Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Op Vulkaaneifel wandel ontdekking met NOVASOL

Het begint zowaar een traditie te worden bij DeKriebelOpReis familie om vakantiedagen door te brengen in de Vulkaaneifel, meer bepaald in de Nordeifel. Het is met zijn slechts 350km van onze kust verwijderd om te beginnen vlakbij, als 14de Naturschutzgebiet van Duitsland  bovendien zeer groen, ik vind de schnitzels er fantastisch en het idee om te logeren bovenop een vulkaan of in een van de vele kraters in de streek die zo’n 60 miljoen jaar geleden uit meer dan 350 ‘eruptiecentra’ zijn ontstaan uitermate opwindend. Men kanne zeggen dat mijn enthousiasme voor natuurwonderen met het ouder worden, niet is verminderd. Integendeel.

Wat moeten we weten over de Vulkaaneifel? Dat het amper 10.000 jaar geleden is dat er vulkanische activiteit te voelen was, in de vorm van effectieve uitbarstingen, en dat de Vulkaaneifel zich boven een ‘hotspot’ heeft gevormd. Ik citeer : “Een hotspot is een plek op aarde waar vulkanisme niet voorkomt als gevolg van plaatbewegingen maar waar zogenaamde mantelpluimen, een soort kanalen, aanwezig zijn. Deze kanalen voeren magma vanuit de diepte aan. Deze hotspot in de Eifel is nog actief. Het oppervlak van het gebied stijgt jaarlijks met 1 a 2 millimeter.” Ik vertaal : nieuwe vulkantische activiteit is en blijft mogelijk. Spannend. Misschien komen er zo in de jaren ook wat Maren of  mysterieuze kratermeren bij, zijnde bassins met een ondoordringbare bodem van graniet en basalt waarin zich meren hebben gevormd.

De Vulkaaneifel is m.a.w. een prachtige streek en in een prachtige streek wordt er uiteraard gewandeld. De Eifelsteig is een 313 lange wandeling verdeeld over 15 etappes die Aken in Noordrijn-Westfalen en Trier in Rijnland-Palts met elkaar via een indrukwekkende natuur, die je kan combineren met partnerwandelpaden. Wat we  ook hebben gedaan. ‘Ons’ wandelpad ‘Themenweg Wo Hänge blühen’ in Lampertstal leidde ons eerst doorheen een uitgedroogd kratermeer en later tot op de top van de Kalvarienberg waar we naast op een panoramisch vergezicht – waarbij we helemaal tot in Nürnberg konden kijken – ook op veertien staties van de kruisweg langs de kilometer lange afdaling werden getrakteerd.

Meer weten? Zelf wandelen? Info vind je op op www.eifel.info.

Ik was op zoek naar logement in de Duitse natuur toen ik op de NOVASOL site – selecterende op 500 euro budget, natuur, wandelpaden, Duitsland, tieners en honden toegelaten – op een vakantiehuis in Wiesbaum botste, een dorpje de grootte van een straat, maar met de Eifelsteig bijna naast de deur en met een gastvrouw die het woord gastvrijheid heeft uitgevonden en on top of that ook nog van hiken houdt.

Onze NOVASOL vakantiewoning? Daar moet ik toch ook iets over vertellen. ‘Groter dan bij ons eigen huis’, aldus de eerste enthousiaste vaststelling van mijn twee adolescente kinderen. Met wifi overal. Charmant op en top. Ouderwets in die zin dat je er in nostalgie wordt ondergedompeld. Een torentrap die je naar de terrasingang op verdiep 1 brengt, een inkomhall groter dan onze sleurhut waar we soms met vier in slapen, een dubbele living, een aparte keuken, een terras, slaapkamer en badkamer, en boven… een volledige verdieping voor de jeugd. Slaapkamer, bijkamer met extra slaapplaats, living, badkamer, bureau met gezelschapspellen. Met andere woorden…de -weinige- regen die ons een paar dagen parten heeft gespeeld heeft ons niet kunnen deren. Integendeel…ben er in ‘ons huis’ danig tot rust gekomen dat ik er zowaar voor het eerst sinds mensenheugenis 9 uur na elkaar heb doorgeslapen. En you know what more? …Op moment van schrijven ligt er in de streek zelfs sneeuw. I wanna go back!

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 28 januari 2017 door in logement, Novasol, Travelweetjes en getagd als , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: