Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Eten en drinken in de Pays de Flandre

Om onze reeks over de charmante streek Pays de Flandre af te ronden, geven we u graag enkele eetadresjes mee, maar sta me toe eerst even een stukje van mijn persoonlijke historiek te laten lezen. Ik zal u  in een van mijn schrijfsels die ik de voorbije tien jaar heb gepubliceerd wel al verteld hebben over mijn Veurnse roots.  Voor mij staat Veurne synoniem met familiebezoek, samen met mijn moeder, een paar keer per jaar, en altijd tijdens de boeteprocessie, zijnde een volksfeest annex kermis. Deze wordt vooraf gegaan door de boeteprocessie tijdens de welke men ingetogen hoort te zijn. Toch heb ik de stoet ooit eens verstoord toen ik onder een deelnemers in patersgewaden plots de schoenen van mijn tante herkende en uitriep, ‘Kijk Tante R. doet ook mee’.

Een bezoekje aan de Sint-Niklaaskerk en het luisteren naar de legende van de echte Sint Nicolaas was ook elke editie van een Veurnebezoek van de partij. De smaak van een in mijn kindermond smeltende truffel van Verdonck, destijds op de markt, staat voor eeuwig en altijd in mijn geheugen gegrift. Het recept van het potjesvlees dat we altijd aten bij de familie in de Zwarte Nonnenstraat heb ik sindsdien nooit meer ergens geproefd. Al heb ik er ook nooit moeite voor gedaan. Potjesvlees, da’s van thuis, van Veurne. Met andere woorden, Potjesvlees is ‘special to me’. En het was dus speciaal voor mij om het in de Pays de Flandre terug te mogen degusteren. De Pays de Flandre, dat Vlaams stukje Vlaanderen waar ze evenveel als in mijn herinneringen op geschiedenis, cultuur en authenticiteit teren.

Van de drie restaurants die we er gingen testen, Le Bruegel in Bergues (sfeer en traditionele gewaden), la Ferme Auberge du Noordmeulen in Steenvoorde (waar Vlaemsch gaan eten een zondagmiddag vullend groepsgebeuren is) en La Taverne du Westhoek in gehucht Quaëdypre (waar de tijd is blijven stilstaan), heeft vooral de keuken van deze laatste mij het meest bekoord. Ik geef u onderstaand enkele foto’s mee. De keuken is navenant. Om je nog meer idee te geven over de keuken, naast Potje vleesh à l’ancienne (€14.90) kan je er uiteraard ook een  Carbonades Flamandes à la bière bestellen (€12.50). Als apero drink je er een picon au vin blanc. En afronden doe je met de huisgemaakte taarten.  De Tarte Poire et chocolat, Tarte à la rhubarbe, Tarte Spéculoos et bière en de Tarte Fine à la cassonade…we hebben ze allemaal geproefd…en authentiek bevonden.

 

Eén reactie op “Eten en drinken in de Pays de Flandre

  1. De Kriebel
    6 maart 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 6 maart 2017 door in Travelweetjes en getagd als .
%d bloggers liken dit: