan vier decennia lang. Op het programma, zoals elk jaar, staat de missie ‘to improve the state of the world’. Geen klein grut dus.

Ook uw bescheiden kriebelschrijfster had het voorrecht een paar dagen in Davos te mogen verblijven. Niet om de wereld te verbeteren. Ik probeer weliswaar op heel geregelde tijdstippen op mijn eigen manier, mijn bijdrage tot de wereld te leveren… de wereld verbeteren doe ik daarmee niet, echter wel een stukje van de wereld – u – een beetje informeren over betere momenten des levens. Momenten die we samen doorbrengen met gezin, familie en/of vrienden. Vakantie. Ik begin in de mood te geraken voor sneeuwvakantie. We hebben zoveel zon gezien de voorbije maand – thank de weergoden for that – dat de sneeuw nu echt begint te lonken. En wist u dat…en hier komt het. De bakermat van onze sneeuwvakanties in Davos/Klosters ligt… alsook de bakermat van de ontwikkeling van de orthopedagogie. Immers onlosmakelijk verbonden met de aanleg van de eerste skilift in Davos in 1930 was de opkomst van de gebroken benen. U leert er alles over in het Medical Museum in Davos dat nu in december opent op een vernieuwde locatie. De toeristische dienst of het hotel waar u verblijft zal u graag de weg wijzen.

Ik wil er hier trouwens bij vermelden dat Davos/Klosters niet alleen een rijke geschiedenis heeft, ze hebben niet alleen de oudste skilift. Ze hebben ook de nieuwste. Tijdens mijn bergwandeling naar Schlappin passeerde ik voorbije een bouwwerf in de bergen waar over slechts een paar weken de meest moderne skilift ever zal openen.

 

dekriebelopreis-davos-klosters-3De nieuwe stoeltjeslift is slechts een onderdeel van de vernieuwingen die op de Mardrisa worden gerealiseerd maar het is wel het pronkstuk. Ze kreeg de naam Schaffürggli met zich mee en is de eerste zespersoonsstoeltjeslift in Zwitserland die geschikt is voor kinderen en mensen met een lichamelijke beperking. De stoeltjeslift heeft een volautomatische beugelsluiting- en opening. Lees er meer over op nova.madrisa.ch/en.

Bergen zijn bijzonder. En daar boven tijdens mijn tocht op de Madrisa overviel het me. De kern van onze sneeuwbeleving, beste lezer. De bakermat van onze sneeuwvakanties licht daar boven in Davos/Klosters . Mensen zoals ik – en hopelijk een paar onder u – worden daar zowaar extatisch van.

 

 

Zowel het bezoek aan het medische museum, de wandeling onder persoonlijke begeleiding van Petra als het – in de zomer gratis – gebruik van de skiliften maakten deel uit van het Davos/Klosters Active Programm, info via http://www.davos.ch/active, een pas die je bij je verblijf in Davos of Klosters erbij krijgt en waarmee je fijne extra activiteiten kan doen. Voor als je eens een dag of een moment iets anders wil dan wandelen of skiën.

Volledigheidshalve moet ik er hier nog bij vertellen dat voor de ski en de orthopedagogie Davos/Klosters vooral een kuuroord was. Hoog boven op de Schatzalp kwamen in vervlogen tijden tuberculoselijders met paard en kar de berg op geklommen om er veel te rusten en tot keer per dag te dineren, in de zon te liggen, zo vitamine D en de bijhorende weerstand op te doen, bijwijlen via het tussenpoortje van terras naar terras te hoppen (vooral als er al eens een medepatiënt van het andere – of van hetzelfde – geslacht van dichtbij bekeken moest worden) en als het een beetje mogelijk was ook te genezen van TBC. Nu is het een historisch hotel. Leuk extraatje is zijn botanische tuin hoog boven in de bergen.

dekriebelopreis-davos-klosters-2

 

De Schatzalp is een voormalig sanatorium en de plaats waar hét allemaal begonnen is.  Wie er blijven logeren moet er echter bijnemen dat de eigenaar alles in zijn oorspronkelijke staat heeft willen en nog wil behouden. Dit wil zeggen, prachtig uitzicht, verzorgd sanitair maar oud. You like it or you like it not. Ik ben meer fan van het in december 2015 geopende Ameron Mountain Resort. Fan…ik moet zeggen, ik ben er totally als een blok voor gevallen. Het is nochtans op het eerste gezicht mijn genre niet. U wete, dat ik eigenlijk feitelijk op reis het liefst van al dicht bij mijn echtgenoot in onze sleurhut slaap. En als we dan toch ons thuis op wielen even verlaten, trekken we naar een vakantiehuis en jah..met ons tweetjes soms een B&B , en als we dan toch op hotel gaan verkiezen we het liefst een familiaal driesterren boven het viersterren à la NHhotels of Holiday Inn, die weliswaar altijd aan alle vooropgestelde viersterrencriteria voldoen, perfecte service leveren, ik heb van beide al gebruik mogen maken en dit tot aller tevredenheid, maar ze missen de spirit die je wel vindt in bijvoorbeeld een Handpicked Hotel in de Britain. De Ameron, liebe Gäste. Ik ben als een blok gevallen voor hun sales managers, topverkopers. Maar meer. Ik ben als een blok gevallen voor hun details. De vloerverwarming in de badkamer. De leeslampjes, de lichten die nog tien seconden extra blijven branden nadat de elektriciteit hebt afgelegd, de sudoko op het obligate notaboekje, het gepersonaliseerde welkomwoordje op je bureau, spoiled. Ik voelde mij Assepoesje in het aards paradijs. Correctie. Ik was Assepoesje in het Aards Paradijs. The good thing is, is dat er ook een Ameron is vlakbij Keulen en yes zelfs een nabij Hannover. Tijdens mijn aanwezigheid in Davos is in Davos zelfs de overeenkomst tussen Ameron en Jetair, nu Tui getekend. De Hannover komt in het Tui portfolio, vastenzeker aan een zoals Donald Muyle het zou stellen aan een scherpe prijs. Ik ben helemaal gek van Hannover en van Ameron. De laatste Kriebels zijn hier nog niet over geschreven….

–> Info bijeen verzameld met dank

2 reacties op “Davos/Klosters, hotspot van de wintersport, toen, nu en later.

  1. Pingback: WWW – wie wat, waar en vooral wanneer – deze winter gaan skiën? | dekriebelopreis

  2. De Kriebel
    17 oktober 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 16 oktober 2016 door in logement, Travelweetjes, Wintersport en Winterpret, Zwitserland en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: