Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Tevoetnaarscherpenheuvel.be maakt bedevaarten hip

Santiago de Compostella moet nog enkele jaren wachten. In afwachting lanceert Jo Thuys – met wie DeKriebelOpReis trouwens af verschillende keren op pa

d was – een fantastisch initiatief : ‘Te voet naar scherpenheuvel’. I’m in!

Te voet naar Scherpenheuvel gaan, er zijn maar weinig Belgen die niet weten wat ermee bedoeld wordt. Hoeveel mensen gaan nog effectief op bedevaart? Dat vroeg geboren Scherpenheuvelaar Jo Thuys zich af toen hij enkele jaren terug een artikel las over het dalend aantal bedevaarders dat ieder jaar naar Scherpenheuvel afzakt. Daarop bedacht hij een nieuwe invulling aan het begrip ‘bedevaart’ te geven: eentje waar in groep actief van de mooie omgeving genieten nog steeds centraal staat, maar waar streekproducten, cultureel erfgoed, sport en spel het overnemen van de religie. “We willen bedevaarten een hedendaagse invulling geven. Zelf spreken we dan ook liever over ‘Smakelijke Pelgrimstochten’. Met Tevoetnaarscherpenheuvel.be mikken we op bedrijven, verenigingen en groepen die het belangrijk vinden de groepsgeest aan te scherpen, maar anderzijds ook gewoon willen genieten. Zij kunnen voortaan bij ons terecht voor een leuke teambuilding of daguitstap, te voet naar Scherpenheuvel”, aldus Jo Thuys.   

Een bedevaart hip maken, hoe begin je eraan?  “Wel, uiteindelijk vertrek je altijd vanuit je eigen leefwereld”, zegt zaakvoerder Jo Thuys. “Zelf had ik jaren in bedrijven gewerkt waar op tijd en stond een teambuilding georganiseerd werd. Hierbij werd er altijd een mix gezocht van iets actief, origineel, lekker en – wellicht de moeilijkste – toegankelijk voor iedereen. Ik ben dan ook vanuit die vier doelstellingen vertrokken en heb dit toegepast op het concept ‘bedevaart’. Een haalbare 12km lange wandeling langs de mooiste plekjes van onze streek met voldoende stops om te genieten van allerlei lokale streekproducten, de toevoeging van enkele spelelementen om de competitiegeest binnen een groep te stimuleren, hier en daar een geleid bezoek aan een lokale erfgoedsite en de basiliek van Scherpenheuvel als eindpunt. Meer is er naar ons gevoel niet nodig om mensen een toffe dag te bezorgen, waarbij ze mekaar beter en op een andere manier hebben leren kennen.”  

Maagdenroute: langs Demer, Zichem en Hagelandse heuvels

In de eerste fase worden 2 vaste wandelingen aangeboden: de Maagdenroute en Patersroute. De Maagdenroute vertrekt aan het station van Diest en loopt langs de Demervallei naar de Maagdentoren en het historisch centrum van Zichem en van daaruit via velden en holle wegen naar Scherpenheuvel. Onderweg worden verschillende stops voorzien, waaronder ook een picknicklunch aan de Maagdentoren.  Hier zal men kunnen proeven van heel wat lokale Hagelandse streekproducten. Ook het inbouwen van spelelementen (volksspelen, quiz, etc.) aan de verschillende stops is voorzien.  

Patersroute: langs Averbode, de Merodebossen en wijngaard Luc Haekens De Patersroute vertrekt dan weer aan de Abdij van Averbode, waar men al meteen een rondleiding krijgt in het gloednieuwe belevingscentrum Het Moment. De route loopt verder via de Merodebossen naar Testelt, waar er een streekproductenlunch voorzien wordt in een oude watermolen. De wandeling zet zich vervolgens verder via Keiberg en Zichem naar Scherpenheuvel. Onderweg wordt er nog gestopt bij de wijngaard van TV-maker Luc Haekens (bekend van ondermeer De Ideale Wereld) voor een rondleiding en wijndegustatie.  

Op maat: van seminarie tot BBQ “Daarnaast werken we ook op volledig op maat. Wie dus graag een seminarie in de voormiddag organiseert en zijn smakelijke pelgrimstocht met enkele uren wil inkorten kan dit. Idem voor bedrijven die graag nog een verlengstuk aan hun bedevaart breien met een diner of BBQ. Op termijn willen we ook scholen kunnen ontvangen door middel van een aangepast educatief programma en zelfs familie- en vrijgezellengroepen behoren tot de mogelijkheden. Te voet naar Scherpenheuvel gaan moet een activiteit worden die opnieuw een breed publiek aanspreekt en over meer gaat dan kaarsen branden en bidden. Als we met onze activiteiten daarin kunnen slagen, zal ik een gelukkig man zijn”, besluit Jo Thuys.   

Over Tevoetnaarscherpenheuvel.be Tevoetnaarscherpenheuvel.be is een initiatief van Team Pilgrim VOF. Zaakvoerder en geboren Scherpenheuvelaar Jo Thuys startte het initiatief in 2017, samen met zijn vrouw en co-zaakvoerder Kathleen Custers. Tevoetnaarscherpenheuvel.be richt zich op bedrijven, verenigingen en groepen op zoek naar een leuke teambuilding, incentive of groepsactiviteit. Meer info: www.tevoetnaarscherpenheuvel.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 19 februari 2017 door in België en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: