Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

De duurzame moestuin van Restaurant Bolenius in Amsterdam

Alhoewel de Franse keuken toonaangevend is en wij Belgen op culinair vlak wél chauvinistisch durven te zijn, is de passie voor het koken ons de voorbije jaren aangegeven door een Nederlander, Sergio Herman. Enige zin voor relativering is hier wel aan de orde. Zeeuw zijnde en in Vlaanderen wonende is Sergio in feite een halve Vlaming. Maar toch…, hij blijft een Nederlander en wel één die Vlamingen aan de kookpotten heeft gezet. Hij is dé Nederlander die ons bijbracht dat de Nederlands keuken veel meer is dat bitterballen en kaasbollen, lekkernijen die ik beide trouwens in verschillende versies ten zeerste apprecieer. Hij is de chef die mij bloemen leerde eten. Hij is een gangmaker, een trendsetter. Toen ik m.a.w. de kans kreeg de voorbije maanden enkele Nederlandse restaurants te ontdekken, ben ik vertrokken naar het land van mijn Noorderburen heel benieuwd naar wat zijn collega-chefs voor ons in petto hadden maar tegelijk met de zekerheid dat ik er een oprechte keuken zou vinden.

En dat ik gelijk heb gehad.

In Amsterdam, kuierend doorheen de Zuid-As – kantoorgebouwen en  architectonische woontorens, kan de attente wandelaar plot op een moestuintje terecht komen. Een stukje groen leven middenin de stad. Het is het moes- en kruidentuintje van restaurant Bolenius. Luc & Xavier openden hun ‘Nieuw Amsterdams’ restaurant in 2010 met de ambitie ons te verrassen met hedendaagse (oud)Hollandse smaken, maar vooral om ons te laten proeven dat gezond én smaakvol in één adem kunnen worden uitgesproken. Duurzaamheid staat voorop. Producten zijn seizoensgebonden en lokaal. Groenten vormen het hoofdaandeel van het gerecht. Vlees & vis wordt herleidt tot een onderdeel niet meer dan een vijfde van de menu omvattende. Bolenius is evenwichtig, het is duurzaam, het is lekker, het is het vlaggenschip van de Dutch Cuisine. Het werd beloond met een Michelinster.

Op moment van mijn bezoek in het voorjaar had de chef in de moestuin witte boon, steranijs, groene asperge, zilver ui, radijs, gele bospeen, meiknol, sperzieboon, courgette, tuinboon, andijvie, prei, punt anijs, koolrabi, boerenkoolbloem, venkel, basilicum, radijsblad, rabarber en sjalot geoogst. We proefden verder combinaties van spaghetti van asperges met kokkels, heilbot met asperges en ham in hooi. Een bijzondere belevenis. En ja…de bloementjes van Sergio waren ook van de partij 😉

Restaurant Bolenius bevindt zich in d George Gershwinlaan 30 – 1082 MT Amsterdam.

http://www.bolenius-restaurant.nl

De kaart verandert uiteraard met de seizoenen mee, maar om je een idee te geven. In juni 2017 serveert Bolenius dit:

BOLENIUS | ALLIANCE MENU

De moestuin van de Zuidas

Heilbot / daslook / tuinboon / morielje

Spaghetti van asperge / kokkels / zuurdesem

Kamper lam / aubergine / ansjovis / groene kruiden

Rabarber / asperge ijs / aardbei

75 €

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 23 juni 2017 door in Nederland, Travelweetjes en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: