Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Brussels Airlines viert haar vijftiende verjaardag

Woensdag 15 februari 2017 — Brussels Airlines viert haar vijftiende verjaardag. DeKriebelOpReis zou haar naam geen eer aandoen, mocht ze niet meegevierd hebben, dit weliswaar – tournée minérale indachtig – met een intens bruisend watertje én een overheerlijk stukje chocolade. ’t Grote geluk zit ‘m in de kleine dingen… Voor de liefhebbers van de luchtvaartjournalistiek gaf Brussels Airlines ons ook nog een stukje van hun geschiedenis mee. Ik deel het hier graag met u.

 

brussels-airlines-15j

 

 

Sinds 2002 kozen 78,8 miljoen mensen voor een Brussels Airlines vlucht.  België zo goed mogelijk verbinden met het buitenland, een airline zijn die snapt wat haar klanten willen, tewerkstelling creëren en duurzaam groeien waren toen de essentie van het plan en blijven ook nu nog altijd prioriteit.

15 februari 2002. De tv-journaals spreken over de naweeën van 9/11, de pas geïntroduceerde euro … én over de geboorte van SN Brussels Airlines. Die koude februari ochtend om 6h15 stijgt vanop Brussels Airport de allereerste vlucht op, SN 2711 met bestemming Geneve, met de AVRO  OO-DJS. SN Brussels Airlines, in het leven geroepen door 40 aandeelhouders verenigd in de SN Airholding, is een feit.

Op de loonlijst staan die dag bijna 1.400 werknemers. Allemaal supergemotiveerd om van de nieuwe luchtvaartmaatschappij zowel operationeel als commercieel een blijvend succes te maken. Het netwerk bestaat uit 29 Europese bestemmingen bediend met 32 regionale vliegtuigen. Pas enkele maanden later zal Afrika toegevoegd worden aan het netwerk.

15 februari 2017. Vijftien jaar later is Brussels Airlines uitgegroeid tot een luchtvaartmaatschappij die vanuit Brussels Airport naar 73 Europese en 21 intercontinentale bestemmingen vliegt. Wereldwijd raakte Brussels Airlines bekend als Afrika specialist. De vloot breidde uit tot 45 korte/middellange afstandsvliegtuigen en 10 long haul toestellen. De directe werkgelegenheid steeg  tot 3.500 jobs. Indirect staan de activiteiten ook nog eens garant voor zowat 11.000 extra jobs. Als lid van Star Alliance werkt Brussels Airlines vanuit haar hub met tientallen andere maatschappijen samen.

78,8 miljoen

Op 15 jaar werden in totaal 78,8 miljoen passagiers verwelkomd aan boord. Ruim 69 miljoen van hen reisden aan boord van een Europese vlucht, 8,1 miljoen vloog naar Afrika en ruim 1 miljoen stak met Brussels Airlines de Atlantische Oceaan over.  De cargoruimte van de lange afstandsvliegtuigen werd gevuld met  in totaal 320.000 ton vracht.

In haar investeringen heeft Brussels Airlines steevast de klant centraal gesteld. Voor de passagiers is er sinds de geboorte van de luchtvaartmaatschappij dan ook veel veranderd. Vijftien jaar geleden reisde iedereen nog met papieren vliegtickets in Business of Economy Class. Inchecken voor een vlucht kon enkel aan de check-inbalie. Vandaag reist iedereen met elektronische tickets, is er voor Europese vluchten keuze uit 4 reisformules en voor lange afstandsvluchten uit 3. Meer dan de helft van de passagiers checkt online in, via de smartphone of de self check-in machines. Er werd ook flink geïnvesteerd in nieuwe luchthavenlounges én inspanningen geleverd om vliegen met Brussels Airlines veel goedkoper te maken. Het goedkoopste economy retourticket kostte in 2002 ruim 160 euro, vandaag kan er al gevlogen worden voor 69 euro.

Omdat de marktomstandigheden en het reisgedrag  in de loop der jaren heel erg wijzigden, werd Brussels Airlines omgevormd van een klassieke maatschappij met een Business- en Economy Class product naar een hybride luchtvaartmaatschappij met formules die zowel  de prijs- als servicegevoelige klanten aanspreken. Deze nieuwe commerciële strategie werd ondersteund door een uitgesproken positionering als Belgisch bedrijf. De samenwerking met Belgische sterrenchefs, chocoladeproducenten en brouwerijen om Belgische streekproducten te promoten en de speciale Magritte, Rackham (Kuifje) en Red Devils vliegtuigen zijn slechts enkele voorbeelden van die ‘made in Belgium’ aanpak.

Objectief

“België en Brussels Airport zo goed mogelijk verbinden,  tewerkstelling garanderen en een succesvol winstgevend businessmodel ontwikkelen waren de doelstellingen die de oprichters ons meegaven”, zegt Brussels Airlines CEO Bernard Gustin, die tevens ook het initiële businessplan van Brussels Airlines uitwerkte als consultant. “Dat zijn tot vandaag onze objectieven gebleven. Jaar na jaar hebben we Brussels Airlines op een duurzame wijze laten groeien en bijkomende jobs gecreëerd. Ik wil daarom onze klanten van harte bedanken om steeds talrijker voor Brussels Airlines te kiezen.  Ook een zeer gemeende dank u aan al onze gemotiveerde werknemers en partners die dag na dag mee aan het Brussels Airlines verhaal schrijven. ”

Jeugdige volwassene

In 2009 trad Lufthansa toe tot het kapitaal. Aan de vooravond van de 15de verjaardag nam de Lufthansa Group Brussels Airlines volledig over. “Brussels Airlines heeft nu de leeftijd bereikt van een jeugdige volwassene die meegaat met zijn tijd en bruist van de ideeën maar ook al duidelijke keuzes voor de toekomst heeft gemaakt”, zegt Bernard Gustin.  “Aan die toekomst werken we samen met de Lufthansa Group, zodat we ons Afrikaanse netwerk nog verder kunnen uitbreiden en de Europese hoofdstad nog beter kunnen connecteren.  Ik ben dan ook trots dat we binnenkort onze vleugels verder uitslaan met nieuwe bestemmingen want na groei in Afrika en Noord-Amerika, volgt nu een expansie naar het Oosten met Mumbai in Indië.”

Ter gelegenheid van de 15de verjaardag  maakte Brussels Airlines een sequel op haar wereldbekende video “It’s a Boy”. De acteurs van dienst waren opnieuw allemaal Brussels Airlines medewerkers én de originele Mr. Smith, die ook te zien was in de eerste editie. 90 Brussels Airlines figuranten speelden mee in de loopscènes om de slogan “We go the Extra Smile” in de verf te zetten.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 19 februari 2017 door in België, Ter land, ter zee en in de lucht - transport, Travelweetjes en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: