Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Winter is coming….

It’s that time of the year again…Winter is coming. Seizoen 7 van Game of Thrones wordt aflevering per aflevering synchroon met de USA uitgezonden op Play More. Dus kruip ik naar analogie met de voorbije seizoen terug mijn bed in met Jon en Daenaerys, de zalige hottentot Lannister, het dikkertje dat ik zo graag zou knuffelen Samwell en de onnavolgbare ‘Power to the women!’ Brienne of Tarth. Dank je wel Play More.

Ik heb het u al geschreven en ik herhaal het hier met passie : ik schreeuw het spontaan van de daken: ondanks de expliciete geweldsscènes – soms trek ik de lakens boven mijn ogen en zet ik het geluid van de tv uit tot het voorbij is – ben ik helemaal into the Game of Thrones.  Schitterende serie, geloofsgetrouwe personages in een surrealistische setting, levensechte verhalen in een fantasierijke wereld, de middeleeuwen in ’t echt maar dan in een andere dimensie, heel veel haat, liefde, bedrog, vriendschap. Het leven zoals het is quoi… De voorbije jaren werd er uitvoerig gefilmd op prachtige locaties in Kroatië.

 

Kroatië is King’s Landing

De iconische Game of Thrones filmlocaties in Kroati

De iconische kuststad Dubrovnik, dat dienst doet als King’s Landing, de hoofdstad van de Zeven Koninkrijken, en Split, zijn twee van de belangrijkste locaties uit de serie. Dat heeft het toerisme in Kroatië de laatste jaren een boost gegeven.

  • De oude stadsmuren

De oude stadsmuren van Dubrovnik zien eruit alsof ze speciaal voor de serie werden gebouwd, maar in feite dateren ze uit de dertiende eeuw. Later werden ze nog verbouwd en versterkt. Ze staan bekend als een van de grootste vestingwerken uit de middeleeuwen, aangezien ze toen nooit werden doorbroken. Elk seizoen opnieuw brengen ze King’s Landing tot werkelijkheid.

  • De schuilplaats van Daenerys

De beroemdste bezienswaardigheid in Split is het Paleis van Diocletianus, een 1.700 jaar oud monument dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Binnen de muren en in de kelders ervan traint Daenerys haar drie draken. Daar sluit ze hen uiteindelijk ook op, na hun moorddadige aanvallen.

Het paleis diende oorspronkelijk als verblijf voor Diocletianus, een van de grootste Romeinse keizers, na zijn aftreden in de vierde eeuw na Christus. De bovenste verdiepingen zijn niet bewaard gebleven, maar omdat de ondergrondse tunnels dienst deden als opslagplaats voor afval bleven die wel intact. In 1952 werden de tunnels uiteindelijk opgegraven, zodat bezoekers er nu door kunnen wandelen.

  • De stad Meereen

Op amper 20 minuten ten noorden van de stad Split ligt het fort Klis. Dit middeleeuwse kasteel wordt gebruikt als buitenlocatie voor Meereen, de grootste van de drie Slavensteden, waar Daenerys de slavenhandelaars ten val brengt.

Het fort was ooit een koninklijk kasteel. Er verbleven tal van Kroatische koningen die konden uitkijken over de vallei, de stad aan de voet ervan en de Adriatische Zee. Tegenwoordig kunnen bezoekers het hele historische fort bezichtigen, ongehinderd door touwen of vergrendelde deuren.

  • De paleistuinen

In Trsteno, op amper 20 minuten van Dubrovnik, ligt het Arboretum van Trsteno. Deze weelderige tuinen vormen het decor voor personages zoals Tyrion, Lord Varys en Margaery Tyrell, die hun coups en plannen smeden in de Red Keep.

De kusttuinen die aan het eind van de vijftiende eeuw werden aangelegd op het landgoed Gučetić-Gozze, beslaan 25 hectaren en omvatten een aquaduct, een molen, een fontein met een Neptunus-beeld en een paviljoen dat uitkijkt over de zee.

  • De zeeslag bij Blackwater

Fort Lovrijenac, dat ook bekend staat als het Gibraltar van Dubrovnik, is de locatie van de iconische zeeslag bij Blackwater. Daarbij probeerde Stannis Baratheon King’s Landing aan te vallen en Joffrey van de troon te stoten.

Dit fort, op een klif 37 meter boven zeeniveau, ligt buiten de stadsmuren en is een historisch symbool van het verzet van Dubrovnik tegen de Republiek Venetië.

  • De weg der schande van Cersei

Het pittoreske St. Dominika, met zijn smalle straatjes en paden, ligt in het oude stadsgedeelte van Dubrovnik, dat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het komt voor in diverse scenes van de serie, onder andere als de beroemde weg der schande die koningin Cersei naakt moest afleggen, als symbool van boete. De straat ligt vlakbij het klooster en de Dominicanenkerk, en loopt tot aan Fort Revelin, in Ploče, de oostelijke ingang van de Oude Stad.

De stad Qarth

Het eiland Lokrum, bij Dubrovnik, doet in de serie dienst als de stad Qarth, waar Daenerys de Spice King bezoekt. Het eiland ligt op amper 15 minuten varen van de oude haven van Dubrovnik.

Lokrum is een natuurreservaat en speciaal bosreservaat waar hele families pauwen leven. Een van de hoofdattracties is het kleine meer Mrtvo More, ofwel de Dode Zee, een kristalhelder meer waarin men kan zwemmen.

 

Praktisch:  Logeertips in Kroatië via NOVASOL :

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20 juli 2017 door in Travelweetjes en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: