Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Deze tien tips verlossen je van je vliegangst

Het blijft niet te vatten hoe het überhaupt mogelijk is dat een gevaarte van vele honderden (duizenden) kilo’s door de vlucht kan zoeven en ons over oceanen ver van de ene bestemming naar de andere kan brengen. Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik wel al eens bang ben geweest op een vliegtuig maar mijn vliegangst heb ik vaarwel kunnen zeggen,  enerzijds door veel te vliegen – oefening baart kunst – anderzijds door te leren loslaten. Net als in een auto of achterop de motor moet je in een vliegtuig vertrouwen hebben in je chauffeur en al de rest daarrond loslaten.

Als deze gouden tip jou niet helpt, heb ik hier nog tien extra tips voor ons verzameld door British Airways.

  1. Onthou vooral dat turbulentie niet aangenaam is, maar zeker ook niet gevaarlijk. De natuur is verantwoordelijk voor deze onregelmatigheden tijdens het vliegen, maar dat is perfect normaal.
  2. Leer hoe je je ademhaling kunt controleren. Wanneer je je angstig voelt, adem dan heel diep in, waarna je voor lange tijd rustig uitademt. Blijf dit doen tot je je meer op je gemak voelt.
  3. Combineer een rustige ademhaling met het samentrekken van je spieren. Vooral je billen klemmen is effectief, aangezien het ervoor zorgt dat andere stressymptomen in je rug niet meer voelbaar zijn.
  4. Vliegtuigen zijn ontworpen om in de lucht te hangen. Ze horen er thuis, net zoals je piloot en de stewards/stewardessen. Zij voelen het aan als een normale, veilige omgeving.
  5. Probeer het vliegproces beter te begrijpen. Een vliegtuig kan maar vliegen doordat het sterke vleugels heeft, niet omdat alle motoren draaien. Een commercieel toestel dat op 10 kilometer hoogte vliegt, kan zonder motoren zelfs nog 160 kilometer verder zweven.
  6. Verdeel je tijd tijdens een lange vlucht in in deeltjes van 30 minuten. Zo kun je afwisselend bijvoorbeeld een film kijken, een boek lezen, eten of een brief schrijven. De tijd zal omvliegen!
  7. Piloten ondergaan een enorm strenge selectieprocedure en zijn sterk getraind door de beste professionals ter wereld. Daarenboven worden ze elke zes maanden aan verschillende testen onderworpen.
  8. Commerciële vliegtuigen zijn zeer goed onderhouden, en worden voor elke vlucht gecheckt door piloten en ingenieurs.
  9. Luchtverkeersleiders zijn getrainde professionals die zich elke dag aan strikte regels moeten houden. Àlle piloten moeten hun ‘luchtregels’ volgen.
  10. Stel jezelf voor dat je van het vliegtuig stapt en één van je geliefden je staat op te wachten, je in een warm klimaat terechtkomt of je naar een succesvolle businessvergadering kunt gaan.

Voor wie deze tips nog niet voldoende zijn, kunnen we aanraden het Flying With Confidence programma te volgen bij British Airways. Je kan deze cursus echter enkel maar in het British Airways hoofdbureau volgen in London, vlotjes bereikbaar per vliegtuig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: