Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Per boot op tour in de moerassen van Nieurlet

Ik heb tijdens de voorbije 17 jaar dat ik Dochter en Zoon aan het ‘opvoeden’ ben, niet alleen fouten gemaakt – zoals beschreven in mijn Kriebel betreffende Schryven en Klappen in het Vlaemsch – ik heb ook dingen goed gedaan. Of toch geprobeerd… Zo heb ik enkele jaren geleden geprobeerd Dochter en Zoon te laten kijken naar de legendarische film Bienvenue chez les Ch’tis. Zonder succes. Naar een Franse film kijken was ‘not done’, ook (en vooral) niet omdat Moeder (=ik) aan het aandringen ging… Zoveel tijd later gingen ze er zelf naar vragen…

Dit ter inleiding om u te uit te leggen dat ik dus zelf nogal heel opgewonden was, na het zien van de film zoveel jaar terug, om anno 2017 eindelijk eens naar de Ch’tis regio op ontdekking te gaan. Maar ik stelde er Eerst iets vreemd vast. In filmlocatie Bergues  spreken ze helemaal geen Ch’tis maar wel Vlaemsch. (Heeft te maken met het dorp waar ze wél Ch’tis spreken dat het niet interessant vond deel te nemen aan filmopnames…Ze beklagen het zich nog altijd.) Na de eerste vaststelling werd ik volledig gecharmeerd, niet alleen door het Vlaemsch van de streek daar, ook door de deux cheveaux die de  toeristische dienst voor mij en mijn reisgezelschap had voorzien om in de pittoreske streek rond te rijden. Vergeet alle technische snufjes. In een pure streek als de Pays de Flandre rijd je in een pure auto zonder automatismen, en uiteraard zonder GPS. Puurheid, daar wil ik het nog wat meer over hebben.  De derde ontdekking die ik bij onze zuiderburen net over de grens mocht vaststellen, was immers natuur in zijn puurste vorm, de door Unesco erkende moerassen van Nieurlet. Lieve lezers, ik denk dat ik nog nooit zo dicht bij huis zoiets moois hebt gezien. Zeg nu zelf. Nieurlet, net over de Belgische grens, op nog geen 100km van mijn Knokke-Heist, wie van u is daar al geweest? En wie van u heeft daar per boot een toer doorheen de moerassen gemaakt? Het loont nochtans meer dan de moeite… Moge de onderstaande foto’s u inspireren.

 

De (vakantie)huisjes – vroeger de behuizingen van de lokale boertjes die er hun akkerlanden rond de wateren bewerkten – zijn enkel per bootje bereikbaar. Begot, zelfs de postbode verplaatst er zich per boot. De moerassen zijn naast een walhalla voor natuurliefhebbers – met een diversiteit van 1800 dier- en plantensoorten – ook thuisoorden voor wie op zoek is naar rust. 4000 hectare groot, met 750km kanalen, waarvan een gedeelte bevaarbaar met de Brouckailler, of in de zomer gewoon per kano. Onze gastheer Pascal groeide op in het gebied, leidt er u met hart en ziel en passie rond, en staat u graag te woord met info over vaar- en logeermogelijkheden op en rond het water. Contacteer hem via http://www.lebrouckailler.fr/

dsc_0335

Meer over Bergues : http://www.bergues-tourisme.fr of algemeen http://www.paysdeflandre.fr/fr/

******

Tip: stop tijdens uw rondrit met je deux cheveautje ook eens in Esquelbecq en werp een blik op zijn kasteeltuinen, je herkent er een beetje Chateau de Versailles in. (Trouwens, ook de kasteelheer is de moeite om eens naar te kijken.)

Tip 2: Neem bob mee tijdens je rondrit en stop in Brouwerij Thiriez, ook in Esquelbecq voor een bierproeverij.

 

 

Eén reactie op “Per boot op tour in de moerassen van Nieurlet

  1. De Kriebel
    4 maart 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 4 maart 2017 door in Frankrijk, Kriebelervaringen, Travelweetjes en getagd als , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: