Appetite To Discover

De Reis, Food en Natuurbeleving site van Christel Bedert

Ken jij al het Boheems Paradijs?

Ten noorden van Praag ligt het schitterende natuurgebied Boheems Paradijs (Český ráj). Kenmerkend voor het landschap zijn de dramatische rotsen, diepe schaduwrijke valleien, kronkelende rivieren en stille vijvers met veel bossen erom heen.Het Boheems Paradijs is het oudste beschermd natuurgebied in Tsjechië en werd in 2005 het nieuwe Geopark van UNESCO. Door het gebied zijn tal van wandelpaden, waarvan de oudste het “Gouden Pad” is. Deze wandelroute van meer dan 100 kilometer werd al in de jaren dertig geopend, maar is nog bij veel mensen onbekend.

De historische en hedendaagse route van het Gouden Pad begint in de stad Mladá Boleslav, waar tevens het Škoda museum zich bevindt. De route eindigt in Jičín, de toegangspoort van het natuurpark Práchovsky skály. Een gebied met talloze zandstenen rotsen waar uitdagende routes door, langs en soms over de rotsen gaan. Het Gouden Pad is in totaal 119 kilometer en kan opgesplitst worden in zes of zeven etappes van gemiddeld 20 kilometer. Het wandelpad leidt door het platteland, valleien, heuvels, beken, maar ook langs middeleeuwse burchten, dennenbossen en tientallen uitzichtpunten. Steden die men onderweg passeert zijn Turnov, stad van edelstenen en juwelen, en de glasstad Železný Brod. Bijzondere kastelen die langs de route liggen zijn Frýdstejn, de burchtruïnes Trosky en het romantische kasteelhotel Hrubá Skála. Malá Skála, ook wel de “Parel van het Boheemse Paradijs” genoemd, is de bestemming voor de degenen die van kanoën, raften of wandklimmen houden en andere adrenaline ervaringen willen beleven. Langs de route, welke rood gemarkeerd is, is een breed aanbod aan accommodaties en restaurants. In de zomerperiode kan de toeristenbus gebruikt worden, welke vanaf mei naar de belangrijkste toeristische plaatsen in Český ráj rijdt.

Waarom ik u dit vertel? Ben er geweest, was onder de indruk van dit verrassende land. In december ga ik terug, en moet ik nog erbij zeggen dat ik er heel, heel erg naar uit zie?

Tot binnenkort!

foto: Een spectaculair uitzicht op kasteel Hrubá Skála  © Václav Bacovský

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 29 september 2019 door in Travelweetjes en getagd als , .
%d bloggers liken dit: